Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Welke groenbemester bevriest het snelst?
Bij een groenbemester zien we graag forse groei, vooral ondergronds. Tijdens de groei worden exudaten uitgescheiden bij de... Lees meer »
Ruwvoederwaarde 2017 vol visie en praktische teelttips
De nieuwe gids Ruwvoederwaarde 2017 omvat 44 pagina’s informatie die veehouders, loonwerkers en adviseurs ondersteunt in... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision LG
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Rapport: kostbaar ammoniakbeleid totaal niet effectief

De concentratie ammoniak in de lucht in Nederland laat sinds 1993 geen duidelijke dalende of...
 

Van Dam: niet meer melk, meer marge

De melkveehouderij doet er net als de varkenshouderij goed aan niet meer bulk te produceren, maar...
 

Agrarische export naar recordhoogte

De Nederlandse landbouwexport is met bijna 4,5 procent gestegen naar 85 miljard euro. Dat is bijna...
 

22 procent overweegt opfok jongvee over de grens

Ruim 22 procent van de melkveehouders overweegt om het jongvee op te fokken over de grens. Dat...
 

Mest rijden zonder aftaktussenas

Twee Ierse broers hebben een aandrijfsysteem voor vacuüm mesttanken ontwikkeld wat de...