Ruwbeemd en de noodzaak van bestrijding

Geplaatst op donderdag 15-06-2017

Ruwbeemd, ook wel Ruw beemdgras genoemd (poa trivialis) is een van de meest voorkomende onkruidgrassen. Tot circa 30 jaar geleden werd deze grassoort zelfs nog “gewoon” in de mengsels gebruikt vooral vanwege zijn wintervaste eigenschappen. Nu niet meer omdat de opbrengst vooral na de 2de snede erg tegenvalt. Bij droogte en veel zon wordt het gras spoedig bruin door de bruinrood verkleurde bladscheden. Ruwbeemd houdt van vochtige grond. Maar het komt ook volop voor op drogere grondsoorten.

Agressieve variant
Het is familie van Straatgras (Poa annua) alleen is dit de overblijvende variant. Straatgras staat bekend als opvulgras. Ruwbeemd is de agressieve variant van straatgras door zijn uitstekende vermogen zich door bovengrondse uitlopers(=stolonen) verder uit te breiden. En dat geeft problemen in de grasmat als er ergens een fout gemaakt is in het graslandmanagement waardoor er in open zode ontstaat. Bijvoorbeeld bij uitwintering of te laat maaien of insporing. Bovendien is Ruwbeemd zeer wintervast.

Bestrijding Ruwbeemd
De beste bestrijding is door er geen Ruwbeemd in de zode te laten komen. Dit is vaak zeer moeilijk omdat dit onkruidgras echt overal voorkomt. Bestrijding is dus noodzaad door goed graslandmanagement in combinatie met goed graslandonderhoud. DSV zaden Nederland verstaat onder goed graslandonderhoud altijd eggen in het voorjaar(eind maart/begin april) onder voldoende droge omstandigheden. Onafhankelijke onderzoeksresultaten bevestigen dit ook: eggen in het voorjaar zorgt voor 10% meer opbrengst met 10% meer voederwaarde.


De pluim van Ruwbeemd

Als het aandeel Ruwbeemd nog groter gaat worden zal er niet alleen geëgd moeten worden in het voorjaar maar ook geverticuteerd. Door dit op de juiste wijze op het goede tijdstip te doen kan je veel Ruwbeemd opruimen. Hoe kan je dit het beste doen: ga verticuteren met voldoende stevige egtanden(> 10 mm dik), waardoor je bij voldoende droge omstandigheden veel Ruwbeemd kan lostrekken. Doe dit na het maaien in augustus of september. Bij een zware Ruwbeemdbezetting moet dit verschillende keren gebeuren. Voer het er uit geverticuteerde gras af en zaai nieuw graszaad door. Door dit in de meest gunstige groeiomstandighedenperiode te doen (=augustus/september) kun je snel de graszode resetten. Zo kan je snel je Ruwbeemdaandeel terugbrengen naar een acceptabel percentage.

DSV heeft de beschikking over een tweer zeer geschikte mengsels hiervoor namelijk Country Super Doorzaai of Country MilkMore 14.
Klik hier voor meer informatie over COUNTY Super Doorzaai
Klik hier voor meer informatie over COUNTRY MilkMore 14

Contactpersoon DSV Zaden
Jos Deckers
Jos Deckers
Telefoon06 54 25 18 31
E-mailadresjos.deckers@dsv-zaden.nl
Bernard Bles
Bernard Bles
Telefoon06 21 23 86 00
E-mailadresbernard.bles@dsv-zaden.nl
Telefoon
E-mailadres
Thijs Schoenmakers
Thijs Schoenmakers
Telefoon0485 550983
E-mailadresthijs.schoenmakers@dsv-zaden.nl

DSV zaden Nederland veredelt en vermarkt graszaad voor voeder- en gazondoeleinden, mais, sorghum, groenbemesters, granen en koolzaad.
‘Groei door innovatie’’ is ons motto. Met nieuwe rassen en concepten ondersteunen we onze partners om de ruwvoerproductie in Nederland verder te verbeteren.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

EU wil derogatie Nederland met twee jaar verlengen

De Europese Unie wil de Nederlandse derogatie met twee jaar verlengen. Daarbij zouden de huidige...
 

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...