Home » Economie » Regelgeving » Arla wil melkproductie niet reguleren

Arla wil melkproductie niet reguleren

Geplaatst op dinsdag 21-06-2016

Het Scandinavische zuivelconcern Arla is niet van plan de melkproductie te gaan reguleren voor haar leden. De onderneming neemt dit standpunt in omdat de Duitse politiek vrijwillige melkaanbod regulering wettelijk mogelijk heeft gemaakt.

Dat heeft de Duitse Bundesrat (Eerste Kamer) afgelopen vrijdag bekrachtigd, nadat eerder de Bundestag (Tweede Kamer) toestemming had gegeven voor het vrijwillig verminderen van de melkproductie. Arla perswoordvoerder Theis Brøgger laat weten dat de individuele melkveehouder de keuzemogelijkheid en vrijheid moet hebben om te bepalen hoeveel melk zijn bedrijf produceert om rendabel te zijn. Volgens het Nederlandse vakblad Zuivelzicht heeft de Duitse zuivelbond zich ook uitgesproken tegen de aanbod reguleringsplannen van de Duitse overheid.

Staatssteun

De Duitse Bundesminister van landbouw ontmoette deze maand de landbouwministers van de deelstaten om te overleggen over het crisispakket, dat de Duitse regering samenstelt om de melkveehouderij te ondersteunen. Eén van de plannen is melkproductie regulering door zuivelondernemingen. Een andere is staatssteun aan melkveehouders, met zowel nationale middelen als EU geld.

Polen, Frankrijk en Duitsland hebben eerder een verklaring gestuurd aan de EU Commissie waarin ze vragen naar de mogelijkheden om EU geld te gebruiken voor staatssteun. In met name Noord Duitsland dreigen duizenden melkveebedrijven failliet te gaan door de melkprijs van circa 20 cent.

Politiek ingrijpen bij lage melkprijs

Het voorstel in Duitsland om de melkproductie te reguleren is afkomstig van de in 1991 naar Duitsland geëmigreerde melkveehouder Kees de Vries, die vanaf voor het CDU in de Bundestag zit. Hij verwacht niet dat het vrijwillig verminderen productie veel effect zal hebben, maar ziet het als eerste stap naar systeem waarbij de politiek productieregulering invoert in tijden van een lage melkprijs.

In de komende editie van vakblad Melkvee van zaterdag 25 juni, staat een uitgebreid interview met Kees de Vries.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

‘Overheid borduurt voort op denklijn dat kunstmest beter is’

Begin deze maand presenteerde staatssecretaris Van Dam enkele maatregelen met betrekking tot het...
 

‘Impasse rond protestboer vraagt om herbezinning en snel ingrijpen’

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond roept FrieslandCampina op zich...
 

FC haalt melk weigeraar op en doneert melkgeld aan goed doel

FrieslandCampina haalt weer de melk op bij Henk Gommer uit Zevenhuizen, die weigert de...
 

Oud-minister Gerrit Braks (84) overleden

Oud-minister en oud-Senaatsvoorzitter Gerrit Braks is overleden. Zijn familie meldt zijn overlijden...
 

Generieke korting 8,3 procent, nieuwe bedrijven zijn knelgeval

De overheid zal een generieke korting van 8,3 procent toepassen bij de uitgifte van fosfaatrechten....