Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Eerste meting bodemtemperatuur: landelijk grote verschillen
Eerste meting bodemtemperatuur: landelijk grote verschillen Ondanks het feit dat iedereen roept dat het wel weer eens een vroeg voorjaar kan worden, blijkt dat er landelijk grote verschillen zijn in bodemtemperatuur. Lees meer »
Welk grasmengsel past het best?
Welk grasmengsel past het best? Als u dit voorjaar nieuw grasland gaat inzaaien, heeft u de keuze uit vele verschillende grasmengsels. Gangbare grasmengsels zijn samengesteld op basis van beoogd gebruiksdoel, namelijk beweiden en/of maaien. Ook zijn er speciaalmengsels, voor... Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG MSD Animal Health Nederland Agrifirm Feed Elanco Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs BASF Agro AgroVision Boehringer Ingelheim
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Drie robotkenmerken bij indexdraai april

Drie robotkenmerken bij indexdraai april

Bij de indexdraai van april aanstaande zijn er een aantal veranderingen in de fokwaardeschatting....
 
Dijksma stelt invulling melkveewet uit

Dijksma stelt invulling melkveewet uit

Staatssecretaris Sharon Dijksma verwacht halverwege maart met een voorstel te komen over de...
 
GD zoekt klauwproblemen via melk

GD zoekt klauwproblemen via melk

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onderzoekt op circa 50 melkveebedrijven in de omgeving van...
 
Kenmerk robuustheid wordt weer type

Kenmerk robuustheid wordt weer type

Vooruitlopend op de GES-persbijeenkomst van aanstaande vrijdag, meldt Veeteelt op haar website...
 
Recordproducente op West-Brabantse show

Recordproducente op West-Brabantse show

De West-Brabantse wintershow in Etten-Leur kende in Dora 442 afgelopen vrijdag een wel heel...