Home » Gezondheid » Overig » Voerwijzer voor kalveropfok: Maximaal groeivermogen, optimaal benut!

Voerwijzer voor kalveropfok: Maximaal groeivermogen, optimaal benut!

Geplaatst op woensdag 16-03-2016

De start van een productief koeienleven begint bij de geboorte en de voeding van het kalf. Sterker nog: de hoeveelheid melk die een kalf in de eerste weken krijgt, is van grote invloed op de uierontwikkeling 1. Goede voeding is dan ook essentieel voor een hoge melkproductie op latere leeftijd. Daarom de belangrijkste aandachtspunten rondom kalvervoeding op een rij!

Goede biest is essentieel
Een goede start van het kalf begint bij de toediening van voldoende biest van goede kwaliteit. Vooral de concentratie afweerstoffen in biest is van levensbelang. Om er zeker van te zijn dat biest voldoende afweerstoffen bevat, kunt u de biestkwaliteit heel eenvoudig meten met een brix refractometer. Voor gedegen biestmanagement is protocolair werken essentieel. Bekijk het Sprayfo biestprotocol en vraag de poster aan. Een handig hulpmiddel!

Hoge dosering voor groei en weerstand
Na de biestperiode moet de focus liggen op groei en weerstandsopbouw van uw kalveren.
Start daarom direct na de biest met een hoge dosering kalvermelk. Let daarbij op de juiste hoeveelheid en concentratie. Voor een juist voeradvies kunt u het Sprayfo voer- en mengschema downloaden.

Krachtvoeropname bepaalt het speenmoment
Zijn uw kalveren op een leeftijd van 5-6 weken, dan kunt u de melkgift stapgewijs verlagen, om uiteindelijk te spenen op 9 tot 10 weken leeftijd. Vereiste is dan wel, dat op de laatste dagen voor het spenen, de krachtvoeropname op 1,5 tot 2 kilo per dag ligt.  Om groeivertraging tijdens het spenen te voorkomen, hebben we enkele tips voor u verzameld. Het aanbieden van voldoende en schoon drinkwater is bijvoorbeeld heel belangrijk. Hier leest u de andere tips tijdens de speenperiode.

Extra winst met geconcentreerd voeren
Een essentieel onderdeel van het Sprayfo LifeStart programma is geconcentreerd voeren. Daarbij staat de mengverhouding van 1:6 centraal. Dat staat voor 150 gram poeder per liter melk. Steviger voeren zorgt voor hogere opfokkosten, maar levert u onder aan de streep al gauw een euro extra winst op per 100 liter melk! Bereken het zelf maar eens!

Benieuwd naar de meerwaarde van stevig voeren? Download de gratis voerwijzer met tips, praktijkverhalen en wetenschappelijke groeistudies.

Voerwijzer

1. LFA Mecklenburg Vorpommern Dummerstorf 2012. 2. Brown et al 2005.

Tekst: Sprayfo

Reacties

Kennispartner artikelen
Voorkom een vliegenplaag in 3 stappen
Vliegen vermeerderen zich momenteel vliegensvlug door de gunstige weersomstandigheden. Twee vliegen kunnen binnen... Lees meer »
Kwaliteit van jongveeopfok belangrijker dan ooit
Afkalven op een leeftijd van hooguit 24 maanden en minstens 30 liter melk produceren. Melkveehouders Gerrit en Arjan Kelder... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...