Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Moment schimmelbestrijding in maïs nadert
Moment schimmelbestrijding in maïs nadert De afgelopen maanden groeide de maïs traag als gevolg van de droogte en de relatief lage bodemtemperatuur. Door huidige hoge... Lees meer »
Bescherm uw droge koeien tegen hittestress
Bescherm uw droge koeien tegen hittestress Bij hittestress denken veel melkveehouders aan die paar tropische zomerdagen per jaar dat het 30 graden is. Maar hittestress komt... Lees meer »
advertentie
E-mailadres:
 
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
BASF Agro Boehringer Ingelheim Elanco LG AgroVision MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Agrifirm Feed Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Antwoord Romijn op vragen fosfaatrechten

Antwoord Romijn op vragen fosfaatrechten

Staatssecretaris Dijksma heeft donderdag een nieuw instrument aangekondigd om de groeiende...
 
PAS nog gecompliceerder

PAS nog gecompliceerder

Nu de Regeling PAS, de wettelijke verankering van de Programmatische Aanpak Stikstof, in de...
 
Uitgebreide fotoserie CRV Koe-Expo

Uitgebreide fotoserie CRV Koe-Expo

Naast een individuele keuring, waarvan de kampioenen afgelopen zaterdag al op deze site te zien...
 
Minder kosten mestafzet project Vruchtbare Kringloop

Minder kosten mestafzet project Vruchtbare Kringloop

De 214 melkveehouders die deelnemen aan het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers...
 
Gea komt met nieuwe enkelbox melkrobot

Gea komt met nieuwe enkelbox melkrobot

Gea Farm Technologies komt met een nieuwe melkrobot op de markt: de Monobox. Dit is een enkelbox...