Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Lely sluit aan bij het convenant weidegang
Lely sluit aan bij het convenant weidegang Lely heeft zich op 15 december 2014 als eerste producent van melkrobots aangesloten bij het Convenant Weidegang. De ondertekening van het convenant door Norbert van Hemert van Lely Nederland is een logisch vervolg op de bestaande projecten over de... Lees meer »
20 ton drogestof in 2015
20 ton drogestof in 2015 2015 zal op ruwvoergebied in het teken staan van méér ruwvoer van hogere kwaliteit, ofwel: méér kVEM per hectare. Voor telers met maisrijke rantsoenen in het zuiden en oosten is massamais het advies: middenvroege rassen... Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Boehringer Ingelheim Elanco LG Agrifirm Feed BASF Agro KWS AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
DOC melkprijs in vrije val: €26,61

DOC melkprijs in vrije val: €26,61

De voorschotmelkprijs van DOC is weer fors naar beneden bijgesteld. De melkprijs daalt met 4 euro...
 
Aurora Jeroen leidt TIP-index

Aurora Jeroen leidt TIP-index

Zoals na elke indexdraai heeft Melkvee.nl/Melkvee Magazine de stieren na de decemberdraai weer...
 
Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

Wie de Holland Holstein sHow (HHH) afgelopen zaterdag gemist heeft, of wie de dag nog eens wil...
 
Bookem troeft Atlantic af

Bookem troeft Atlantic af

Afgelopen zomer had WWS-stier De-Su 521 Bookem (Planet x Ramos x Hershel) de ondankbare taak om de...
 
Voerleveranciers zien af van beursdeelname

Voerleveranciers zien af van beursdeelname

Verschillende voerleveranciers zien af van deelname aan de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen (RMV)...