Home » Voer » Ruwvoer » Unieke machine maakt stropellets direct op het land

Unieke machine maakt stropellets direct op het land

Geplaatst op maandag 21-09-2015

Krone komt met een machine op de markt die stro direct op land omzet tot geperste pelletkorrels. De geperste korrels komen eerst in de voorraadbunker en kunnen vervolgens direct op het land met een transportband overgeladen worden in een kipper. De geperste korrels kunnen gebruikt worden als voer, strooisel in stallen of als brandstof in verbrandingskachels. Krone toont de Premos 5000 op de komende editie van de Agritechnica in Hannover. Daarvoor is het inmiddels bekroond met een gouden medaille.

De bunker heeft een inhoud van 5000 kg (tot 9 kuub). De maximale capaciteit is tot ongeveer 5000 kilo stro per uur. De machine werkt met een 2,35 meter brede pick-up, die het gewas oppakt. Via een rotor komt het gewas dan op een transportband. Via de deze transportband komt het gewas dan bij twee perswalsen. Op beide walsen zitten afwisselen rijen tanden en gaten. Het gewas dat tussen de walsen komt, wordt door de gaten van 16 millimeter geperst en komt zo binnenin de wals. De dichtheid van de geperste korrels ligt tussen de 600 en 700 kilo per kuub en is daarmee drie tot vier keer vaster in elkaar geperst dan stro.

Hele balen tot pellets

Naast het gebruik van de pelletmachine direct op het veld, kan het ook buiten het oogstseizoen als stationaire machine worden gebruikt. Met de als optie verkrijgbare doseerbak voor balen kunnen complete balen omgezet worden in pellets.

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om... Lees meer »
Positief verrast door experimenteren met beweiden in het najaar
Rietzwenk en rode klaver staan niet bekend om hun smakelijkheid bij beweiden. Bij de familie Maas uit Afferden (L) lopen de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Lely Nederland LG DSV Zaden AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...