Home » Melken » Melkrobot » Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan fabrieksopgave

Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan fabrieksopgave

Geplaatst op dinsdag 24-11-2015

Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan de fabrieksopgave, zo is duidelijk geworden tijdens een scan op 10 Sallandse bedrijven. De deze zomer uitgevoerde scan was onderdeel van het project ‘Bewust Verlichten’ tegen vermindering van lichthinder uit stallen. Dit project van LTO-Salland met steun van de provincie Overijssel wordt deze maand in de drie gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Hellendoorn afgerond.

Volgens projectbegeleider Jacob Hoekstra (Aniledlight) bleek bij de scans dat elke melkrobot, ongeacht het merk, 50 tot 75 procent energie meer gebruikt dan de fabrikant had opgegeven. „Elke stal is verschillend, dan is een verschil van zeg 10 tot 15 procent begrijpelijk. Maar niet deze enorme percentages,” zo waren Sallandse melkveehouders het met hem eens tijdens een projectbijeenkomst bij melkveehouder-pluimveehouder Harrie Kievitsbosch in Raalte.

'Het lijkt VW wel'

Het onderwerp zorgde voor veel discussie. „We moeten veel meer cijfers bij elkaar krijgen, een soort database opbouwen en dan de fabrikanten daarmee confronteren,” zo vond de ene boer. „Alsof zo’n fabrikant zich daar wat van aan zal trekken,” zo vreesde een collega. De vergelijking met de sjoemelsoftware in auto’s werd veel gemaakt: „Het lijkt VW wel.”

Verbruikscijfers 'rode' en 'blauwe' robot

Op een concrete vraag welke boeren mee willen doen aan het (tijdrovende) meten en vastleggen van alle verbruikscijfers reageerden twee melkveehouders met een ‘rode’ en ‘blauwe’ melkrobot. Beiden beschikken al over Watt-meters en gaan nu alles twee maanden precies bijhouden. Daarna wordt bekeken of het zinvol is om het uit te breiden naar de andere deelnemers van ‘Bewust Verlichten’.

Dat bijna afgeronde project was dit jaar erg succesvol qua vermindering van lichtuitstoot. Op drie demonstratiebedrijven in Haarle, Raalte en Olst met respectievelijk melkvee, pluimvee en varkens worden de resultaten gedemonstreerd. Volgende week maandagavond is de officiële afsluiting.

„We hebben het onderwerp ongewenste lichtuitstoot afgelopen maanden onder de aandacht gebracht. Die kennis en ervaring kunnen we met collega’s delen, ook buiten Salland,’’ zo vond een tevreden LTO Salland-voorzitter Haarman.

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het... Lees meer »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim DSV Zaden Lely Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...