Home » Economie » Regelgeving » Arla wil melkproductie niet reguleren

Arla wil melkproductie niet reguleren

Geplaatst op dinsdag 21-06-2016

Het Scandinavische zuivelconcern Arla is niet van plan de melkproductie te gaan reguleren voor haar leden. De onderneming neemt dit standpunt in omdat de Duitse politiek vrijwillige melkaanbod regulering wettelijk mogelijk heeft gemaakt.

Dat heeft de Duitse Bundesrat (Eerste Kamer) afgelopen vrijdag bekrachtigd, nadat eerder de Bundestag (Tweede Kamer) toestemming had gegeven voor het vrijwillig verminderen van de melkproductie. Arla perswoordvoerder Theis Brøgger laat weten dat de individuele melkveehouder de keuzemogelijkheid en vrijheid moet hebben om te bepalen hoeveel melk zijn bedrijf produceert om rendabel te zijn. Volgens het Nederlandse vakblad Zuivelzicht heeft de Duitse zuivelbond zich ook uitgesproken tegen de aanbod reguleringsplannen van de Duitse overheid.

Staatssteun

De Duitse Bundesminister van landbouw ontmoette deze maand de landbouwministers van de deelstaten om te overleggen over het crisispakket, dat de Duitse regering samenstelt om de melkveehouderij te ondersteunen. Eén van de plannen is melkproductie regulering door zuivelondernemingen. Een andere is staatssteun aan melkveehouders, met zowel nationale middelen als EU geld.

Polen, Frankrijk en Duitsland hebben eerder een verklaring gestuurd aan de EU Commissie waarin ze vragen naar de mogelijkheden om EU geld te gebruiken voor staatssteun. In met name Noord Duitsland dreigen duizenden melkveebedrijven failliet te gaan door de melkprijs van circa 20 cent.

Politiek ingrijpen bij lage melkprijs

Het voorstel in Duitsland om de melkproductie te reguleren is afkomstig van de in 1991 naar Duitsland geëmigreerde melkveehouder Kees de Vries, die vanaf voor het CDU in de Bundestag zit. Hij verwacht niet dat het vrijwillig verminderen productie veel effect zal hebben, maar ziet het als eerste stap naar systeem waarbij de politiek productieregulering invoert in tijden van een lage melkprijs.

In de komende editie van vakblad Melkvee van zaterdag 25 juni, staat een uitgebreid interview met Kees de Vries.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...