Herkent u de vijf kenmerken van een ontsteking?

Geplaatst op maandag 19-06-2017

Een koe met pijn of een ontsteking is minder actief en minder productief, dat is algemeen bekend. Maar kent u ook alle vijf kenmerken van een koe die kampt met een ontsteking? En weet u wat te doen?

Roodheid, de meest opvallende van de vijf kenmerken. Herkenbaar bij een koe in de vorm van bijvoorbeeld een rood uier of rode plek aan de poot. Eén van de lichamelijke uitingen van een ontsteking, veroorzaakt door een verhoogde doorbloeding. Daarnaast kenmerkt een zwelling zich ook duidelijk. ‘Die koe met de dikke poot’ is een veel gehoorde opmerking.

Wanneer u weleens een zere poot of mastits heeft behandeld, is u vast opgevallen hoe warm de huid rond de aandoening aanvoelt. Hitte staat genoteerd in het rijtje kenmerken van een aandoening.

Het meest waargenomen – maar ook het vaakst voor lief genomen - kenmerk is functieverlies. Denk aan een daling in melkproductie bij koeien met mastitis, of een kreupele koe met een zoolzweer.

Uiteindelijk is het kenmerk dat we allemaal wel herkennen van een ontsteking: Pijn. Dit kenmerk wordt al behoorlijk behandeld met pijnstillers/ontstekingsremmers. Maar ook de andere vier kenmerken vergen deze aanpak. Immers helpt het de koe weer op de been.

Kom voor meer informatie naar onze stand (101) op de NRM -2017, u ontvangt een gratis Veemerkstift. Of raadpleeg uw dierenarts of kijk op onze website.

Tekst: MSD Animal Health

Wie ervaring heeft met rundvee weet: alleen met veel verstand van zaken houdt u uw dieren, en daarmee ook uw bedrijfsresultaat, gezond. Kijk op ons rundvee platform rundvee-msd-animal-health.nl voor deskundige informatie op het gebied van infectieziekten, luchtwegaandoeningen, kalver-gezondheid, vruchtbaarheid, uiergezondheid, wormen- en insectenbestrijding. MSD Animal Health ontwikkelt en produceert hoogwaardige diergeneesmiddelen.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...