Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Nieuwe openstelling regeling jonge landbouwers 2015 op komst
De regeling voor jonge landbouwers wordt naar verwachting op 2 of uiterlijk 9 november opengesteld door alle provincies. Dit... Lees meer »
Introductie nieuw kengetal: kg melk per kg fosfaat
ForFarmers introduceert het nieuwe kengetal kilogram melk per kilogram fosfaat. Dit nieuwe kengetal is een sturend kengetal voor... Lees meer »
advertentie
E-mailadres:
 
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Agrifirm Feed ForFarmers AgroVision BASF Agro LG Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Elanco Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights
Gehaltenstieren aan kop in de TIP-lijst

Gehaltenstieren aan kop in de TIP-lijst

Net als na elke indexdraai, zet de Melkvee-redactie ook deze maand de stieren van de verschillende...
 

DeLaval voerschuif werkt via rail en zonder accu

DeLaval introduceerde ruim een jaar geleden op de World Dairy Expo in Madison (VS) een voerschuif die zich via een rail aan het voerhek voortbeweegt. Het voer wordt aangeschoven middels een duwblad. In Canada draait inmiddels het eerste systeem (zie video). Vooralsnog is de voerschuif alleen beschikbaar voor...
 
Forse prestatietoeslag voor leden FrieslandCampina

Forse prestatietoeslag voor leden FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft een goed eerste halfjaar gedraaid. De winst steeg met 85 procent naar 192...
 
Melkaanvoer blijft stijgen

Melkaanvoer blijft stijgen

De melkaanvoer is in juli weer gestegen. In vergelijking met juni werd er 1,4 procent meer melk...
 
BEX-voordeel 2015 15% lager

BEX-voordeel 2015 15% lager

Melkveehouders halen in 2015 15 procent minder voordeel met BEX dan in 2014. Dit komt door de...