Nieuw hals tag zorgt voor nog meer grip op de koegezondheid

Geplaatst op woensdag 29-11-2017

Onlangs is een nieuwe hals-tag geintroduceerd, de ISO LD SmartTag Neck, met nieuwe functionaliteiten. Naast de functionaliteiten identificatie, tochtdetectie en vreetminuten zijn nu ook herkauwactiviteit en lokalisatie beschikbaar. De lokaliserings functionaliteit kan in combinatie met de Lely Cow Locator (bakens in de stal die in verbinding staan met de ISO LD Smart tags) de koeien lokaliseren waardoor ze direct zichtbaar zijn op een digitale plattegrond in Lely T4C InHerd.

Herkauwactiviteit
De nieuwe halsband monitort niet alleen de vreettijd van de koeien, maar ook het herkauwgedrag. Attenties bij verandering van vreet- en herkauwgedrag zijn nuttig om al in een vroeg stadium eventuele gezondheidsproblemen in beeld te krijgen, zodat de veehouder eerder kan ingrijpen. Een koe die ziek gaat worden, begint namelijk met minder te vreten.

Lokalisatie
Om gebruik te kunnen maken van Lely Cowlocator worden er meerdere bakens geplaatst in de stal. Deze bakens staan in contact met de ISO-LD smarttags. De bakens communiceren op hun beurt met het managementprogramma Lely T4C. Op deze manier geeft de Lely CowLocator de positie van de koeien door via de Lely T4C InHerd app, de mobiele toepassing van het management programma T4C. De positie van ophaalkoeien of koeien die in het gezondheidsrapport staan zijn eenvoudig met één simpele klik te vinden op de stalplattegrond.

Gezondheidsrapport
De gegevens van de Lely smarttag en de gegevens die door sensoren in de melkrobot worden geregistreerd, komen samen in het gezondheidsrapport. In het gezondheidsrapport worden aan de hand van een verschillende parameters (zoals activiteitsmeting, herkauwactiviteit, melktrend, gewicht, melkgift-of melkverlies en vreetmonitoring) een ziektekans per individuele koe berekend. Koeien die aandacht behoeven worden in het rapport weergegeven in een ‘attentielijst’ die gerangschikt is naar het percentage ‘ziektekans’. Hoe hoger het percentage, hoe hoger de kans dat er een (sluimerende) ziekte aanwezig is.

De voordelen van de Lely smart tag op een rij:
• Ten minste 90% detectiepercentage.
• Vreetmonitoring en herkauwactiviteit detecteren mogelijke gezondheidsproblemen.
• Detectie tot maximaal 1.000 meter rondom de antenne.
• Smarttag hangt goed onderaan de hals door optimale vorm en gewicht.
• Meer controle op productieprestaties van ieder dier, dus een snelle terugverdientijd.

De ISO LD SmartTag Neck is een toevoeging aan het huidige product assortiment van ISO-tags. Dit betekent dat Lely vanaf nu twee soorten ISO-LD-tags worden verkocht, de ISO-LD en ISO LD SmartTag-nek.

Neem voor meer informatie over het de smart tag contact op het Lely Center in de buurt.

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Missie: wij inspireren mensen om innovatieve oplossingen te bedenken waarmee onze klanten kunnen uitblinken in duurzame melkproductie, ruwvoederwinning en energievoorziening.

Bekijk hier de bedrijfsvideo!
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...