Pionier melkt al 23 jaar met robot

Geplaatst op maandag 05-03-2018

In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Vorig jaar was dit 25 jaar geleden en dit betekende een jubileum. Hoog tijd dus om onze oudste melkrobot een bezoekje te brengen. Die zoektocht leidt ons naar Luc van den Bulck uit Herenthout, in de Antwerpse Kempen. Hier melkt de Lely Astronaut sinds 1995 zijn koeien. Nu is de keuze voor een automatisch melksysteem vaak een logische beslissing. Dat was het 23 jaar geleden zeker niet.

Dat geeft Luc ook vandaag nog steeds toe. Het potentieel van het systeem sprak hem vanaf het eerste ogenblik aan. Een aantal beloftes, zoals ondersteuning vanuit Maasland om zo binnen de 2 uur ter plaatse te zijn, overtuigden Luc uiteindelijk om de stap in het onbekende te zetten. “Veel van mijn collega’s en buren hadden er weinig vertrouwen in dat het goed ging aflopen. Ondertussen zijn de meesten wel bijgedraaid”, lacht Luc. Sinds een heel aantal jaren gebeurt de ondersteuning vanuit het lokale Lely Center in Vlaanderen. Over deze overgang is Luc best tevreden. Voor hem hebben zowel de robot als Lely aan zijn verwachtingen kunnen voldoen.

Een stroom aan koegegevens
Na al deze jaren zijn zowel de boer als de koeien volledig aangepast aan het automatisch melken. Het niet meer gebonden zijn aan vaste tijdstippen om te gaan melken, ervaart Luc als één van de grootste voordelen. Dit wil niet zeggen dat er niet meer naar de koeien omgekeken moet worden. Drie keer per dag loopt de boer een rondje door de stal om alle dieren een keer gezien te hebben. Door een stroom aan koe gegevens die door de robot worden gemeten komt Luc ook meer van zijn dieren te weten. Dit zorgt ervoor dat hij zijn koeien individueel goed kan beoordelen en zo de juiste keuzes kan maken. Zo werd er in de fokkerij meer aandacht gegeven aan de uier en speenplaatsing.

“De robot maakt het mogelijk”, zo zegt Luc, “om mijn bedrijf te optimaliseren en alles zo goed mogelijk uit te voeren.” Bij melkkoeien is alles met elkaar verbonden, productie, gezondheid, duurzaamheid, voeding. Al deze aspecten hebben aandacht nodig. Er is hier maar één “echte” regel en die is dat het werk bij de koeien altijd voorrang krijgt. Het feit dat de melkrobot momenteel 81 koeien en zo’n 2400 liter per dag melkt, bevestigt deze regel.

Voor Luc zijn er ook nog een aantal andere zaken veranderd. In 1995, toen hij besloot om automatisch te gaan melken, nam hij deze beslissing nog alleen. Nu is hij ondertussen gelukkig getrouwd met zijn vrouw Nancy en de trotse vader van drie dochters, Steffi, Yasmine en Lincy. Of hiermee de opvolging van het bedrijf verzekerd is, weet Luc nog niet. “Ik maak er mezelf ook nog geen zorgen over, ik moet en wil zelf nog heel wat jaren mee”, geeft Luc met een glimlach aan.

“De koeien leren het wel, het succes ligt voornamelijk bij de boer”

Graag ziet hij zijn robot zelf de kaap van 25 jaar ronden. Dan heeft voor Luc de investering absoluut gerendeerd. Dan zal hij vervangen worden door een nieuwe of misschien twee, daar is de melkveehouder nog niet over uit. Wat zijn de conclusies van Luc na al zijn jaren ervaring met robotmelken? “De koeien leren het wel, het succes ligt voornamelijk bij de boer.” Ook heeft Luc het gevoel dat een goede boer met een robot een betere boer wordt. De feedback van de robot speelt hierin een grote rol. “Ik kijk tevreden terug over het parcours dat ik heb afgelegd en wat de toekomst brengt zien we wel”, besluit Luc.

 

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Missie: wij inspireren mensen om innovatieve oplossingen te bedenken waarmee onze klanten kunnen uitblinken in duurzame melkproductie, ruwvoederwinning en energievoorziening.

Bekijk hier de bedrijfsvideo!
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...