Vakmanschap nodig voor gezond weiden

Geplaatst op zaterdag 10-06-2017

De koeien lopen weer buiten: op huiskavels, op grote en kleine kavels, maar ook op standweiden
waar de koeien vanuit een vrije loopstal met robot naar de weide kunnen lopen. En dat allemaal met verschillende koebezettingen. Dit vergt verschillende managementvisies. Is de opname toereikend, hoe is het met de weidehygiëne gesteld?

Nog even en het jongvee volgt. Soms rondom de boerderij, maar ook op percelen verder weg, ander jongvee vertrekt naar opfokbedrijven. Waar het jongvee ook heen gaat, de dieren lopen risico om tegen infectieziekten aan te lopen en deze mogelijk mee terug te nemen naar het bedrijf. Een van de redenen waarom veehouders jongvee voor het ‘vertrek’ bijvoorbeeld vaccineren tegen bvd.

Wormbesmetting
Naast infectieziekten brengt weidegang ook bedreigingen met zich mee zoals parasieten: maagdarmwormen, longwormen en leverbot. Volwassen melkvee heeft meestal weerstand tegen de wormen opgebouwd. Al kan een zware besmetting effect hebben op de melkproductie en soms zelf klinische symptomen veroorzaken. Tankmelkonderzoek op afweerstoffen en kan een indicatie geven of behandeling van volwassen dieren toch zinvol is. Voor jongvee ligt dit anders. Aan de ene kant moeten de dieren de gelegenheid krijgen om zelf afweer op te bouwen, maar moet de besmetting op het land en in de dieren niet te hoog worden. Dit vergt planning: een ‘schoon’ perceel, tijdig omweiden, het jongvee preventief ontwormen voordat het naar buiten gaat. Maar een andere strategie kan ook: eerst het jongvee naar buiten zodat de dieren wat natuurlijke afweer kunnen opbouwen en dan na een paar weken voor de eerste keer ontwormen.

Extra stroomdraden bij sloten
Denk ook aan de toegang tot sloten en greppels om opname van de leverbotslak te voorkomen. Zo kunnen extra stroomdraden aan weerszijden van de sloten voorkomen dat dieren door de sloten gaan en in contact komen met vee van andere bedrijven. Ook een eventuele beschutting tegen de zon of de keuze om de dieren op stal te houden zijn mogelijkheden. Dit zijn allemaal bedrijfsspecifieke beslissingen en maatregelen die genomen kunnen worden om weidegang zo (bio)veilig mogelijk en diervriendelijk te maken, infectie- en parasitaire ziekten te voorkomen en/of de gevolgen te verminderen. Kortom: weide- en gezondheidsmanagement gaan hand in hand. Gezond weiden vraagt vakmanschap.

Tekst: Marieke Blom
Boehringer Ingelheim (1885) is een internationaal, innovatief en farmaceutisch familiebedrijf, dat zich richt op de ontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe geneesmiddelen, die bijdragen aan de verbetering van de gezondheid en het welzijn van mens en dier. Boehringer Ingelheim heeft vandaag de dag een leidende rol in pijnmanagement en bij de behandeling van mastitis.
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Provinciale competitie nieuw element binnen Topkuil 2017

Topkuil start voor het zesde jaar op rij. Vanaf nu kunnen melkveehouders hun voorjaarskuil weer...
 

Fotoserie: Kijkje achter de schermen bij Eurofins

Vrijwel elke veehouder laat zijn gras- en/of maïskuilen analyseren. Maar wat er achter de...
 

Beatrix 70 maakt eerder 10.000 kilo vet en eiwit dan 100.000 kilo melk

Beatrix 70 van de familie Spruit uit Zegveld (UT), de Russel-dochter van de via de Beste...
 

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan...
 

Fosfaatrechten fiscaal gelijkgesteld aan melkquotum

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is...