Home » Melken » Melkrobot » Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan fabrieksopgave

Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan fabrieksopgave

Geplaatst op dinsdag 24-11-2015

Melkrobots verbruiken 50 tot 75 procent meer energie dan de fabrieksopgave, zo is duidelijk geworden tijdens een scan op 10 Sallandse bedrijven. De deze zomer uitgevoerde scan was onderdeel van het project ‘Bewust Verlichten’ tegen vermindering van lichthinder uit stallen. Dit project van LTO-Salland met steun van de provincie Overijssel wordt deze maand in de drie gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Hellendoorn afgerond.

Volgens projectbegeleider Jacob Hoekstra (Aniledlight) bleek bij de scans dat elke melkrobot, ongeacht het merk, 50 tot 75 procent energie meer gebruikt dan de fabrikant had opgegeven. „Elke stal is verschillend, dan is een verschil van zeg 10 tot 15 procent begrijpelijk. Maar niet deze enorme percentages,” zo waren Sallandse melkveehouders het met hem eens tijdens een projectbijeenkomst bij melkveehouder-pluimveehouder Harrie Kievitsbosch in Raalte.

'Het lijkt VW wel'

Het onderwerp zorgde voor veel discussie. „We moeten veel meer cijfers bij elkaar krijgen, een soort database opbouwen en dan de fabrikanten daarmee confronteren,” zo vond de ene boer. „Alsof zo’n fabrikant zich daar wat van aan zal trekken,” zo vreesde een collega. De vergelijking met de sjoemelsoftware in auto’s werd veel gemaakt: „Het lijkt VW wel.”

Verbruikscijfers 'rode' en 'blauwe' robot

Op een concrete vraag welke boeren mee willen doen aan het (tijdrovende) meten en vastleggen van alle verbruikscijfers reageerden twee melkveehouders met een ‘rode’ en ‘blauwe’ melkrobot. Beiden beschikken al over Watt-meters en gaan nu alles twee maanden precies bijhouden. Daarna wordt bekeken of het zinvol is om het uit te breiden naar de andere deelnemers van ‘Bewust Verlichten’.

Dat bijna afgeronde project was dit jaar erg succesvol qua vermindering van lichtuitstoot. Op drie demonstratiebedrijven in Haarle, Raalte en Olst met respectievelijk melkvee, pluimvee en varkens worden de resultaten gedemonstreerd. Volgende week maandagavond is de officiële afsluiting.

„We hebben het onderwerp ongewenste lichtuitstoot afgelopen maanden onder de aandacht gebracht. Die kennis en ervaring kunnen we met collega’s delen, ook buiten Salland,’’ zo vond een tevreden LTO Salland-voorzitter Haarman.

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid... Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...