Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Tips voor meer rendement van drie vooraanstaande universiteiten
De oorsprong van 30 tot 50 procent van alle melkveeaandoeningen die de vruchtbaarheid en productie aantasten ligt in de... Lees meer »
Er zijn nog steeds veehouders die onnodig risico’s nemen
Risicomanagement is een belangrijke vaardigheid voor iedere agrarisch ondernemer. Op uw bedrijf heeft u ongetwijfeld in beeld... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
BASF Agro Agrifirm Feed Lely Nederland LG AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs ForFarmers Elanco Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: Onderbouwing mestbeleid weg

In oktober 2015 verscheen er een video van Huib Schoonhoven en Karen Kuiper met de titel ‘Barsten in het ammoniakbastion.’ Hierin werd het ammoniakbeleid ter discussie gesteld. Om dit aan te kunnen tonen, is onderzoek nodig op basis van meetgegevens waarop het ammoniakbeleid is gebaseerd. In deze video...
 
Tijdelijke maatregel FC leverde 35 miljoen kilo minder melk op

Tijdelijke maatregel FC leverde 35 miljoen kilo minder melk op

De tijdelijke maatregel om leden-melkveehouders van FrieslandCampina te stimuleren de melklevering...
 

Primeur: volautomatisch bijsturen met kunstmest tijdens bemesten

Veenhuis Machines is een pilot gestart waarbij het analyseren van drijfmest met NIRS gecombineerd wordt met het automatisch toedienen van vloeibare kunstmest. Zo zijn realtime de gehalten in de mest bekend, waarna stikstof en fosfaat automatisch bijgestuurd kunnen worden met vloeibare kunstmest, middels een fronttank...
 
Meerderheid Tweede Kamer wil kalf bij de koe

Meerderheid Tweede Kamer wil kalf bij de koe

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering binnen een half jaar met een plan van aanpak...
 
‘Honderden’ te lichte kalveren doodgespoten

‘Honderden’ te lichte kalveren doodgespoten

Op verschillende verzamelplaatsen lagen vorige week woensdag stapels van tientallen dode kalveren....