Home » Nieuws » Gentechnologie voor fokken oeros

Gentechnologie voor fokken oeros

Geplaatst op donderdag 03-10-2013

De Nijmeegse stichting True Nature Foundation is gestart met een project om het Europese oerrund terug te fokken met behulp van een nieuwe gentechnologie.

De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.

Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.

Uruz

Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.

Gen-editing

Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).

Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: True Nature Foundation

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Weidegang heeft nauwelijks effect op gedrag koe bij melkrobot
Weidegang heeft nauwelijks effect op gedrag koe bij melkrobot Lely Farm Management Support heeft in 2013 onderzoek gedaan onder 500 Nederlandse veehouders met een Lely Astronaut melkrobot. 200 van deze veehouders lieten hun koeien grazen. De meeste van hen (40%) opende de staldeuren in mei. De studie... Lees meer »
Eén mobiel besturingssysteem voor meerdere Lely-producten
Eén mobiel besturingssysteem voor meerdere Lely-producten Lely introduceert Lely Control: een nieuwe manier van het besturen van de Lely Juno voerschuiver en Lely Discovery mobiele stalreiniger. Lely Control is een applicatie voor mobiele apparaten waarmee melkveehouders deze Lely-stalproducten met hun... Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Agrifirm Feed Lely Nederland BASF Agro Boehringer Ingelheim KWS Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG Elanco
advertentie
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Topkuil: Vijf kuilen met maximale score

Topkuil: Vijf kuilen met maximale score

Van de ruim 170 kuilen die op dit moment zijn ingestuurd voor Topkuil, zijn er vijf kuilen met de...
 
Voerbedrijf GMP+ geschorst

Voerbedrijf GMP+ geschorst

NVWA heeft het GMP+ certificaat van Kats Food en Feed uit Lopik geschorst. Daarnaast heeftde NVWA...
 
Sector start campagne IBR-BVD

Sector start campagne IBR-BVD

Een initiatiefgroep start dit jaar een campagne om IBR en BVD zo veel als mogelijk uit te bannen....
 
Video’s van alle 23 NRM-dochtergroepen

Video’s van alle 23 NRM-dochtergroepen

Op de NRM presenteerden de verschillende KI-organisaties dochtergroepen van in totaal twintig...
 
Nieuwe koplopers Topkuil

Nieuwe koplopers Topkuil

Jarno Schroten en Wietse Cor Faber zijn sinds deze week de nieuwe lijstaanvoerders van de...