Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Sturen op mineralenefficiƫntie met de KringloopWijzer
Sturen op mineralenefficiĆ«ntie met de KringloopWijzer Vanaf 1 januari 2015 zijn melkveebedrijven met een fosfaatoverschot verplicht met de KringloopWijzer te werken. Volgend jaar... Lees meer »
Fosfaatrechten: eindelijk duidelijkheid, of niet?
Fosfaatrechten: eindelijk duidelijkheid, of niet? Er is eindelijk duidelijkheid: er komen fosfaatrechten voor de melkveehouderij. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2016,... Lees meer »
advertentie
E-mailadres:
 
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland BASF Agro Lely Nederland LG Elanco AgroVision Agrifirm Feed Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights
8,5 procent verlies in exportwaarde zuivel

8,5 procent verlies in exportwaarde zuivel

Voor het eerst sinds jaren daalt de Nederlandse landbouwexport. In de eerste vier maanden van dit...
 
Tweede muizenplaag is een feit

Tweede muizenplaag is een feit

In Friesland is sprake van een tweede muizenplaag. Boeren in het gebied tussen Bolsward en Sneek...
 
LTO Noord: onafhankelijkheid boeren TV-zender waarborgen

LTO Noord: onafhankelijkheid boeren TV-zender waarborgen

LTO Noord is het initiatief voor een boeren TV-zender vooral ingestapt om burgers weer dichter bij...
 
Duitsland wil Europees verbod slacht drachtige koeien

Duitsland wil Europees verbod slacht drachtige koeien

De Duitse landbouwminister Christian Schmidt wil zo snel mogelijk een verbod op de slacht van...
 
Nieuw defect in Holsteinpopulatie

Nieuw defect in Holsteinpopulatie

Er is een nieuwe genetische afwijking ontdekt in de Holsteinpopulatie. Alle kalveren die homozygoot...