Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoogleraar Schukken: 'Nederlandse veehouders zijn heel goed in innovatie’
Met de aandacht voor het gebruik van antibiotica is ook de aandacht voor uiergezondheid bij Nederlandse veehouders toegenomen,... Lees meer »
Doorzaaien najaar verjongt grasland
Goed grasland is de basis onder een melkveebedrijf. In veel regio’s is het grasland dit voorjaar en zomer zwaar op de proef... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Elanco Alfa Accountants en Adviseurs BASF Agro Lely Nederland Boehringer Ingelheim LG ForFarmers AgroVision DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Nieuwe stierenranglijst op basis van Totaal Index Praktijk (TIP)

De uiterst invloedrijke stiervader O Man voert nog altijd de Totaal Index Praktijk (TIP) van de...
 

Negen graslandbewerkingmachines in de praktijk (fotoserie)

Tijdens een graslanddemo in Vuren (GD) zijn afgelopen donderdag de verrichtingen van negen...
 

Melkveehouders beoordelen Shredlage-maïsoogstmethode

Vakblad Melkvee was op bezoek bij melkveehouder Theo van Heeswijk uit Zijtaart (NB), om samen met...
 

Van Dam: nog deze week besluit rond uitstel uitrijverbod

Staatssecretaris Van Dam streeft er naar om deze week nog een besluit te kunnen nemen rond het...
 

‘Grondgebondenheid meer van invloed dan fosfaatrechten’

Veel melkveehouders zijn nog te weinig bezig met de eisen rond grondgebondenheid. Toch zullen ze...