Home » Nieuws » NL stal 2200 euro duurder dan EU gemiddelde

NL stal 2200 euro duurder dan EU gemiddelde

Geplaatst op maandag 28-01-2013

Hoewel er in de afgelopen jaren al veel nieuwe stallen zijn gebouwd, kunnen er nog wel meer bij. Elke week spreekt Alfa Accountants veehouders die zich oriënteren op een nieuwe stal. Welke kosten zijn daar allemaal mee gemoeid en kunnen de veehouders hun financiering wel rond krijgen? Het feit dat het kapitaalbeslag in Nederland groter is dan Europees vereist, werkt daarbij niet mee.

 

 

Er gaat veel aandacht uit naar de MDV-stallen.

Enorme spreiding

Deze stallen bieden veel fiscaal voordeel. En met het vooruitzicht dat de afschrijvingen op melkquotum vervallen – nog 2 jaar en een paar maand – past een fiscaal gunstige stal prima in het bedrijf.  En de meerkosten? Dat hangt vooral af van uw wensen en eisen. Er worden stallen gebouwd voor € 2.500 per box en er worden stallen gebouwd voor € 7.500 per box, beide exclusief melkinstallatie. Dat is een enorme spreiding qua kosten.

6,6 cent per liter

De spreiding in de jaarkosten is – als gevolg van zo’n groot verschil in investeringen – ook erg groot. In de EDF (European Dairy Farmers) studiegroep hebben we deze cijfers op een rij gezet. De gebouwkosten zijn in Nederland € 6,60 per 100 kg meetmelk. Dit bedrag is opgebouwd uit onderhoud, huur, afschrijving en rente. De gebouwkosten zijn daarmee € 1,60 hoger dan het EDF-gemiddelde. Landen met nog hogere gebouwkosten zijn Denemarken, Italië en Zwitserland.

Veel meer dan EU gemiddeld

Deze hoge kostenpost wekt interesse voor het kapitaal dat geïnvesteerd is in gebouwen. Rente en afschrijving zijn immers de grootste kostenposten voor gebouwen. In de Nederlandse groep, mogelijk niet representatief voor het landelijk gemiddelde, is gemiddeld € 5.690 per aanwezige koe geïnvesteerd. Dit is per aanwezige koe, bij een bezettingsgraad van de stal van 89 procent. Europees is er gemiddeld ‘slechts’ € 3.040 per aanwezige koe geïnvesteerd. Dit bij een bezetting van 93 procent. Het verschil in geïnvesteerd kapitaal is € 2.200 per box! Weegt dit nadeel op tegen het fiscale voordeel? Die berekening zou u met uw adviseur moeten opstellen.

Financieringsplaatje

Los van de kosten komt ook het financieringsaspect op de hoek kijken. Hoeveel liters melk produceert u per € geïnvesteerd kapitaal? Dit kapitaal moet voor de bank rendement opbrengen. Maar voor u als ondernemer, moet uw eigen kapitaal ook rendement opbrengen. De rekenrente van de bank staat op 5%, zodat de hogere investering per koe in Nederland een extra opbrengst van € 250 per jaar op moet brengen. Voor u als ondernemer is de uitdaging om weloverwogen te kiezen tussen veel of weinig investeren per koeplaats.

Te weinig soms ook te duur

En let wel, ook een lage investering per koe kan (te) duur uitpakken. De Natuurbeschermingswet en welstandseisen spelen hierin onder andere een rol. Laat u goed voorlichten, reken uw plan goed door en bepaal dan uw koers. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Tekst: Alfa Accountants / Rick Hoksbergen

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Probleemloos droogzetten met 1,2,3-droog
Probleemloos droogzetten met 1,2,3-droog In drie stappen naar een gezonde, laagproductieve koe die klaar is voor de droogstand. Dat kan met 1,2,3-droog, onderdeel van de bewezen 100-dagenaanpak. Deze nieuwe, eenvoudige strategie van Agrifirm Feed ondersteunt u bij het droogzetten van uw... Lees meer »
Lely sluit aan bij het convenant weidegang
Lely sluit aan bij het convenant weidegang Lely heeft zich op 15 december 2014 als eerste producent van melkrobots aangesloten bij het Convenant Weidegang. De ondertekening van het convenant door Norbert van Hemert van Lely Nederland is een logisch vervolg op de bestaande projecten over de... Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Elanco Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland BASF Agro Agrifirm Feed KWS LG Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland AgroVision
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
DOC melkprijs in vrije val: €26,61

DOC melkprijs in vrije val: €26,61

De voorschotmelkprijs van DOC is weer fors naar beneden bijgesteld. De melkprijs daalt met 4 euro...
 
Aurora Jeroen leidt TIP-index

Aurora Jeroen leidt TIP-index

Zoals na elke indexdraai heeft Melkvee.nl/Melkvee Magazine de stieren na de decemberdraai weer...
 
Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

Wie de Holland Holstein sHow (HHH) afgelopen zaterdag gemist heeft, of wie de dag nog eens wil...
 
Bookem troeft Atlantic af

Bookem troeft Atlantic af

Afgelopen zomer had WWS-stier De-Su 521 Bookem (Planet x Ramos x Hershel) de ondankbare taak om de...
 
Voerleveranciers zien af van beursdeelname

Voerleveranciers zien af van beursdeelname

Verschillende voerleveranciers zien af van deelname aan de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen (RMV)...