Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
WUR onderzoeker: ‘Werken met kengetaloverzichten verlengt levensduur’
WUR onderzoeker: ‘Werken met kengetaloverzichten verlengt levensduur’ “Een langer leven staat gelijk aan een hogere levensproductie en lagere opfokkosten. Door relevante kengetallen te koppelen... Lees meer »
Als de melkprijs onder de kritieke opbrengstprijs zakt
Als de melkprijs onder de kritieke opbrengstprijs zakt In 2014 was de kritieke opbrengstprijs 36 cent. Met een melkprijs van 43 cent hield de melkveehouder geld over voor investeringen... Lees meer »
advertentie
E-mailadres:
 
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Agrifirm Feed BASF Agro Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Elanco MSD Animal Health Nederland AgroVision Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Toppers en floppers voor de nieuwe robotkenmerken

Toppers en floppers voor de nieuwe robotkenmerken

Met de introductie van drie robotkenmerken heeft Nederland een primeur. Sinds de perspublicaties...
 
Ondanks forse wijzigingen blijft Bookem lijstaanvoerder

Ondanks forse wijzigingen blijft Bookem lijstaanvoerder

Ondanks de gewijzigde Inet-berekening en de introductie van composites bij het exterieur, blijft...
 
Vernieuwde Melkvee.nl is live

Vernieuwde Melkvee.nl is live

De vernieuwde versie van Melkvee.nl is vandaag live gegaan. De website heeft verschillende lay-out...
 
Grondgebonden groei voor intensief bedrijf

Grondgebonden groei voor intensief bedrijf

Na maanden van onzekerheid is hij er dan eindelijk: de Algemene Maatregel van Bestuur (AMVB) die...
 
Braks: Melkquota zo weer invoeren

Braks: Melkquota zo weer invoeren

Oud-landbouwminister Gerrit Braks (81) zou het melkquotum zo weer invoeren. Door het afschaffen van...