Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Alles in één
Alles in één Altijd dezelfde samenstelling, arbeidsgemak én gezonde kalveren. Dat is het resultaat van DairyStart® All in One Mix, kracht- en ruwvoer in een. Lees meer »
Klaar voor de toekomst
Klaar voor de toekomst Met het verdwijnen van de melkquota wordt 2015 een jaar vol mogelijkheden en nieuwe kansen. Op alle fronten is de groei zichtbaar: meer koeien, meer melk, meer kVEM per hectare én meer vraag naar kwaliteitsmaïs om het in 2015 waar te... Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Elanco Agrifirm Feed LG Boehringer Ingelheim BASF Agro Alfa Accountants en Adviseurs KWS
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Voerleveranciers zien af van beursdeelname

Voerleveranciers zien af van beursdeelname

Verschillende voerleveranciers zien af van deelname aan de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen (RMV)...
 
Veel boeren boos om uitzending Radar

Veel boeren boos om uitzending Radar

De aflevering van het Tros-programma Radar van maandagavond is veel boeren en boerinnen in het...
 
Agrarisch vertrouwen op laagste punt

Agrarisch vertrouwen op laagste punt

Het vertrouwen van boeren en tuinders in de agrarische sector staat nu op het laagste niveau in...
 
Elektrische melkrobot van Fullwood

Elektrische melkrobot van Fullwood

Fullwood heeft een nieuwe generatie melkrobot op de markt gezet: De M²erlin. De firma claimt...
 
Dijksma wil Melkveewet aanpassen

Dijksma wil Melkveewet aanpassen

Staatssecretaris Dijksma wil de Melkveewet aanpassen. De (grondloze) uitbreiding van een bedrijf...