Home » Nieuws » NL stal 2200 euro duurder dan EU gemiddelde

NL stal 2200 euro duurder dan EU gemiddelde

Geplaatst op maandag 28-01-2013

Hoewel er in de afgelopen jaren al veel nieuwe stallen zijn gebouwd, kunnen er nog wel meer bij. Elke week spreekt Alfa Accountants veehouders die zich oriënteren op een nieuwe stal. Welke kosten zijn daar allemaal mee gemoeid en kunnen de veehouders hun financiering wel rond krijgen? Het feit dat het kapitaalbeslag in Nederland groter is dan Europees vereist, werkt daarbij niet mee.

 

 

Er gaat veel aandacht uit naar de MDV-stallen.

Enorme spreiding

Deze stallen bieden veel fiscaal voordeel. En met het vooruitzicht dat de afschrijvingen op melkquotum vervallen – nog 2 jaar en een paar maand – past een fiscaal gunstige stal prima in het bedrijf.  En de meerkosten? Dat hangt vooral af van uw wensen en eisen. Er worden stallen gebouwd voor € 2.500 per box en er worden stallen gebouwd voor € 7.500 per box, beide exclusief melkinstallatie. Dat is een enorme spreiding qua kosten.

6,6 cent per liter

De spreiding in de jaarkosten is – als gevolg van zo’n groot verschil in investeringen – ook erg groot. In de EDF (European Dairy Farmers) studiegroep hebben we deze cijfers op een rij gezet. De gebouwkosten zijn in Nederland € 6,60 per 100 kg meetmelk. Dit bedrag is opgebouwd uit onderhoud, huur, afschrijving en rente. De gebouwkosten zijn daarmee € 1,60 hoger dan het EDF-gemiddelde. Landen met nog hogere gebouwkosten zijn Denemarken, Italië en Zwitserland.

Veel meer dan EU gemiddeld

Deze hoge kostenpost wekt interesse voor het kapitaal dat geïnvesteerd is in gebouwen. Rente en afschrijving zijn immers de grootste kostenposten voor gebouwen. In de Nederlandse groep, mogelijk niet representatief voor het landelijk gemiddelde, is gemiddeld € 5.690 per aanwezige koe geïnvesteerd. Dit is per aanwezige koe, bij een bezettingsgraad van de stal van 89 procent. Europees is er gemiddeld ‘slechts’ € 3.040 per aanwezige koe geïnvesteerd. Dit bij een bezetting van 93 procent. Het verschil in geïnvesteerd kapitaal is € 2.200 per box! Weegt dit nadeel op tegen het fiscale voordeel? Die berekening zou u met uw adviseur moeten opstellen.

Financieringsplaatje

Los van de kosten komt ook het financieringsaspect op de hoek kijken. Hoeveel liters melk produceert u per € geïnvesteerd kapitaal? Dit kapitaal moet voor de bank rendement opbrengen. Maar voor u als ondernemer, moet uw eigen kapitaal ook rendement opbrengen. De rekenrente van de bank staat op 5%, zodat de hogere investering per koe in Nederland een extra opbrengst van € 250 per jaar op moet brengen. Voor u als ondernemer is de uitdaging om weloverwogen te kiezen tussen veel of weinig investeren per koeplaats.

Te weinig soms ook te duur

En let wel, ook een lage investering per koe kan (te) duur uitpakken. De Natuurbeschermingswet en welstandseisen spelen hierin onder andere een rol. Laat u goed voorlichten, reken uw plan goed door en bepaal dan uw koers. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Tekst: Alfa Accountants / Rick Hoksbergen

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Elementen aanvullen via voerhek of bemesting?
Elementen aanvullen via voerhek of bemesting? Spoorelementen (magnesium, natrium, zwavel, selenium, cobalt) aanvullen via de bemesting van uw gras heeft meerdere voordelen. Lees meer »
Eerste meting bodemtemperatuur: landelijk grote verschillen
Eerste meting bodemtemperatuur: landelijk grote verschillen Ondanks het feit dat iedereen roept dat het wel weer eens een vroeg voorjaar kan worden, blijkt dat er landelijk grote verschillen zijn in bodemtemperatuur. Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Boehringer Ingelheim Elanco BASF Agro Lely Nederland Agrifirm Feed Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgroVision
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Drie robotkenmerken bij indexdraai april

Drie robotkenmerken bij indexdraai april

Bij de indexdraai van april aanstaande zijn er een aantal veranderingen in de fokwaardeschatting....
 
Dijksma stelt invulling melkveewet uit

Dijksma stelt invulling melkveewet uit

Staatssecretaris Sharon Dijksma verwacht halverwege maart met een voorstel te komen over de...
 
GD zoekt klauwproblemen via melk

GD zoekt klauwproblemen via melk

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onderzoekt op circa 50 melkveebedrijven in de omgeving van...
 
Kenmerk robuustheid wordt weer type

Kenmerk robuustheid wordt weer type

Vooruitlopend op de GES-persbijeenkomst van aanstaande vrijdag, meldt Veeteelt op haar website...
 
Recordproducente op West-Brabantse show

Recordproducente op West-Brabantse show

De West-Brabantse wintershow in Etten-Leur kende in Dora 442 afgelopen vrijdag een wel heel...