Home » Nieuws » NL stal 2200 euro duurder dan EU gemiddelde

NL stal 2200 euro duurder dan EU gemiddelde

Geplaatst op maandag 28-01-2013

Hoewel er in de afgelopen jaren al veel nieuwe stallen zijn gebouwd, kunnen er nog wel meer bij. Elke week spreekt Alfa Accountants veehouders die zich oriënteren op een nieuwe stal. Welke kosten zijn daar allemaal mee gemoeid en kunnen de veehouders hun financiering wel rond krijgen? Het feit dat het kapitaalbeslag in Nederland groter is dan Europees vereist, werkt daarbij niet mee.

 

 

Er gaat veel aandacht uit naar de MDV-stallen.

Enorme spreiding

Deze stallen bieden veel fiscaal voordeel. En met het vooruitzicht dat de afschrijvingen op melkquotum vervallen – nog 2 jaar en een paar maand – past een fiscaal gunstige stal prima in het bedrijf.  En de meerkosten? Dat hangt vooral af van uw wensen en eisen. Er worden stallen gebouwd voor € 2.500 per box en er worden stallen gebouwd voor € 7.500 per box, beide exclusief melkinstallatie. Dat is een enorme spreiding qua kosten.

6,6 cent per liter

De spreiding in de jaarkosten is – als gevolg van zo’n groot verschil in investeringen – ook erg groot. In de EDF (European Dairy Farmers) studiegroep hebben we deze cijfers op een rij gezet. De gebouwkosten zijn in Nederland € 6,60 per 100 kg meetmelk. Dit bedrag is opgebouwd uit onderhoud, huur, afschrijving en rente. De gebouwkosten zijn daarmee € 1,60 hoger dan het EDF-gemiddelde. Landen met nog hogere gebouwkosten zijn Denemarken, Italië en Zwitserland.

Veel meer dan EU gemiddeld

Deze hoge kostenpost wekt interesse voor het kapitaal dat geïnvesteerd is in gebouwen. Rente en afschrijving zijn immers de grootste kostenposten voor gebouwen. In de Nederlandse groep, mogelijk niet representatief voor het landelijk gemiddelde, is gemiddeld € 5.690 per aanwezige koe geïnvesteerd. Dit is per aanwezige koe, bij een bezettingsgraad van de stal van 89 procent. Europees is er gemiddeld ‘slechts’ € 3.040 per aanwezige koe geïnvesteerd. Dit bij een bezetting van 93 procent. Het verschil in geïnvesteerd kapitaal is € 2.200 per box! Weegt dit nadeel op tegen het fiscale voordeel? Die berekening zou u met uw adviseur moeten opstellen.

Financieringsplaatje

Los van de kosten komt ook het financieringsaspect op de hoek kijken. Hoeveel liters melk produceert u per € geïnvesteerd kapitaal? Dit kapitaal moet voor de bank rendement opbrengen. Maar voor u als ondernemer, moet uw eigen kapitaal ook rendement opbrengen. De rekenrente van de bank staat op 5%, zodat de hogere investering per koe in Nederland een extra opbrengst van € 250 per jaar op moet brengen. Voor u als ondernemer is de uitdaging om weloverwogen te kiezen tussen veel of weinig investeren per koeplaats.

Te weinig soms ook te duur

En let wel, ook een lage investering per koe kan (te) duur uitpakken. De Natuurbeschermingswet en welstandseisen spelen hierin onder andere een rol. Laat u goed voorlichten, reken uw plan goed door en bepaal dan uw koers. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Tekst: Alfa Accountants / Rick Hoksbergen

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Meer gras van uw land: beperk verliezen
Meer gras van uw land: beperk verliezen Het oogsten van de maximale voederwaardeopbrengst van uw land is nu belangrijker dan ooit. In het graslandbeheer valt nog veel snelle winst te behalen door verliezen te beperken. Productmanager Mark de Beer geeft hier praktische tips voor het... Lees meer »
De eerste KWS-maïs demovelden van 2014 zijn weer gezaaid!
De eerste KWS-maïs demovelden van 2014 zijn  weer gezaaid! Onder goede omstandigheden is weer gestart met de zaai van de eerste KWS-maïs demovelden. Uiteindelijk zullen op meer dan 50 verschillende locaties, verspreid over de gehele Benelux, de bekende en betrouwbare rassen als Coryphee, Ricardinio en... Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Agrifirm Feed BASF Agro Boehringer Ingelheim KWS Alfa Accountants en Adviseurs LG MSD Animal Health Nederland
advertentie
Prijzenpot Koeverkiezing
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Gra(a)sMelk zonder krachtvoer en antibiotica

Gra(a)sMelk zonder krachtvoer en antibiotica

Afgelopen dinsdag heeft Pure Graze op het melkveebedrijf van Jaring Brunia in Raerd (FR), de aftrap...
 
Dairy Campus breidt uit

Dairy Campus breidt uit

Innovatie- en educatiecentrum Dairy Campus Leeuwarden gaat uitbreiden. Het plan is om in totaal 550...
 
Specialisatie en low budget op open dag

Specialisatie en low budget op open dag

Het melkveebedrijf van de familie Boerkamp uit Olst groeide in een jaar tijd van 130 naar 300...
 
NVO publiceert aanhoudingscijfers

NVO publiceert aanhoudingscijfers

Omdat er soms grote verschillen bestaan tussen de afvoercijfers van dochters van stieren en de...
 
Behoud van derogatie onder voorwaarden

Behoud van derogatie onder voorwaarden

De Europese Commissie wil Nederland ook voor de komende vier jaar derogatie verlenen. Dat schrijft...