Home » Economie » Regelgeving » Arla wil melkproductie niet reguleren

Arla wil melkproductie niet reguleren

Geplaatst op dinsdag 21-06-2016

Het Scandinavische zuivelconcern Arla is niet van plan de melkproductie te gaan reguleren voor haar leden. De onderneming neemt dit standpunt in omdat de Duitse politiek vrijwillige melkaanbod regulering wettelijk mogelijk heeft gemaakt.

Dat heeft de Duitse Bundesrat (Eerste Kamer) afgelopen vrijdag bekrachtigd, nadat eerder de Bundestag (Tweede Kamer) toestemming had gegeven voor het vrijwillig verminderen van de melkproductie. Arla perswoordvoerder Theis Brøgger laat weten dat de individuele melkveehouder de keuzemogelijkheid en vrijheid moet hebben om te bepalen hoeveel melk zijn bedrijf produceert om rendabel te zijn. Volgens het Nederlandse vakblad Zuivelzicht heeft de Duitse zuivelbond zich ook uitgesproken tegen de aanbod reguleringsplannen van de Duitse overheid.

Staatssteun

De Duitse Bundesminister van landbouw ontmoette deze maand de landbouwministers van de deelstaten om te overleggen over het crisispakket, dat de Duitse regering samenstelt om de melkveehouderij te ondersteunen. Eén van de plannen is melkproductie regulering door zuivelondernemingen. Een andere is staatssteun aan melkveehouders, met zowel nationale middelen als EU geld.

Polen, Frankrijk en Duitsland hebben eerder een verklaring gestuurd aan de EU Commissie waarin ze vragen naar de mogelijkheden om EU geld te gebruiken voor staatssteun. In met name Noord Duitsland dreigen duizenden melkveebedrijven failliet te gaan door de melkprijs van circa 20 cent.

Politiek ingrijpen bij lage melkprijs

Het voorstel in Duitsland om de melkproductie te reguleren is afkomstig van de in 1991 naar Duitsland geëmigreerde melkveehouder Kees de Vries, die vanaf voor het CDU in de Bundestag zit. Hij verwacht niet dat het vrijwillig verminderen productie veel effect zal hebben, maar ziet het als eerste stap naar systeem waarbij de politiek productieregulering invoert in tijden van een lage melkprijs.

In de komende editie van vakblad Melkvee van zaterdag 25 juni, staat een uitgebreid interview met Kees de Vries.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgruniekRijnvallei AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...