Subsidiepot gaat weer open voor jonge landbouwers

Geplaatst op maandag 06-11-2017

Ben je nog geen 41 jaar en heb je investeringsplannen voor je landbouwbedrijf, dan kan deze subsidie interessant voor je zijn. Net als vorig jaar gaan de provincies namelijk de POP3-subsidie voor jonge landbouwers openstellen. Dit jaar kan je een aanvraag doen van 4 december 2017 tot en met 15 januari 2018.

Nog niet alle provincies hebben het openstellingsbesluit gepubliceerd. De inhoud van dit artikel is daarom gebaseerd op de informatie van provincie Noord-Holland, die als eerste de openstelling met de bijbehorende investeringslijst publiceerde. De regeling in andere provincies zou iets kunnen afwijken. In hoofdlijnen is de regeling gelijk aan de eerdere twee openstellingen binnen POP3. Wel is de investeringslijst uitgebreid met een aantal investeringscategorieën. Het is mogelijk dat andere provincies niet alle categorieën openstellen.

Voorwaarden
Wanneer zou je in aanmerking kunnen komen voor de subsidie:

  • op het moment van het indienen van de aanvraag mag je nog geen 41 jaar zijn;
  • je moet een landbouwkundige opleiding (of gelijkwaardig) hebben afgerond, of je hebt minimaal 3 jaar agrarische werkervaring;
  • de investering moet op de investeringslijst van je provincie staan;
  • een bedrijf kan maar één keer subsidie uit POP3 ontvangen;
  • heb je als jonge landbouwer eerder uit POP1 of POP2 subsidie ontvangen, dan kom je niet nogmaals in aanmerking.

Samenwerkingsverbanden
Ben je jonge landbouwer en neem je deel in een samenwerkingsverband, dan kan je ook voor de subsidie in aanmerking komen. Wel gelden er dan nog enkele aanvullende voorwaarden:

  • je moet langdurige en blokkerende zeggenschap hebben;
  • bij een samenwerkingsverband met zowel jonge als niet-jonge landbouwers vindt er een correctie plaats op het subsidiebedrag;
  • heb je zelf eerder uit POP 1 of POP 2 subsidie ontvangen, maar werk je samen met een andere jonge landbouwer die daar niet eerder gebruik van heeft gemaakt, dan mag die jonge landbouwer wel meedoen met POP3.

Aanvragen
De subsidie is niet bedoeld voor vervangingsinvesteringen. De investering moet een modernisering zijn die een aanzienlijke bijdrage levert aan verduurzaming. De subsidie bedraagt 30% van de subsidiabele kosten met een maximum van €20.000 subsidie per aanvraag. Is de subsidie lager dan €10.000, dan wordt er niets uitgekeerd. Een aanvraag mag voor meerdere investeringen worden ingediend, maar dan mogen de investeringen uit maximaal drie categorieën van de investeringslijst komen. Er geldt dan geen minimum investeringsbedrag per afzonderlijke investering.

Een aanvraag wordt ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er mag op het moment van indienen van de aanvraag nog geen verplichting met betrekking tot de investering zijn aangegaan. Wil je weten welke investeringen in aanmerking komen en wat je mogelijkheden zijn, neem dan contact met ons op. Met 32 vestigingen zijn wij overal dichtbij.

Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.

Tekst: Patricia Hooijberg
Contactpersoon Alfa Accountants en Adviseurs
Patricia Hooijberg
Patricia Hooijberg
Telefoon088 253 2113
E-mailadresphooijberg@alfa.nl

Overal dichtbij

Uw bedrijf, branche en uitdagingen, wij willen het van dichtbij meemaken. Vanuit een landelijk actieve organisatie met meer dan 750 specialisten in accountancy en bedrijfsadvisering, maar met een kantoor bij u om de hoek. Met brede financiële kennis én specialistische branchekennis.

Thuis in uw omgeving, dicht bij u en uw werkgebied. Daar zijn we op ons best. We voelen ons sterk betrokken bij en geloven in de kracht van het lokale midden- en kleinbedrijf. Daar weten we dan ook alles van. Ontdek het zelf en neem contact op met het kantoor bij u in de buurt. Waar u ook bent, wij zijn overal dichtbij.

Maak gerust een afspraak via 088 2531000 of kijk op www.alfa.nl.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...