Positief verrast door experimenteren met beweiden in het najaar

Geplaatst op woensdag 25-10-2017

Rietzwenk en rode klaver staan niet bekend om hun smakelijkheid bij beweiden. Bij de familie Maas uit Afferden (L) lopen de koeien echter een stuk extra om te weiden op het etgroen van een maaimengsel met rietzwenk en rode klaver.
Ondanks een mooi zonnetje dalen de temperaturen momenteel langzaam en loopt de grasgroei sterk terug. Om weides goed de winter in te laten gaan dient het gras ongeveer 8 -10 cm hoog te zijn. Om dit te bereiken kiest familie Maas ervoor het laatste gras zo optimaal mogelijk te benutten door het te laten beweiden.

‘’Doordat onze weides zich in de uiterwaarden bevinden is de grond in het najaar vaak te nat om de laatste snede met zware machines van het land te krijgen. Vandaar dat we de vorige snede zoveel mogelijk gras gemaaid hebben om zo een mooie schone weide met veel etgroen te creëren,’’ aldus Jan Maas.

‘’In het najaar lopen de koeien nog maar enkele uren buiten. Deze uren moeten dan ook volop besteed worden aan grazen, liggen kunnen de koeien ook op stal. We zorgen er daarom voor dat de koeien met trek naar buiten gaan en dat voldoende etgroen aanwezig is. Er wordt op stal alleen mais bijgevoerd, de voordroogkuil is nog dicht.
Waar we in het voorjaar en in de zomer steeds kleine blokken vers gras aan de koeien geven hebben we nu gekozen om het de gehele huiskavel ineens te geven. De koeien verspreiden zich over het hele perceel en zo wordt vertrapping voorkomen. Zolang de grond niet kapotgelopen wordt, is beweiden juist heel goed voor het uitstoelen van de grassen en de zodedichtheid.

Het perceel bestaat voor het grootste gedeelte uit COUNTRY MilkMore 15, welke goed kaalgevreten is. Het achterste gedeelte is COUNTRY Fibre 10 met rode klaver. Om bij dit mengsel te geraken komen de koeien eerst voorbij het smakelijke timothee en Engels raaigras uit de MilkMore 15.
Voor het mengsel met rietzwenk, Engels raaigras en rode klaver is gekozen om veel opbrengst en eiwit van het land te halen door middel van maaien. We waren nieuwsgierig of we dit perceel ook zouden kunnen beweiden, ‘’ vertelt Maas.

Interessant om te zien is dat de koeien het rietzwenk en de rode klaver ook zonder problemen afgrazen. Rietzwenk is harder, scherper en structuurrijker wat de smakelijkheid niet direct ten goede komt. Maar het etgroen zoals het nu is wordt goed afgegraasd.
De toevoeging van klaver zorgt voor een gezondere bodem en gewas. Het gras met klaver is veel donkerder en gezonder dan op de plekken waar geen klaver staat.
Maas is er tevreden mee: “De koeien zijn er dol op en de melkproductie is ook nog eens gestegen sinds de koeien dit verse gras gekregen hebben. De rode klaver is de kers op de taart van dit gras en heeft ons positief verrast bij beweiden van het herfstgras.”

Klik hier voor meer informatie over COUNTRY MilkMore 15

Klik hier voor meer informatie over COUNTRY Fibre 10

Klik hier voor meer informatie over rode klaver

Tekst: DSV zaden
Contactpersoon DSV Zaden
Jos Deckers
Jos Deckers
Telefoon06 54 25 18 31
E-mailadresjos.deckers@dsv-zaden.nl
Bernard Bles
Bernard Bles
Telefoon06 21 23 86 00
E-mailadresbernard.bles@dsv-zaden.nl
Thijs Schoenmakers
Thijs Schoenmakers
Telefoon0485 550983
E-mailadresthijs.schoenmakers@dsv-zaden.nl

DSV zaden Nederland veredelt en vermarkt graszaad voor voeder- en gazondoeleinden, mais, groenbemesters, granen en koolzaad.
‘Groei door innovatie’’ is ons motto. Met nieuwe rassen en concepten ondersteunen we onze partners om de ruwvoerproductie in Nederland verder te verbeteren.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...