Ieder gezond kalf telt door in Grootvee Eenheden

Geplaatst op maandag 13-02-2017

Hoe gezonder een kalf opstart, hoe efficiënter en sneller ze uitgroeit tot een productieve melkvaars. Het vergt de nodige aandacht nu het aantal dieren per bedrijf steeds beperkter is.

Tot voor kort werd er minder focus gelegd op het vervangingspercentage van melkveehouderijen. Nagenoeg ieder vaarskalf dat ter wereld kwam, mocht uitgroeien tot een melkvaars. Maakte ze het niet tot de melkstal, dan kwam dat door uitval of simpelweg omdat er geen plaats voor haar was.

Fosfaatrechten veranderen kalveropfok

Kalveren konden op ‘eigen tempo’ groeien. Een gemiddelde afkalfleeftijd bij vaarzen van 26 maanden of hoger was gewoon. Uitval of achterblijven werd gedoogd. Er was genoeg keus qua toekomstige melkvaarzen. Nu niet meer. Fosfaatrechten brengen verandering. Jongvee telt voor een kwart tot een half mee als Grootvee Eenheid. Een melkkoe vult één recht. Hoe minder kalveren op het bedrijf, hoe meer koeien melk kunnen produceren binnen de fosfaatrechten. Een kwestie van de meest optimale balans op de aanwas post, waarbij dus ook de ‘kleintjes’ letten hoort.

Start met voorsprong

Ieder kalf dat start met een voorsprong, is zelf sneller aan de melk en interessant voor de balans. Een kalf met een probleemloze eerste levensfase ontwikkelt bovendien beter, kan iedere kilo voer beter omzetten naar groei en melk en zal meer weerstand opbouwen tegen ziekteverwekkers.
Een optimale start begint met een goede biestvoorziening. Zoals bekend is dit de enige vorm van weerstand die het kalf krijgt direct na de geboorte. Zorg er dus voor dat het jonge dier binnen 6 uur 4 liter biest van voldoende kwaliteit opneemt.

Kwaliteit

Met een refractometer of biestmeter is het gehalte aan antistoffen te meten in de biest van iedere koe. Kan deze belangrijke eerste voeding wel een boost gebruiken? Wilt u minder risico lopen op gezondheidsproblemen? Geef het kalf dan biest van een koe gevaccineerd tegen de belangrijkste ziekteverwekkers. Hierdoor krijgt het kalf met de eerste voeding al meer specifieke weerstand tegen de meest voorkomende ziekteverwekkers.

Gun ieder kalf een goede start en kies voor de beste bescherming.

Meer weten? Vraag dan uw dierenarts om advies of kijk op de website van MSD Animal Health voor meer achtergrondinformatie over kalverdiarree, luchtwegproblemen bij kalveren, preventieve maatregelen in de kalveropfok of andere gezondheidsinformatie met betrekking tot uw melkveehouderij.

Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health

Wie ervaring heeft met rundvee weet: alleen met veel verstand van zaken houdt u uw dieren, en daarmee ook uw bedrijfsresultaat, gezond. Kijk op ons rundvee platform rundvee-msd-animal-health.nl voor deskundige informatie op het gebied van infectieziekten, luchtwegaandoeningen, kalver-gezondheid, vruchtbaarheid, uiergezondheid, wormen- en insectenbestrijding. MSD Animal Health ontwikkelt en produceert hoogwaardige diergeneesmiddelen.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina wil met leden in gesprek over toekomstvisie

Het bestuur en de ledenraad van FrieslandCampina wil met haar leden in gesprek over de gewenste...
 

Alfa: Reserveer voor hogere belastingdruk

De hogere melkprijs zorgt niet alleen voor een beter bedrijfsresultaat maar tegelijk neemt ook de...
 

Gommer en Veenstra overhandigen handtekeningen aan Keurentjes

Henk Gommer uit Zevenhuizen en Jan Veenstra uit Doezum bieden bestuursvoorzitter Frans Keurentjes...
 

Melkveebedrijven staan nog steeds in het rood

Melkveebedrijven staan nog steeds in het rood. Dat blijkt uit cijfers van ABN-AMRO. In mei en juni...
 

FrieslandCampina belegt extra vergadering in opstandig Groningen

FrieslandCampina houdt op 31 juli voor leden van het district Groningen een extra bijeenkomst over...