Herkent u de vijf kenmerken van een ontsteking?

Geplaatst op maandag 19-06-2017

Een koe met pijn of een ontsteking is minder actief en minder productief, dat is algemeen bekend. Maar kent u ook alle vijf kenmerken van een koe die kampt met een ontsteking? En weet u wat te doen?

Roodheid, de meest opvallende van de vijf kenmerken. Herkenbaar bij een koe in de vorm van bijvoorbeeld een rood uier of rode plek aan de poot. Eén van de lichamelijke uitingen van een ontsteking, veroorzaakt door een verhoogde doorbloeding. Daarnaast kenmerkt een zwelling zich ook duidelijk. ‘Die koe met de dikke poot’ is een veel gehoorde opmerking.

Wanneer u weleens een zere poot of mastits heeft behandeld, is u vast opgevallen hoe warm de huid rond de aandoening aanvoelt. Hitte staat genoteerd in het rijtje kenmerken van een aandoening.

Het meest waargenomen – maar ook het vaakst voor lief genomen - kenmerk is functieverlies. Denk aan een daling in melkproductie bij koeien met mastitis, of een kreupele koe met een zoolzweer.

Uiteindelijk is het kenmerk dat we allemaal wel herkennen van een ontsteking: Pijn. Dit kenmerk wordt al behoorlijk behandeld met pijnstillers/ontstekingsremmers. Maar ook de andere vier kenmerken vergen deze aanpak. Immers helpt het de koe weer op de been.

Kom voor meer informatie naar onze stand (101) op de NRM -2017, u ontvangt een gratis Veemerkstift. Of raadpleeg uw dierenarts of kijk op onze website.

Tekst: MSD Animal Health

Wie ervaring heeft met rundvee weet: alleen met veel verstand van zaken houdt u uw dieren, en daarmee ook uw bedrijfsresultaat, gezond. Kijk op ons rundvee platform rundvee-msd-animal-health.nl voor deskundige informatie op het gebied van infectieziekten, luchtwegaandoeningen, kalver-gezondheid, vruchtbaarheid, uiergezondheid, wormen- en insectenbestrijding. MSD Animal Health ontwikkelt en produceert hoogwaardige diergeneesmiddelen.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...