Ruwvoerbalans in evenwicht?

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Het is al weken volop zomer in Nederland. Warm, zonnig en droog weer brengt iedereen in vakantiestemming. Het zomerse weer brengt wel een uitdaging. Hoe houd ik voldoende vers weidegras beschikbaar als de grasgroei afneemt? Moet er een lichte snede gras geoogst worden om ruimte voor weidegang te creëren? Hoeveel ruwvoer blijf ik in de stal verstrekken? Heb ik wel voldoende kuilgras gewonnen als de opbrengst van het land nu achterblijft?

Ruwvoerplanning
Wanneer je een berekening maakt hoeveel ruwvoer er nodig is om de winterperiode te overbruggen geeft dat rust. Voor het opstellen van de BEX-rapportage en kringloopwijzer worden alle partijen ruwvoer opgemeten en bemonsterd. Doordat de omvang opgemeten wordt kan met de dichtheid per partij ruwvoer, de voorraad berekend worden. Met behulp van je BAS rapport kan de ruwvoerbehoefte van de veestapel bekeken worden. Denk bij het berekenen van de ruwvoerbehoefte ook aan de gevolgen van het fosfaat reductieplan. Door krimp van de veestapel (indien op jouw bedrijf van toepassing ) daalt ook de ruwvoerbehoefte.

Voorraad management
Mocht er een verwacht ruwvoertekort zijn, is daar nu in het seizoen goed op in te spelen. Grasgewas is momenteel voldoende beschikbaar en daardoor ook gunstig geprijsd. Mocht er op jouw bedrijf voldoende ruwvoer beschikbaar zijn, dan is het wellicht economisch interessant om veel te melken uit vers gras en te besparen op inkuilkosten. Je Alfa adviseur staat je graag bij in het opstellen van een ruwvoerbalans. Met 31 vestigingen zijn we overal dichtbij.

Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie

Tekst: Tomas van Diest
Contactpersoon Alfa Accountants en Adviseurs
Tomas van Diest
Tomas van Diest
Telefoon088 2532912
E-mailadrestvandiest@alfa.nl

Overal dichtbij

Uw bedrijf, branche en uitdagingen, wij willen het van dichtbij meemaken. Vanuit een landelijk actieve organisatie met meer dan 750 specialisten in accountancy en bedrijfsadvisering, maar met een kantoor bij u om de hoek. Met brede financiële kennis én specialistische branchekennis.

Thuis in uw omgeving, dicht bij u en uw werkgebied. Daar zijn we op ons best. We voelen ons sterk betrokken bij en geloven in de kracht van het lokale midden- en kleinbedrijf. Daar weten we dan ook alles van. Ontdek het zelf en neem contact op met het kantoor bij u in de buurt. Waar u ook bent, wij zijn overal dichtbij.

Maak gerust een afspraak via 088 2531000 of kijk op www.alfa.nl.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...