Einde pachttermijn; moet ik iets regelen?

Geplaatst op vrijdag 06-10-2017

Bij het aangaan van een pachtovereenkomst is ook de einddatum van belang. In de pachtwet is nadrukkelijk omschreven hoe de einddatum wordt bepaald. De einddatum is per soort pacht verschillend. Kies daarom bij het sluiten van een overeenkomst de vorm die past bij de duur van de pacht.

Reguliere pacht
Bij reguliere pacht is de pachttermijn 6 jaar. Deze wordt van rechtswege (automatisch) met 6 jaar verlengd. Wanneer één van de partijen de pacht wil opzeggen, moet die partij dat op tijd aangeven. Anders loopt de pacht door.

Geliberaliseerde pacht
Bij geliberaliseerde pacht (de pacht van los land) wordt een einddatum in de overeenkomst opgenomen en stopt de pacht na het verstrijken van die datum. Op dat moment moet het grondgebruik van de (voormalige) pachter wel stoppen. Zo niet, dan is er sprake van mondelinge pacht.

Van belang is dus dat er op dat moment een nieuwe pachtovereenkomst is afgesloten. De termijn die je kan afspreken staat vrij. De meeste geliberaliseerde pachtovereenkomsten hebben een termijn van 1 tot 3 jaar. Je mag ook een termijn van 20 jaar kiezen. Bij contracten van 6 jaar of langer zal de grondkamer de pachtprijs toetsen aan de pachtnormen.

Teeltpacht
Bij teeltpacht is de termijn meestal 1 of 2 jaar. De termijn is gekoppeld aan de teelt. Na de termijn is het contract beëindigd. Teeltpachtovereenkomsten komen weinig meer voor, omdat de meesten kiezen voor een geliberaliseerde overeenkomst.

Eenmalige pacht
Een oude pachtvorm, de eenmalige pacht, kan ook nog voorkomen. Deze kan maximaal 12 jaar na het aangaan van de overeenkomst worden beëindigd

Kies de juiste pachtvorm
Van belang is dus dat je bij het aangaan van de pachtovereenkomst de pachtvorm kiest die past bij de duur van de pacht. Bij het pachten van een hoeve (grond met gebouwen) heb je echter geen keuze: op grond van de wet wordt het reguliere pacht. Voor los land is die keus er wel: regulier, geliberaliseerd of teeltpacht.

Vraag het Alfa
Alfa heeft specialisten in dienst die zeer goed thuis zijn in de pachtwet. Zij helpen je met het opstellen van een goede overeenkomst. Naast pachtvorm en einddatum zijn er meer aspecten waarop moet worden gelet. Ook daar zijn we alert op. Alfa houdt de einddatum van het contract in de gaten, om tijdig met je te bespreken of een nieuwe termijn wenselijk is.

De juiste kennis voor uw pachtzaken heeft u in huis bij het inschakelen van de pachtspecialisten van Alfa Accountants en Adviseurs. Deskundig en betrokken, dat zijn onze specialisten! Met 32 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie

Tekst: Kees van Drimmelen
Contactpersoon Alfa Accountants en Adviseurs
Kees van Drimmelen
Kees van Drimmelen
Telefoon088 2531972
E-mailadreskvandrimmelen@alfa.nl

Overal dichtbij

Uw bedrijf, branche en uitdagingen, wij willen het van dichtbij meemaken. Vanuit een landelijk actieve organisatie met meer dan 750 specialisten in accountancy en bedrijfsadvisering, maar met een kantoor bij u om de hoek. Met brede financiële kennis én specialistische branchekennis.

Thuis in uw omgeving, dicht bij u en uw werkgebied. Daar zijn we op ons best. We voelen ons sterk betrokken bij en geloven in de kracht van het lokale midden- en kleinbedrijf. Daar weten we dan ook alles van. Ontdek het zelf en neem contact op met het kantoor bij u in de buurt. Waar u ook bent, wij zijn overal dichtbij.

Maak gerust een afspraak via 088 2531000 of kijk op www.alfa.nl.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...