Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Toch belasting betalen ondanks een matig jaar
Het jaar 2016 loopt alweer tegen zijn einde. Hoewel de melkprijzen de afgelopen periode gelukkig vrij fors zijn gestegen, gaat... Lees meer »
Wat moet u dit jaar nog regelen voor uw mestverantwoording?
De vakpers staat bol van de berichten over fosfaat en mest. Het gaat hierbij vooral om maatregelen voor 2017 en verder. Ook in... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden ForFarmers LG BASF Agro AgroVision Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Delta Bookem Danno nieuwe absolute topper bij de indexdraai

Delta Bookem Danno (Bookem x Bolton) voert de nieuwe stierenlijst met dochtergeteste stieren met...
 

Overzicht belangrijkste aanpassingen fosfaatrechtenwet

Dinsdag stemde de Tweede Kamer over de wet grondgebondenheid melkveehouderij (die nog door de...
 

FrieslandCampina stelt bekendmaking melkreductieplan uit

FrieslandCampina maakt op 20 december de uitwerking van het melkreductieplan bekend. Dit in...
 

Afschrijvingsmogelijkheid fosfaatrechten stap dichterbij

De Tweede Kamer heeft vanmiddag de fosfaatwet aangenomen. Daarin kreeg ook het amendement om een...
 

Leden FrieslandCampina uiten onvrede over melkreductieplan

Een dertigtal leden van FrieslandCampina uit Zuidwest-Nederland doet gezamenlijk een oproep aan de...