Vaccineer nu om uw veestapel te beschermen tegen blauwtong

Geplaatst op maandag 08-08-2016

“Alleen door vaccinatie kunt u uw dieren beschermen tegen de gevolgen van een besmetting met het blauwtongvirus, type 8. Dit is het juiste moment om te vaccineren, voor aanvang van het dekseizoen”, aldus Pleun Penterman, dierenarts bij MSD Animal Health. “De knutten die het virus verspreiden zijn actief bij temperaturen boven de 10 graden. En die temperatuur houden we in Nederland zeker tot november. De kans op een besmetting is dus zeker niet uitgesloten”.

“Blauwtong is een ziekte die je niet onder je koppel wilt hebben. We kennen de gevolgen van de uitbraak in 2006; veel sterfte bij schapen en grote schade op rundveebedrijven, zoals koorts, uierproblemen, verminderde vruchtbaarheid en klauwproblemen”.

Blauwtongvaccin is per direct beschikbaar
MSD Animal Health heeft een blauwtong vaccin beschikbaar. MSD Animal Health is hiervoor een samenwerking aangegaan met CZ Veterinaria uit Spanje. Penterman: “We zijn deze samenwerking aangegaan om aan de vraag naar een BTV8-vaccin te kunnen voldoen. De basisvaccinatie bestaat uit twee entingen met een tussenperiode van drie weken”

Hoe pakken de buurlanden blauwtong aan?
Een stijgend aantal melkveehouders in België en Frankrijk vaccineert zijn koeien dit jaar tegen blauwtong. Inmiddels zijn er in België meer dan 850.000 runderen en 100.000 schapen en geiten gevaccineerd tegen blauwtong serotype 8. De Belgische overheid noemt de verspreiding van het blauwtongvirus van Frankrijk naar België in de komende weken reëel.

Blauwtong serotype 8

Hoe verspreiden de knutten zich?
Knutten zijn actief bij temperaturen boven de 10 graden en kunnen zich in de komende maanden vanuit Frankrijk verder naar Noord-Europa verspreiden. Pas als de temperatuur langer dan twee weken onder de 10 graden is verdwijnen de knutten.

Op zoek naar voedsel kunnen knutten zich tot circa 5 km verplaatsen in hun leefomgeving. ‘Door luchtstromen en wind kunnen ze zich over veel grotere afstanden verplaatsen. Dit gaat van 10 tot honderden kilometers’.

In een risicoanalyse kwam de Engelse Animal Plant Health Agency (APHA) tot de conclusie dat er een kans van 80% is dat het Blauwtongvirus deze zomer het zuiden van Engeland bereikt. Volgens LTO (mei, 2016) is de route voor de knut vanuit Frankrijk naar Nederland eenvoudiger , omdat deze enkel over land gaat.

Meer informatie? Kijk op onze website (log in met uw UBN nummer).

Tekst: MSD Animal Health

Wie ervaring heeft met rundvee weet: alleen met veel verstand van zaken houdt u uw dieren, en daarmee ook uw bedrijfsresultaat, gezond. Kijk op ons rundvee platform rundvee-msd-animal-health.nl voor deskundige informatie op het gebied van infectieziekten, luchtwegaandoeningen, kalver-gezondheid, vruchtbaarheid, uiergezondheid, wormen- en insectenbestrijding. MSD Animal Health ontwikkelt en produceert hoogwaardige diergeneesmiddelen.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...