Herkent u de vijf kenmerken van een ontsteking?

Geplaatst op maandag 19-06-2017

Een koe met pijn of een ontsteking is minder actief en minder productief, dat is algemeen bekend. Maar kent u ook alle vijf kenmerken van een koe die kampt met een ontsteking? En weet u wat te doen?

Roodheid, de meest opvallende van de vijf kenmerken. Herkenbaar bij een koe in de vorm van bijvoorbeeld een rood uier of rode plek aan de poot. Eén van de lichamelijke uitingen van een ontsteking, veroorzaakt door een verhoogde doorbloeding. Daarnaast kenmerkt een zwelling zich ook duidelijk. ‘Die koe met de dikke poot’ is een veel gehoorde opmerking.

Wanneer u weleens een zere poot of mastits heeft behandeld, is u vast opgevallen hoe warm de huid rond de aandoening aanvoelt. Hitte staat genoteerd in het rijtje kenmerken van een aandoening.

Het meest waargenomen – maar ook het vaakst voor lief genomen - kenmerk is functieverlies. Denk aan een daling in melkproductie bij koeien met mastitis, of een kreupele koe met een zoolzweer.

Uiteindelijk is het kenmerk dat we allemaal wel herkennen van een ontsteking: Pijn. Dit kenmerk wordt al behoorlijk behandeld met pijnstillers/ontstekingsremmers. Maar ook de andere vier kenmerken vergen deze aanpak. Immers helpt het de koe weer op de been.

Kom voor meer informatie naar onze stand (101) op de NRM -2017, u ontvangt een gratis Veemerkstift. Of raadpleeg uw dierenarts of kijk op onze website.

Tekst: MSD Animal Health

Wie ervaring heeft met rundvee weet: alleen met veel verstand van zaken houdt u uw dieren, en daarmee ook uw bedrijfsresultaat, gezond. Kijk op ons rundvee platform rundvee-msd-animal-health.nl voor deskundige informatie op het gebied van infectieziekten, luchtwegaandoeningen, kalver-gezondheid, vruchtbaarheid, uiergezondheid, wormen- en insectenbestrijding. MSD Animal Health ontwikkelt en produceert hoogwaardige diergeneesmiddelen.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

CRV publiceert kappacaseïne-varianten bij stieren

In de juli-uitgave van het vakblad Melkvee stond een artikel over kappacaseïne. Aanleiding was...
 

Kwaliteit kuilen in Zuid-Nederland beduidend lager

Graskuilen in het zuiden scoren wat kwaliteit betreft beduidend lager dan de kuilen in de overige...
 

FC geeft toe aan druk en betaalt Gommer 75 procent geleverde melk

FrieslandCampina betaalt Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen (GR) alsnog uit voor...
 

Veerman vreest intensivering veehouderij, ondanks nieuwe wetten

Over veebezetting per hectare kun je discussieren, maar ingewikkelder dan grond en staarten tellen...
 

Indexdraai roodbont: Exterieurcrack Jotani in top 10

Lowlands Bolero uit de ijzersterk fokkende Julia-koefamilie leek vast gebeiteld op de eerste plaats...