Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoe oogst je meer gras van topkwaliteit?
Veel, hoogwaardig ruwvoer van eigen land met minimale verliezen voor het voerhek krijgen: dat zou anno 2016 topprioriteit moeten... Lees meer »
Kali voor vitaal, smakelijk gras
Stikstof is niet het enige belangrijke element bij bemesting van grasland dat zorgt voor veel én smakelijk gras. Met name... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
ForFarmers LG DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim Elanco MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgroVision BASF Agro
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Brexit laat biologische melkprijs dalen

De biologische garantieprijs van juli bedraagt 45,00 euro. Daarmee daalt de biologische...
 

FC houdt garantieprijs gelijk, melkaanvoer daalt

De garantieprijs van FrieslandCampina van juli blijft, net als mei en juni, ongewijzigd op 25,00...
 

Droogzetmiddel Velactis tijdelijk verboden

Het gebruik van Velactis, een droogzetmiddel om de melkproductie binnen 48 uur tot driekwart te...
 

Aanmeldtermijn voor De Beste Boerenkoe week verlengd

De redactie van vakblad Melkvee en Melkvee.nl heeft besloten om de aanmeldtermijn voor De Beste...
 

EK Colmar: Nico Bons grijpt net naast vaarzenkampioenschap

Dat het niveau in het Europese showcircuit nog een stukje hoger ligt dan in Nederland, bleek de...