Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Was uw mais dit jaar op tijd rijp?
Geen groeiseizoen is hetzelfde, en ook 2015 was weer bijzonder. In snijmaïs zagen we een koude, droge start, een... Lees meer »
Univit Transitie voor droogstaande koeien
Univit Transitie, een compleet en geconcentreerd mineralenmengsel voor droogstaande koeien. Het mineralenmengsel is speciaal... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Agrifirm Feed Elanco Lely Nederland BASF Agro MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision ForFarmers
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fronthark met flexibele tanden

Het Finse Agronic introduceert een zwadhark die gekoppeld kan worden aan de fronthef of voorlader van de trekker. De flexibele Polyamide armen van de hark dienen direct als tanden die het gewas oprapen.
 
Video: Jos Knoef selecteert vaarzen op potentieel honderdtonnerschap

Video: Jos Knoef selecteert vaarzen op potentieel honderdtonnerschap

Melkveehouder Jos Knoef uit Geesteren (OV) fokte al 62 honderdtonners en was vandaag een van de...
 
LTO: Later uitbetaling toeslagrechten onacceptabel

LTO: Later uitbetaling toeslagrechten onacceptabel

LTO Nederland vindt het onacceptabel dat de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) pas eind...
 
‘Streef naar persistentie, vergeet de tussenkalftijd’

‘Streef naar persistentie, vergeet de tussenkalftijd’

Vader Frits (64) en zoon Rob Hubens (26) melken in Beesel (LB) koeien en geiten. De geiten lammeren...
 
Zuivelmarkt blijft negatief gestemd

Zuivelmarkt blijft negatief gestemd

De negatieve tendens op de zuivelmarkt houdt ook deze week aan. Afgelopen dinsdag noteerde de...