Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Pilot Voerwinstbijeenkomsten geslaagd
Pilot Voerwinstbijeenkomsten geslaagd AgroVision organiseert in samenwerking met DairyTuner en Agis Automatisering voerwinstbijeenkomsten. Samen presenteren zij de mogelijkheden om de voerefficiëntie en voerwinst te optimaliseren op een melkveebedrijf. De drie partijen trekken met... Lees meer »
Robotmelkers vallen in de prijzen bij de Uiergezondheid Awards!
Robotmelkers vallen in de prijzen bij de Uiergezondheid Awards! Tijdens het congres ‘Gezonde Melkveehouderij’ zijn de UGA Uiergezondheid Awards uitgereikt door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en BOERDERIJ. Twee van de drie winnaars zijn veehouders die melken met een Lely melkrobot: maatschap... Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Agrifirm Feed Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland BASF Agro LG Elanco AgroVision
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Discussie over afbraak maïsfolie

Discussie over afbraak maïsfolie

Jan en Karst Breeuwsma uit Aldeboarn (FR) verbouwden tot volle tevredenheid drie jaar maïs...
 
Aankoop ammoniak onmogelijk binnen PAS

Aankoop ammoniak onmogelijk binnen PAS

Binnen de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), die waarschijnlijk in mei of juni 2015 van kracht...
 
Roodbontfokker van 2014: Jan Hermanussen

Roodbontfokker van 2014: Jan Hermanussen

Jan en Liesbeth Hermanussen uit het Brabantse Beers zijn met hun kinderen Ivo, Tessa en Jens...
 
Melken zonder melkklauw ook in zij-aan-zij

Melken zonder melkklauw ook in zij-aan-zij

Ruim drie jaar terug ontwikkelde Broer Roorda, melkveehouder in Grou (FR), een nieuwe techniek om...
 
24.372 hectare beschadigd door muizen

24.372 hectare beschadigd door muizen

In ruim een maand tijd zijn 500 meldingen van muizenschade binnengekomen bij het meldpunt...