Topmelker aan het woord

Geplaatst op vrijdag 20-10-2017

De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden, Friesland. Van der Mark realiseerde dit jaar met 123 melkkoeien op twee Astronaut melkrobots een melkproductie van 12604 kg; dat is gemiddeld 45 a 46 kg melk per koe per dag!

Harm van der Mark is er net zo blij als nuchter onder: “Het betekent gewoon dat het met de koeien heel best gaat want hoe beter het met de koe gaat, hoe meer melk ze produceert!” Vorig jaar stond van der Mark ook al hoog in de lijst van best presterende melkrobotbedrijven, op de 14e plek. In 2015, was hij echter nog verre van de top; met zijn melkstal stond hij landelijk toen op de 785e plek in de CRV lijst. Hoe heeft hij dit gerealiseerd? De veehouder geeft aan: “In 2015 zijn we overgestapt op melkrobots. De belangrijkste reden dat we daarna méér zijn gaan melken is het feit dat koeien vaker gemolken worden. Onze koeien worden gemiddeld 3,2 keer per dag gemolken, dat zie je terug in de productie. We gingen 10 tot 15 % omhoog in melkproductie!”

Van de 1000 best presterende melkveebedrijven in Nederland melkt bijna de helft (48%) met een melkrobot. Deze bedrijven melken gemiddeld 12 koeien meer en de melkproductie per koe ligt gemiddeld 500 kg hoger dan bedrijven die tweemaal daags melken. Landelijk melkt ruim 22% met een automatisch melksysteem. De gemiddelde omvang van de veestapel van de top 25 melkrobotbedrijven is ruim 126 melkkoeien, het gemiddelde aantal koeien per bedrijf ligt op 102 melkkoeien.

De resultaten komen uit de CRV-jaarstatistieken, die onlangs werden gepubliceerd. Elk najaar stelt CRV het MPR jaaroverzicht samen op basis van melkcontrole gegevens.

Lely feliciteert van der Mark en de top 25 AMS bedrijven met hun topprestatie en is blij met de grote vertegenwoordiging van haar klanten binnen de top 25.

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Missie: wij inspireren mensen om innovatieve oplossingen te bedenken waarmee onze klanten kunnen uitblinken in duurzame melkproductie, ruwvoederwinning en energievoorziening.

Bekijk hier de bedrijfsvideo!
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...