Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Groeizaam voor mais en onkruid
Dankzij de hoge temperaturen en voldoende vocht kent de mais op de meeste percelen dit voorjaar een goede start. Op menig perceel... Lees meer »
Rood voor Rood, een kans voor u?
De laatste jaren neemt het aantal vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen sterk toe. Een deel hiervan krijgt een passende... Lees meer »
MARGE-MONITOR MELKVEEHOUDERIJ
 
-1,69
Marge in euro per 100 kg meetmelk
 
Melkopbrengst
Kritieke melkopbrengst
Voersaldo
Een initiatief van:
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden MSD Animal Health Nederland BASF Agro Lely Nederland LG Boehringer Ingelheim Elanco ForFarmers AgroVision
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Veertig procent melkveehouders vreest faillissement

Vier op de tien melkveehouders zeggen binnenkort failliet te gaan, met de huidige melkprijs van 25...
 

Verborgen leed door liquiditeitskrapte

Hoe moeilijk het ook is, ga praten over je financiële problemen. Dit dringende advies geven...
 

Fotoserie: unieke combinaties in nieuwe serrestal

Willie Peters en Monique Groenhuijzen uit het Limburgse Weert bouwden afgelopen jaar een nieuwe...
 

Nieuwe stierenranglijst op basis van meer op praktijk toegesneden TIP

Good-old O Man blijkt vooralsnog onverslaanbaar op basis van de Totaal Index Praktijk (TIP) van de...
 

Inval Van der Ploeg: wraakactie NVWA, of gerechtigheid?

Vrijdag 22 april nam de NVWA tweehonderd koeien in beslag van de Friese topfokker Tiede van der...