Toeslagrechten in 2014: hoe hierop inspelen?

Geplaatst op donderdag 22-11-2012

Niets bij de politiek is zeker. Maar dat is voor u natuurlijk geen nieuws. Zo is het momenteel ook op het gebied van de toeslagrechten. De grote lijnen zijn uitgezet voor het beleid vanaf 2014 tot 2019. Maar er wordt in Brussel nog volop aan de wetsvoorstellen gesleuteld, waardoor het voor u als ondernemer moeilijk inspelen is op de situatie na 2013. Eind volgend jaar is het de bedoeling dat het beleid definitief wordt gemaakt. Wanneer dit onverhoopt toch niet lukt, dankanhet huidige toeslagrechtenbeleid ook in 2014 nog in werking blijven.

Het verhuren van grond inclusief toeslagrechten heeft in 2013 nog geen financieel nadelige gevolgen. De nieuwe rechten in 2014 worden gebaseerd op het aantal hectares landbouwgrond die u in 2014 opgeeft met de Meitelling. Als u in 2014 grond verhuurt, krijgt de huurder deze rechten toegekend. U zult dan duidelijk moeten afgespreken hoe u daar samen mee omgaat. Ditkanin (een aanvulling op) het pachtcontract.

Wanneer u nu vrije hectares heeft zonder toeslagrechten, kunt u er nog voor kiezen om toeslagrechten aan te kopen. De prijzen die momenteel worden gevraagd, variëren van 1,5 tot 2 keer de waarde. Dit zijn prijzen die slechts 0,5 lager zijn dan die vorig seizoen werden betaald. De vraag of het interessant is om rechten te kopen of te verkopen, is voor iedereen verschillend. Wanneer u nu alle hectares vol heeft met toeslagrechten, maar u blijft onder het flat rate bedrag dat vanaf 2014 wordt gehanteerd, dankanu de rechten wellicht beter verkopen voor minimaal één keer de waarde. Wanneer u ruim boven het flat rate bedrag uitkomt, dan kunt u overwegen om rechten bij te kopen. In de periode van 2014 tot 2019 profiteert u namelijk nog van deze rechten voor zover zij een compensatiebetaling opleveren. Laat u goed informeren over de (ver)koop van toeslagrechten in 2013 en het (ver)pachten van grond in 2014.

Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.
Arno Captein, Junior bedrijfskundig adviseur, acaptein@alfa.nl
Alfa heeft 30 vestigingen in Nederland, www.alfa.nl.

 

 

Tekst: Arno Captein

Reacties

 
Naam:
Bericht:
Neem de code over:
 
Alfa: dé adviseur voor melkveehouders
Uw bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als agrarisch ondernemer moet u van veel markten thuis zijn. In veel gevallen heeft u zelf de kennis in huis om de koers van uw bedrijf te kunnen bepalen.
Op andere vlakken is goed advies onmisbaar.


Bij Alfa Accountants en Adviseurs heeft u te maken met adviseurs die uw passie delen. Zij staan voor u klaar met een brede dienstverlening: accountancy, belastingen, bedrijfs- en subsidieadvies. Vooral in melkveehouderij neemt Alfa een sterke positie in. Daar is de dienstverlening ook op ingesteld: korte lijnen, een grote betrokkenheid bij de ondernemer en slagvaardig handelen.

Maak gerust een afspraak via 088 2531000 of kijk op www.alfa.nl
advertentie
Stel hier uw vraag
 
Melkvee.nl highlights
High Welfare Floor praktijkrijp

High Welfare Floor praktijkrijp

De innovatieve HWF-vloer (High Welfare Floor) is zo goed als praktijkrijp. De urine-doorlatende...
 
LTO wil verlenging uitrijperiode mest

LTO wil verlenging uitrijperiode mest

LTO Nederland heeft een brief gestuurd aan staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken,...
 
Directiewissel bij CRV

Directiewissel bij CRV

Per 1 januari 2015 gaat huidig directeur Operations en Development, Ate Lindeboom, met pensioen....
 
DOC: effect boycot in september merkbaar

DOC: effect boycot in september merkbaar

DOC kaas geeft aan dat de effecten van de zuivelboycot zullen worden gecorrigeerd in de...
 
Eerste index voor Woeste Polder Reladon

Eerste index voor Woeste Polder Reladon

Een opmerkelijke stier die bij de perspublicaties nergens ondergebracht kan worden, omdat het een...