Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Jongvee in de zomer
Jongvee in de zomer De zomer komt er aan! Dat vraagt speciale aandacht voor uw jongvee. Hierbij een aantal tips voor uw jongste dieren tijdens de... Lees meer »
Schothorst: voerefficiëntie aantoonbaar verhoogd
Schothorst: voerefficiëntie aantoonbaar verhoogd Een schimmelbestrijding in maïs met Retengo Plus levert niet alleen meer voederwaarde op, maar ook een hogere... Lees meer »
advertentie
E-mailadres:
 
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
BASF Agro LG Agrifirm Feed Elanco Boehringer Ingelheim AgroVision Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Fusie DOC en DMK gaat door

Fusie DOC en DMK gaat door

De fusie tussen DOC en DMK gaat door. De aanwezige leden van DOC stemden vanmiddag in Zwolle met...
 
Fosfaatproductie melkveehouderij boven plafond

Fosfaatproductie melkveehouderij boven plafond

De Nederlandse melkveehouderij heeft vorig jaar meer mest geproduceerd dan volgens het zelf...
 
Hochwald baalt van foutieve informatie vanuit DOC

Hochwald baalt van foutieve informatie vanuit DOC

Zuivelcoöperatie Hochwald baalt van berichten waarin gesuggereerd wordt dat het Duitse bedrijf...
 
NVO brengt nieuwe lijst met aanhoudingspercentages

NVO brengt nieuwe lijst met aanhoudingspercentages

De stier waarvan de dochters het langst op de bedrijven aanwezig blijven, blijkt MRIJ-stier Dz...
 
Nieuwe compacte stal met Aeromix-systeem

Nieuwe compacte stal met Aeromix-systeem

De familie Reinders uit Anevelde (OV) melkt tot op heden nog in een oude ligboxenstal uit 1972 en...