Voedselketeninformatie slachtrunderen (VKI) en afkeuringen

Geplaatst op maandag 26-02-2018

In de praktijk ontstaat er wel eens verwarring over het invullen en gebruiken van het VKI formulier dat, sinds 1 januari 2010, gebruikt moet worden voor het aanmelden van slachtrunderen.

Het formulier moet minimaal 1 dag voor aankomst van de runderen bij de slachterij aanwezig zijn. Het VKI formulier kan via http://www.inforund.nl/ doorgegeven en wordt door de slachthuizen weer ingelezen. Bij een noodslachting moet er een papieren versie met de transporteur worden meegegeven naar het slachthuis.

De dieren die op transport gaan voor de slacht zullen door de vervoerder gecontroleerd worden of ze “gezond” genoeg zijn om op transport gezet te worden. Aangekomen op het slachthuis stelt de dierenarts vast of de dieren slachtwaardig zijn. Hierdoor lijkt het bijna onmogelijk dat er nog dieren afgekeurd worden of dat er fouten worden geconstateerd door de NVWA. Uiteraard kan er verschil van inzicht zijn in de gezondheidsstatus van de dieren tussen de transporteur, de dierenarts van het slachthuis en de controlerende dierenarts van de NVWA. Maar er worden ook fouten geconstateerd in het VKI formulier en de uiterlijke bevindingen op het karkas. Deze fout ontstaat vooral bij het invullen van de vraag of de dieren in de 35 dagen voorafgaande van de slacht ziek zijn geweest of zijn behandeld met diergeneesmiddelen. Dieren die langer dan 35 dagen voor de slacht zijn behandeld met bijvoorbeeld middelen die geen wachttijd hebben en de slachtkwaliteit niet beïnvloeden, kunnen wel degelijk anders beoordeeld worden door de controleurs.

Vooral medicijnen die intravasculair zijn toegediend en waarbij een verkleuring in het vlees is ontstaan geeft reden tot afkeuren als het op het VKI formulier niet is beschreven. In middelen welke intraveneus worden toegediend en waar geen wachttermijn voor geldt, bijvoorbeeld een calcium preparaat, maar waarbij wel duidelijke aanprik tekens zijn achtergebleven op het karkas geven reden tot afkeuren als er op het VKI formulier geen melding van is gedaan. Let ook op bij het gebruik van homeopathische middelen welke intramusculair worden toegepast. Deze kunnen bij aanprik bewijzen op het karkas tot afkeuring leiden. Het litteken weefsel op het karkas zegt namelijk niets over het toegediende middel.

Deze controles zijn, gezien de grote belangen rondom voedselveiligheid, absoluut noodzakelijk om “onze” voedselveiligheid te waarborgen wat direct het belang van de veesector is. Het juist en volledig invullen van het VKI formulier is de basis om afkeuring te voorkomen wat direct jouw individueel belang is.

Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.

Heb je vragen? Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Tekst: Klaas-Jan Janse
Contactpersoon Alfa Accountants en Adviseurs
Klaas-Jan Janse
Klaas-Jan Janse
Telefoon088 2531202
E-mailadreskjanse@alfa.nl

Overal dichtbij

Uw bedrijf, branche en uitdagingen, wij willen het van dichtbij meemaken. Vanuit een landelijk actieve organisatie met meer dan 750 specialisten in accountancy en bedrijfsadvisering, maar met een kantoor bij u om de hoek. Met brede financiële kennis én specialistische branchekennis.

Thuis in uw omgeving, dicht bij u en uw werkgebied. Daar zijn we op ons best. We voelen ons sterk betrokken bij en geloven in de kracht van het lokale midden- en kleinbedrijf. Daar weten we dan ook alles van. Ontdek het zelf en neem contact op met het kantoor bij u in de buurt. Waar u ook bent, wij zijn overal dichtbij.

Maak gerust een afspraak via 088 2531000 of kijk op www.alfa.nl.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...