Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!

Geplaatst op woensdag 21-02-2018

De winter lijkt toch nog even door te zetten en komende dagen wordt ook opnieuw (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze vrieskou door je machines en dieren hier tegen te beschermen. Door lage temperaturen in en buiten de stal kunnen problemen met bevroren waterslangen, koordjes en waterbakken optreden. Dergelijke problemen kunnen van invloed zijn op uw eigen werkdruk en efficiëntie, en ook op het welzijn van de dieren. Daarom doen we u hierbij een aantal tips van de hand om u voor te bereiden op de vrieskou:

In geval van vorst is het belangrijk een aantal preventieve maatregelen te treffen zodat de robot juist kan blijven functioneren. Zorg ervoor dat de robotruimte (tijdelijk) zo goed mogelijk afgesloten en geisoleerd wordt door de openingen dicht te maken (gebruik bijvoorbeeld PE - isolatieplaten).

Verder is het advies herhaaldelijk het gehele melksysteem te controleren (van robotruimte tot tanklokaal). Let in het tanklokaal bijvoorbeeld op de zwanenhals van de tank. Hier blijft vanzelfsprekend stilstaand water in staan.

• Als u bij de robot of randapparatuur kachels gebruikt, test deze dan van tevoren op goede werking.
• Uw robotapparatuur is gevoelig voor koude luchtstromen. Zorg er dus voor dat u de mogelijkheden heeft om de opstellingsruimte zo goed mogelijk af te sluiten om zo bevriezing van gevoelige onderdelen te voorkomen.
• Ruwe / versleten bekerkoordjes zijn gevoeliger voor vorst. Controleer uw bekerkoordjes en vervang deze indien nodig. Daarnaast kunt u de koordjes inspuiten met siliconenspray.
• Als u gebruik maakt van een zogenaamd ‘verwarmingslint’ voor uw watertoevoer, controleer dan vooraf of dit functioneert. Als uw waterleidingen zijn geïsoleerd, controleer de isolatie dan visueel.
• Als u gebruik maakt van een boiler voor het verwarmen van het water, controleer dan of de boiler goed werkt en of de gewenste temperatuur wordt bereikt.
• Zorg er voor dat uw compressor vorstvrij staat opgesteld; zorg er ook voor dat uw membraamdroger is ingeschakeld en optimaal werkt.
• Extreme vorst kan mestbevriezing op uw stalvloer veroorzaken. Daarom verdient het overweging om het aantal schuifrondes van uw Discovery stalreiniger te verhogen.
• Zorg voor de beschikbaarheid van voldoende strooizout voor uw roostervloeren.
• De kalverdrinkautomaat is gevoelig voor vorst. Zorg er dus voor dat de watertoevoer is geïsoleerd en dat het systeem vorstvrij is opgesteld.

Opslag van reinigingsmiddelen
Zorg voor een vorstvrije opslag van reinigingsmiddelen. Bij bevriezingsverschijnselen verandert de structuur van het reinigingsmiddelen. Dit is een onomkeerbaar proces en heeft een negatieve invloed op het doseren en functioneren van het reinigingsmiddel in de robot.

Extra verzorgende uierspray
Schraal winterweer is een extra belasting voor de speenhuid. De speenhuid wordt sneller droog en ruw. Vuil kan zich dan makkelijker hechten aan de spenen waardoor de kans op
infecties groter wordt. Werk met een uierspray met verzorgende oliën, die zorgt dat de speenhuid beschermd wordt en in optimale conditie blijft.

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Missie: wij inspireren mensen om innovatieve oplossingen te bedenken waarmee onze klanten kunnen uitblinken in duurzame melkproductie, ruwvoederwinning en energievoorziening.

Bekijk hier de bedrijfsvideo!
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...