Hoe hoog is je kalversterfte?

Geplaatst op woensdag 13-09-2017

Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en tijdig beslissingen te kunnen nemen aan de hand van actuele prestaties. Of de focus nu ligt op kalversterfte, het celgetal of voerkosten.

Het BAS-rapport (Bedrijfs Analyse Systeem) is zeer uitgebreid. Het is een goede analyse van aandachtspunten die specifiek voor jouw bedrijf van belang zijn. Zo bleek bij de bespreking van het rapport bij een melkveehouder dat het percentage kalversterfte was gestegen van 20% naar 23%. Daarbij liepen ook de kosten voor gezondheid en medicijnen op: van 1,4 cent naar 1,8 cent per kg melk.

De melkveehouder heeft op basis van dit signaal actie ondernomen om de huisvesting van de kalveren aan te passen. Binnen een kwartaal was de kalversterfte gezakt naar 16% en het kwartaal daarna naar 14%. Ook de kosten voor gezondheid en medicijnen zakten weer terug naar 1,4 cent per kg melk. Op een gemiddeld bedrijf met 800 ton melk heb je het dan al snel over een besparing van ruim € 3.000.

Bij een andere melkveehouder was het celgetal het aandachtspunt en bij weer een andere de voerkosten. In elke situatie zijn er dus andere aandachtspunten die het BAS-rapport voor de meest actuele periode in beeld brengt. Goed inzicht in je financiële en technische cijfers geeft je handvaten om tot verbeteringen te komen. Dat resulteert in een hogere reserveringscapaciteit, de maatstaf voor de continuïteit van je bedrijf. Inzicht en overzicht geven dus uitzicht!

Vraag het Alfa
Heb je concrete doelen? Of wil je beter sturen om het maximale rendement en resultaat te behalen? Bespreek dan het BAS-rapport met je bedrijfskundige adviseur van Alfa. We zijn met 32 vestigingen overal dichtbij.

Alfa is daarnaast kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.

Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie

Tekst: Annemieke Tromp
Contactpersoon Alfa Accountants en Adviseurs
Annemieke  Tromp
Annemieke Tromp
Telefoon088 253 2021
E-mailadresatromp@alfa.nl

Overal dichtbij

Uw bedrijf, branche en uitdagingen, wij willen het van dichtbij meemaken. Vanuit een landelijk actieve organisatie met meer dan 750 specialisten in accountancy en bedrijfsadvisering, maar met een kantoor bij u om de hoek. Met brede financiële kennis én specialistische branchekennis.

Thuis in uw omgeving, dicht bij u en uw werkgebied. Daar zijn we op ons best. We voelen ons sterk betrokken bij en geloven in de kracht van het lokale midden- en kleinbedrijf. Daar weten we dan ook alles van. Ontdek het zelf en neem contact op met het kantoor bij u in de buurt. Waar u ook bent, wij zijn overal dichtbij.

Maak gerust een afspraak via 088 2531000 of kijk op www.alfa.nl.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...
 

Fotoserie: Roundhouse voor droge koeien en kalveren

De familie Van der Gun uit Oldeberkoop (FR) bouwde afgelopen jaar een nieuwe huisvesting voor de...
 

Keurentjes betreurt slechte communicatie over standpunt grupstal

FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes zegt de impact van het voorstel om de nieuwbouw of...