Minder melk verliezen door de fitbit?

Geplaatst op vrijdag 18-08-2017

ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken bedrijven dragen een ‘fitbit’ om inzicht te krijgen in gedrag en metabolische ziekten in de veestapel. De verzamelde data gecombineerd met voer en melkdata, helpen de melkveehouder bedrijfsdoelen te bereiken.

Fitbit
De installatie van de fitbits op het melkveebedrijf is de eerste stap voor het ophalen van informatie van de individuele koeien. Als eerste worden de koeien uitgezocht die deel gaan nemen aan de trial. Er is gekozen om alleen koeien deel te laten nemen die zich in de periode van 8 weken voor tot 16 weken na afkalven bevinden. Dit om vooral de risicogroep binnen de deelnemende bedrijven te volgen en hier een verbeterslag te maken. Na het uitzoeken van de koeien kunnen de sensoren omgehangen worden, en komen de koeien meteen terug in het systeem, zodat de melkveehouder ze kan volgen.

Eerste resultaten
Met de deelnemers is doorgesproken welke doelstellingen ze graag gerealiseerd zien in de komende periode. Denk hierbij aan antibioticagebruik en voeding in relatie tot gebruik van systemen en sensoren. Vanuit CowVision worden diverse kengetallen in de komende periode gemonitord, om te zien of doelstellingen gehaald worden.

Een week na installatie komen de eerste meldingen binnen bij de melkveehouder.
De eerste ervaringen van de melkveehouders zijn wisselend. Er is al een aantal mooie voorbeelden te noemen waarbij koeien eerder zijn opgemerkt door het systeem. Een van de deelnemers heeft bijvoorbeeld een van haar koeien eerder bekapt doordat het systeem een melding gaf. Deze koe is hierdoor sneller hersteld en heeft minder melk verloren. Hoewel het nog veel te vroeg is, om hier conclusies aan te verbinden, zijn dit inspirerende gegevens om mee verder te analyseren.

Sensoren
In totaal sluiten dit jaar zes melkveebedrijven zich aan bij de trial. Drie van deze bedrijven gingen al van start met het gebruik van de sensoren, deze sensoren helpen de melkveehouder bij het voortijdig detecteren van ziekten zoals mastitis, lebmaag verplaatsing, slepende melkziekte, kreupelheid etc. Dierdata worden direct gekoppeld aan de kengetallen in CowVision en omgezet in realtime overzichten; denk hierbij aan een attentie op de computer of telefoon zodat de melkveehouder meteen actie kan ondernemen. Ook worden met VoerwinstMonitor de voeropnames en voerefficiëntie vastgelegd. De informatie uit CowVision en VoerwinstMonitor wordt opgenomen in het OPTIcow begeleidingsprogramma van ZLTO.

Deelnemer gezocht
In dit project is nog ruimte voor één melkveehouder. Maakt u gebruik van de VoerwinstMonitor, melkmeting, bent u lid van ZLTO en bent u geïnteresseerd om als laatste bedrijf aan te sluiten in dit traject? Neem dan contact op met AgroVision, Fokko de Vries.

Contactpersoon AgroVision
Fokko  de Vries<br>Teamleider Support Melkvee
Fokko de Vries
Teamleider Support Melkvee
Telefoon0570 664 181
E-mailadresMelkveemonitor
Agrovision levert programma’s voor management en boekhouding voor de agrarische ondernemer in binnen- en buitenland. Voor de agribusiness biedt Agrovision hoogwaardige ICT-oplossingen. De agrarische software van Agrovision is niet alleen praktisch, maar ook altijd up-to-date. Agrovision speelt in op ontwikkelingen in de agrarische sector, de gewijzigde regelgeving en de wensen en suggesties van gebruiker.
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...