Herkent u de vijf kenmerken van een ontsteking?

Geplaatst op maandag 19-06-2017

Een koe met pijn of een ontsteking is minder actief en minder productief, dat is algemeen bekend. Maar kent u ook alle vijf kenmerken van een koe die kampt met een ontsteking? En weet u wat te doen?

Roodheid, de meest opvallende van de vijf kenmerken. Herkenbaar bij een koe in de vorm van bijvoorbeeld een rood uier of rode plek aan de poot. Eén van de lichamelijke uitingen van een ontsteking, veroorzaakt door een verhoogde doorbloeding. Daarnaast kenmerkt een zwelling zich ook duidelijk. ‘Die koe met de dikke poot’ is een veel gehoorde opmerking.

Wanneer u weleens een zere poot of mastits heeft behandeld, is u vast opgevallen hoe warm de huid rond de aandoening aanvoelt. Hitte staat genoteerd in het rijtje kenmerken van een aandoening.

Het meest waargenomen – maar ook het vaakst voor lief genomen - kenmerk is functieverlies. Denk aan een daling in melkproductie bij koeien met mastitis, of een kreupele koe met een zoolzweer.

Uiteindelijk is het kenmerk dat we allemaal wel herkennen van een ontsteking: Pijn. Dit kenmerk wordt al behoorlijk behandeld met pijnstillers/ontstekingsremmers. Maar ook de andere vier kenmerken vergen deze aanpak. Immers helpt het de koe weer op de been.

Kom voor meer informatie naar onze stand (101) op de NRM -2017, u ontvangt een gratis Veemerkstift. Of raadpleeg uw dierenarts of kijk op onze website.

Tekst: MSD Animal Health

Wie ervaring heeft met rundvee weet: alleen met veel verstand van zaken houdt u uw dieren, en daarmee ook uw bedrijfsresultaat, gezond. Kijk op ons rundvee platform rundvee-msd-animal-health.nl voor deskundige informatie op het gebied van infectieziekten, luchtwegaandoeningen, kalver-gezondheid, vruchtbaarheid, uiergezondheid, wormen- en insectenbestrijding. MSD Animal Health ontwikkelt en produceert hoogwaardige diergeneesmiddelen.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Provinciale competitie nieuw element binnen Topkuil 2017

Topkuil start voor het zesde jaar op rij. Vanaf nu kunnen melkveehouders hun voorjaarskuil weer...
 

Fotoserie: Kijkje achter de schermen bij Eurofins

Vrijwel elke veehouder laat zijn gras- en/of maïskuilen analyseren. Maar wat er achter de...
 

Beatrix 70 maakt eerder 10.000 kilo vet en eiwit dan 100.000 kilo melk

Beatrix 70 van de familie Spruit uit Zegveld (UT), de Russel-dochter van de via de Beste...
 

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan...
 

Fosfaatrechten fiscaal gelijkgesteld aan melkquotum

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is...