Home » Melken » Melkrobot » Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan fabrieksopgave

Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan fabrieksopgave

Geplaatst op dinsdag 24-11-2015

Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan de fabrieksopgave, zo is duidelijk geworden tijdens een scan op 10 Sallandse bedrijven. De deze zomer uitgevoerde scan was onderdeel van het project ‘Bewust Verlichten’ tegen vermindering van lichthinder uit stallen. Dit project van LTO-Salland met steun van de provincie Overijssel wordt deze maand in de drie gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Hellendoorn afgerond.

Volgens projectbegeleider Jacob Hoekstra (Aniledlight) bleek bij de scans dat elke melkrobot, ongeacht het merk, 50 tot 75 procent energie meer gebruikt dan de fabrikant had opgegeven. „Elke stal is verschillend, dan is een verschil van zeg 10 tot 15 procent begrijpelijk. Maar niet deze enorme percentages,” zo waren Sallandse melkveehouders het met hem eens tijdens een projectbijeenkomst bij melkveehouder-pluimveehouder Harrie Kievitsbosch in Raalte.

'Het lijkt VW wel'

Het onderwerp zorgde voor veel discussie. „We moeten veel meer cijfers bij elkaar krijgen, een soort database opbouwen en dan de fabrikanten daarmee confronteren,” zo vond de ene boer. „Alsof zo’n fabrikant zich daar wat van aan zal trekken,” zo vreesde een collega. De vergelijking met de sjoemelsoftware in auto’s werd veel gemaakt: „Het lijkt VW wel.”

Verbruikscijfers 'rode' en 'blauwe' robot

Op een concrete vraag welke boeren mee willen doen aan het (tijdrovende) meten en vastleggen van alle verbruikscijfers reageerden twee melkveehouders met een ‘rode’ en ‘blauwe’ melkrobot. Beiden beschikken al over Watt-meters en gaan nu alles twee maanden precies bijhouden. Daarna wordt bekeken of het zinvol is om het uit te breiden naar de andere deelnemers van ‘Bewust Verlichten’.

Dat bijna afgeronde project was dit jaar erg succesvol qua vermindering van lichtuitstoot. Op drie demonstratiebedrijven in Haarle, Raalte en Olst met respectievelijk melkvee, pluimvee en varkens worden de resultaten gedemonstreerd. Volgende week maandagavond is de officiële afsluiting.

„We hebben het onderwerp ongewenste lichtuitstoot afgelopen maanden onder de aandacht gebracht. Die kennis en ervaring kunnen we met collega’s delen, ook buiten Salland,’’ zo vond een tevreden LTO Salland-voorzitter Haarman.

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
‘Gezonde koeien, dat is voor ons het belangrijkste’
In het Brabantse Westerhoven runnen Frans en Hèlene Houtappels een melkveebedrijf met 100 melkkoeien. Ze melken een groep... Lees meer »
‘Het melken is écht veranderd’
Marcel en Carina Molenaar runnen in Aarlanderveen een melkveebedrijf met 190 melkkoeien. Eind 2016 kozen zij ervoor om drie... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim LG AgroVision DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: vooruitzicht marge 2017 positief

Accountantsorganisatie Alfa verwacht over 2017 een positief resultaat. De zuivelmarkt is gunstig...
 

Zes organisaties tonen veertien dochtergroepen op de NRM

Op vrijdag 30 juni zijn er in de Zwolse IJsselhallen 14 dochtergroepen en twee themagroepen van in...
 

NMV: fosfaatreductie behaald, niet meer reduceren dan nodig

Volgens NMV-voorman Harm Wiegersma blijkt uit nog niet gepubliceerde CBS-cijfers dat de benodigde...
 

Topkuilfinalist past hark aan op inkuilmiddel en doet bemestingsproef

Veel veehouders hebben de eerste snede (deels) onder het plastic. Zo ook de drie Topkuilfinalisten...
 

'Geen reden om bioboeren buiten reductieregeling te houden'

Staatssecretaris Van Dam ziet geen reden om biologische boeren uit te zonderen van de generieke...