Jonge landbouwer heeft recht op vijf jaar extra betaling

Geplaatst op woensdag 28-02-2018

Als jonge landbouwer kun je maximaal vijf jaar een extra betaling krijgen. Die betaling is aanvullend op de basis- en vergroeningsbetaling. De afgelopen jaren was dit bedrag zo’n 50 euro per hectare, tot een maximumoppervlakte van 90 hectare.

Vanaf 2015 zijn er jonge landbouwers geweest die maar één of enkele jaren deze extra betaling hebben ontvangen. Door een wijziging in de regelgeving kunnen deze jonge landbouwers de komende jaren toch weer een verzoek tot uitbetaling doen, tot het maximum van vijf jaar is bereikt.

Voorwaarden
Voor de extra betaling moet de jonge landbouwer aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • In het eerste jaar van aanvraag moet een jonge landbouwer jonger dan 41 jaar zijn.
  • Er moet sprake zijn van blokkerende en langdurige zeggenschap.

Blokkerende zeggenschap
In een samenwerkingsakte en bij de Kamer van Koophandel moet de blokkerende zeggenschap goed worden vastgelegd. In de beginfase bij toetreding tot de samenwerking krijgen jonge landbouwer in eerste instantie vaak onvoldoende zeggenschap. Voor degene die in 2018 voor het eerst deze extra betaling wil aanvragen, moet de blokkerende zeggenschap uiterlijk op 15 mei 2018 bij de Kamer van Koophandel zijn geregeld. Vóór de eerste aanvraag voor jonge landbouwers wordt gedaan, is ons advies om je samenwerkingsakte goed te controleren en eventueel tijdig aan te passen. Alfa kan je hierbij helpen.

Aanvragen
In de gecombineerde opgave van 2018 moet deze extra uitbetaling worden aangevraagd. Ook de jonge landbouwers die voor het laatst in 2015 of 2016 deze extra betaling hebben ontvangen, kunnen opnieuw aanvragen. De opgave moet uiterlijk 15 mei 2018 worden ingediend.

Naast de extra betaling kan het ook interessant zijn om gebruik te maken van de Nationale Reserve voor jonge landbouwers. Laat je goed informeren waar de voordelen voor je liggen. Ook hiervoor kun je terecht bij Alfa. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar http://www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie

Tekst: Jolte Pot
Contactpersoon Alfa Accountants en Adviseurs
Jolte Pot
Jolte Pot
Telefoon088 2533074
E-mailadresjpot@alfa.nl

Overal dichtbij

Uw bedrijf, branche en uitdagingen, wij willen het van dichtbij meemaken. Vanuit een landelijk actieve organisatie met meer dan 750 specialisten in accountancy en bedrijfsadvisering, maar met een kantoor bij u om de hoek. Met brede financiële kennis én specialistische branchekennis.

Thuis in uw omgeving, dicht bij u en uw werkgebied. Daar zijn we op ons best. We voelen ons sterk betrokken bij en geloven in de kracht van het lokale midden- en kleinbedrijf. Daar weten we dan ook alles van. Ontdek het zelf en neem contact op met het kantoor bij u in de buurt. Waar u ook bent, wij zijn overal dichtbij.

Maak gerust een afspraak via 088 2531000 of kijk op www.alfa.nl.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...