Precisievoeren met nieuwe mineraal doseerder

Geplaatst op dinsdag 08-08-2017

Recent is een systeem ontwikkeld als aanvulling op automatische voersystemen waardoor deze nog preciezer mineralen kan doseren. Het systeem, een roestvast stalen mineraal doseerder met roerwerk en starre vijzel, zorgt ervoor dat de mineralen en bijproducten zonder te klonteren worden gedoseerd. Sinds de introductie hebben een heel aantal veehouders hier ervaring mee opgedaan en de resultaten en reacties zijn positief.

Wat is het?
De Vector is nu uitgebreid met een mineraal doseerder inclusief een roerwerk aan de binnenkant. De nieuwe mineraal doseerder met vijzel is een oplossing voor hygroscopische (bijvoorbeeld natrium- bicarbonaat) of vettige bijproducten. Hierdoor wordt brugvorming in de voorraadbak tegengegaan. Veehouder Jan Borgman uit Vierakker is een van de eerste gebruikers van de mineraal doseerder. Borgman: “De nieuwe mineraal doseerder functioneert goed. Producten die gevoelig zijn voor klontering zoals zout en vetten bijvoorbeeld MilkPower hangen zich direct op in een gewone mineraal doseerder. Maar met de nieuwe Vector mineraal doseerder gaat het perfect omdat het roerwerk het product constant los krabt.”

Hoe werkt het en wat levert het op?
In de mineraal doseerder zit een roerwerk. Dit is een roestvast stalen as omgeven door een spiraal waar twee schraapstrips aan gelast zitten. Deze as zit bevestigd met een kruiskoppeling aan een elektromotor onderin het reservoir. Zodat deze langs de bodem van het reservoir alle samengeklonterde delen kan losmaken en transporteren naar de losvijzel. Het grote voordeel van het roerwerk is dat je geen brugvorming meer hebt waardoor altijd de precieze hoeveelheid wordt uitgedoseerd. Deze nieuwe mineraal doseerder is van roestvaststaal, inclusief de transportvijzel. Het reservoir met roerwerk kan daarom met alle producten overweg omdat er geen brugvorming ontstaat bij speciale bijproducten waar kleine hoeveelheden van gedoseerd worden. Het niet meer hoeven losmaken van de aangekoekte producten bespaart arbeid en zorgt voor heel nauwkeurig uitdoseren.

Over voeren met het automatisch voersysteem
Goed en nauwkeurig voeren levert een essentiële bijdrage aan een optimale diergezondheid en melkproductie. Vitaminen, mineralen- en bijproducten moeten daarbij uiterst nauwkeurig worden gevoerd, afgestemd op de behoefte van het dier. De Lely Vector mengt de juiste bestanddelen in de juiste hoeveelheid waardoor het rantsoen zeer nauwkeurig wordt samengesteld en gemengd. Het automatisch voersysteem bestaat uit twee delen: een meng- en voerrobot die het voer uitdoseert in de stal, en de voerkeuken met daarin de voergrijper die de meng- en voerrobot vult. Met de Vector kan 24/7 consistent op maat gemaakte porties per groep dieren gevoerd worden met als resultaat een betere voer opname. Het meerdere keren voeren per dag betekent een meer consistente pH-waarde in de pens, dus een geoptimaliseerde voerefficiëntie. Omdat er altijd vers voer beschikbaar is aan het voerhek ontstaat er rust in de stal, ranglage koeien krijgen meer kans om een goed gemengd rantsoen op te nemen en ontwikkelen zich beter. De Lely Vector is daarmee uitermate geschikt voor precisievoeren.

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Missie: wij inspireren mensen om innovatieve oplossingen te bedenken waarmee onze klanten kunnen uitblinken in duurzame melkproductie, ruwvoederwinning en energievoorziening.

Bekijk hier de bedrijfsvideo!
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...