Herkent u de vijf kenmerken van een ontsteking?

Geplaatst op maandag 19-06-2017

Een koe met pijn of een ontsteking is minder actief en minder productief, dat is algemeen bekend. Maar kent u ook alle vijf kenmerken van een koe die kampt met een ontsteking? En weet u wat te doen?

Roodheid, de meest opvallende van de vijf kenmerken. Herkenbaar bij een koe in de vorm van bijvoorbeeld een rood uier of rode plek aan de poot. Eén van de lichamelijke uitingen van een ontsteking, veroorzaakt door een verhoogde doorbloeding. Daarnaast kenmerkt een zwelling zich ook duidelijk. ‘Die koe met de dikke poot’ is een veel gehoorde opmerking.

Wanneer u weleens een zere poot of mastits heeft behandeld, is u vast opgevallen hoe warm de huid rond de aandoening aanvoelt. Hitte staat genoteerd in het rijtje kenmerken van een aandoening.

Het meest waargenomen – maar ook het vaakst voor lief genomen - kenmerk is functieverlies. Denk aan een daling in melkproductie bij koeien met mastitis, of een kreupele koe met een zoolzweer.

Uiteindelijk is het kenmerk dat we allemaal wel herkennen van een ontsteking: Pijn. Dit kenmerk wordt al behoorlijk behandeld met pijnstillers/ontstekingsremmers. Maar ook de andere vier kenmerken vergen deze aanpak. Immers helpt het de koe weer op de been.

Kom voor meer informatie naar onze stand (101) op de NRM -2017, u ontvangt een gratis Veemerkstift. Of raadpleeg uw dierenarts of kijk op onze website.

Tekst: MSD Animal Health

Wie ervaring heeft met rundvee weet: alleen met veel verstand van zaken houdt u uw dieren, en daarmee ook uw bedrijfsresultaat, gezond. Kijk op ons rundvee platform rundvee-msd-animal-health.nl voor deskundige informatie op het gebied van infectieziekten, luchtwegaandoeningen, kalver-gezondheid, vruchtbaarheid, uiergezondheid, wormen- en insectenbestrijding. MSD Animal Health ontwikkelt en produceert hoogwaardige diergeneesmiddelen.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...