Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Lely reikt Agrafiek prijzen uit tijdens ATH!
Lely reikt Agrafiek prijzen uit tijdens ATH! Donderdag 11 Augustus werden voor het eerst in Nederland de prestigieuze Agrafiek awards uitgereikt tijdens de Agrotechniek Holland (ATH) beurs. Als een van de partners die het initiatief mogelijk maakt, heeft Lely dit jaar een prijs uitgereikt aan... Lees meer »
Let op: mais is rijper dan u denkt
Let op: mais is rijper dan u denkt De afrijping van snijmais is op veel plaatsen al verder dan de aanblik van de planten doet vermoeden. Mark de Beer van LG adviseert maistelers alert te zijn op de afrijping van de kolf. ‘Doordat de plant veel vocht heeft gehad in augustus, is... Lees meer »
MARGE-MONITOR MELKVEEHOUDERIJ
 
+6,03
Marge in euro per 100 kg meetmelk
 
Melkopbrengst (12 mnd rollend)
Kritieke melkopbrengst (12 mnd rollend)
Voersaldo (12 mnd rollend)
Een initiatief van:
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
KWS BASF Agro Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland LG Elanco Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Agrifirm Feed
advertentie
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Vijf koplopers in lijst met aanhoudpercentages

Vijf koplopers in lijst met aanhoudpercentages

De stieren waarvan de dochters het langst op de melkveebedrijven blijven lopen, zijn de Holsteins...
 
CRV-voorzitter Gorter per direct vertrokken

CRV-voorzitter Gorter per direct vertrokken

Kees Gorter is met onmiddellijke ingang opgestapt als voorzitter van de Raad van Commissarissen van...
 
Garantieprijs FC daalt met €1,75

Garantieprijs FC daalt met €1,75

FrieslandCampina heeft haar garantieprijs over september verlaagd met 1,75 euro. Daarmee komt de...
 
Ruim 500 aanmeldingen Topkuil

Ruim 500 aanmeldingen Topkuil

Op dit moment zijn er ruim 500 kuilen aangemeld voor de Topkuil competitie van MelkveeMagazine en...
 
Ruim 400 actuele stieren gerangschikt op TIP

Ruim 400 actuele stieren gerangschikt op TIP

Na elke indexdraai publiceert Melkvee Magazine de stierindexen steevast op basis van de Totaal...