Home » Melken » Melkrobot » Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan fabrieksopgave

Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan fabrieksopgave

Geplaatst op dinsdag 24-11-2015

Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan de fabrieksopgave, zo is duidelijk geworden tijdens een scan op 10 Sallandse bedrijven. De deze zomer uitgevoerde scan was onderdeel van het project ‘Bewust Verlichten’ tegen vermindering van lichthinder uit stallen. Dit project van LTO-Salland met steun van de provincie Overijssel wordt deze maand in de drie gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Hellendoorn afgerond.

Volgens projectbegeleider Jacob Hoekstra (Aniledlight) bleek bij de scans dat elke melkrobot, ongeacht het merk, 50 tot 75 procent energie meer gebruikt dan de fabrikant had opgegeven. „Elke stal is verschillend, dan is een verschil van zeg 10 tot 15 procent begrijpelijk. Maar niet deze enorme percentages,” zo waren Sallandse melkveehouders het met hem eens tijdens een projectbijeenkomst bij melkveehouder-pluimveehouder Harrie Kievitsbosch in Raalte.

'Het lijkt VW wel'

Het onderwerp zorgde voor veel discussie. „We moeten veel meer cijfers bij elkaar krijgen, een soort database opbouwen en dan de fabrikanten daarmee confronteren,” zo vond de ene boer. „Alsof zo’n fabrikant zich daar wat van aan zal trekken,” zo vreesde een collega. De vergelijking met de sjoemelsoftware in auto’s werd veel gemaakt: „Het lijkt VW wel.”

Verbruikscijfers 'rode' en 'blauwe' robot

Op een concrete vraag welke boeren mee willen doen aan het (tijdrovende) meten en vastleggen van alle verbruikscijfers reageerden twee melkveehouders met een ‘rode’ en ‘blauwe’ melkrobot. Beiden beschikken al over Watt-meters en gaan nu alles twee maanden precies bijhouden. Daarna wordt bekeken of het zinvol is om het uit te breiden naar de andere deelnemers van ‘Bewust Verlichten’.

Dat bijna afgeronde project was dit jaar erg succesvol qua vermindering van lichtuitstoot. Op drie demonstratiebedrijven in Haarle, Raalte en Olst met respectievelijk melkvee, pluimvee en varkens worden de resultaten gedemonstreerd. Volgende week maandagavond is de officiële afsluiting.

„We hebben het onderwerp ongewenste lichtuitstoot afgelopen maanden onder de aandacht gebracht. Die kennis en ervaring kunnen we met collega’s delen, ook buiten Salland,’’ zo vond een tevreden LTO Salland-voorzitter Haarman.

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar... Lees meer »
Reinigingsschuim maakt melkrobots hygiënisch schoon
Hygiëne speelt een belangrijke rol op het melkveebedrijf. Het is van invloed op de diergezondheid, melkkwaliteit en op de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...