Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

Kennispartner artikelen
Lage weerstand oorzaak transitieziektes
Transitieziektes als mastitis en baarmoederontsteking geven uw verse koeien een valse start. Hoe zorgt u voor koeien zonder... Lees meer »
Hoger saldo eiwitteelt met winterveldbonen
Met het voor Nederland nieuwe eiwitgewas winterveldbonen wordt het saldo van de eiwitteelt fors verhoogd. Dit maakt de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Elanco Lely Nederland Agrifirm Feed Alfa Accountants en Adviseurs ForFarmers BASF Agro LG AgroVision MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights
Weidegang mogelijk verplicht in wet

Weidegang mogelijk verplicht in wet

Vandaag presenteren SP, D66 en Groenlinks een initiatiefnota om weidegang te verplichten. Een...
 
Moeder voormalig NRM-kampioene krijgt 93 punten

Moeder voormalig NRM-kampioene krijgt 93 punten

Hellen 585 (Goldwyn x Norik), de moeder van voormalige NRM-kampioene Hellen 589 (v. Shottle), is...
 
Duitse inspecteurs introduceren Fleckscore in Nederland

Duitse inspecteurs introduceren Fleckscore in Nederland

De Duitse inspecteur Hans Stadtler bezocht samen met hoofdinspecteur Bernhard Luntz onlangs het...
 
NMV lijnrecht tegenover zuivelorganisaties betreffende KringloopWijzer

NMV lijnrecht tegenover zuivelorganisaties betreffende KringloopWijzer

Leden van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) hebben zich uitgesproken tegen een verplichte...
 
Melkaanvoer over augustus lager

Melkaanvoer over augustus lager

De melkaanvoer over augustus komt 1,3 procent lager uit in vergelijking met de maand juli. Wanneer...