Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Tips bij gras-klaverteelt
Tips bij gras-klaverteelt Met gras-klaver haalt u meer stikstof van eigen land. Een aantal tips voor een perfecte gras-klaverteelt op maaipercelen: Lees meer »
Inzicht in liquiditeit
Inzicht in liquiditeit Uit onderzoek blijkt, dat 25% van de melkveehouders liquiditeitsproblemen ondervindt. Om inzicht te geven in de liquiditeit, biedt AgroVision aan Mifas-Financieel gebruikers de gratis liquiditeitsbegroting. Hiermee ziet de melkveehouder snel wanneer... Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Elanco MSD Animal Health Nederland Agrifirm Feed LG AgroVision Boehringer Ingelheim BASF Agro
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Grondgebonden groei voor intensief bedrijf

Grondgebonden groei voor intensief bedrijf

Na maanden van onzekerheid is hij er dan eindelijk: de Algemene Maatregel van Bestuur (AMVB) die...
 
Braks: Melkquota zo weer invoeren

Braks: Melkquota zo weer invoeren

Oud-landbouwminister Gerrit Braks (81) zou het melkquotum zo weer invoeren. Door het afschaffen van...
 
‘Fosfaatreferentie klopt niet’

‘Fosfaatreferentie klopt niet’

De definitieve beschikkingen van de melkveefosfaatreferentie, die boeren nu thuis krijgen, bevat...
 
DOC en DMK streven weer naar fusie

DOC en DMK streven weer naar fusie

DOC Kaas B.V. en Deutches Milchkontor Group (DMK) hebben het voornemen een bedrijfsfusie aan te...
 
CRV publiceert aanhoudingscijfers

CRV publiceert aanhoudingscijfers

Sinds een jaar publiceert de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) de aanhoudingspercentages...