Probleemloze opstart dankzij selectieve aanpak risicokoeien

Geplaatst op vrijdag 18-09-2015

Koeien die niet fit zijn, werpen hindernissen op voor melkveehouders. Voor Dolph de Haan, melkveehouder in het Friese Oldelamer, was dit aanleiding om Kexxtone toe te dienen aan probleemkoeien in de droogstand. En met succes.

Dolph de Haan heeft in maatschap met zijn ouders 160 melkkoeien en bijbehorend jongvee op 87 hectare grond. Het bedrijfsdoel van De Haan richt zich niet op meer koeien, maar op betere resultaten. Probleemkoeien preventief aanpakken draagt hier veel aan bij: “Probleemkoeien geven veel gedoe bij en na afkalven. Door deze koeien in de droogstand extra te ondersteunen los je veel op,” legt De Haan uit.

Rantsoen
Een jaar geleden veranderde De Haan zijn droogstandsrantsoen naar een combinatie van stro en brok. “Dat moesten de koeien leren vreten. Het nieuwe rantsoen gaf minder melkziekte en er bleven minder koeien aan de nageboorte staan.”

Conditie
De Haan vond het nog niet genoeg. “Ik had nog steeds koeien die na het afkalven niet goed opstartten of in de problemen kwamen omdat ze veel te ruim in conditie waren.” Tijdens de tweemaandelijkse bedrijfsbegeleiding van dierenarts Jaap Baerveldt kwam het thema ter sprake. Baerveldt: “Vette koeien in de droogstand kunnen problemen opleveren voor de gezondheid. Ook oudere koeien en koeien die de vorige periode na afkalven niet goed zijn opgestart lopen risico. Bij die risicodieren wilde Dolph problemen voorkomen. Daarom kozen we voor het selectief inzetten van een preventief middel.”

 

Meer melk, minder zorgen
Baerveldt adviseerde de inzet van de Kexxtone-bolus van Elanco. Het middel, dat toegediend wordt op 3 à 4 weken voor afkalven, beschermt koeien rond het afkalven en in de vroege lactatie tegen een negatieve energiebalans. De Haan: “Het middel leek mij erg geschikt om bij de risicokoeien toe te passen. Inmiddels gebruik ik het negen maanden en ik ben zeer tevreden. De koeien die voorheen zorgen opleverden, zijn sneller drachtig en kalven makkelijker af. Ze starten ook beter op en geven meer melk dan de lactatie ervoor.”

Investering terugverdienen
Ook Baerveldt is tevreden over de inzet van de bolus. Hij ziet dezelfde positieve resultaten bij de andere melkveebedrijven in zijn praktijk die Kexxtone gebruiken. De Haan voegt toe: “Bij koeien waar ik nog twijfelde om het in te zetten, ga ik het nu wel doen. Beter investeren en voorkomen dan achter de feiten aanlopen. Het middel verdient zijn geld zeer zeker terug.”

Neem voor meer informatie contact op met uw dierenarts.

Lees meer over risicokoeien>

Elanco Animal Health is de partner van veehouder en veearts in diergezondheid. De focus van Elanco Ruminants Benelux ligt bij de transitiefase, want goed transitiemanagement zorgt voor gezond melkvee met een goede opstart. Samen met veehouder en dierenarts realiseren we een krachtige  en gezonde veestapel, dat is ons doel.
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...