Home » Nieuws » 40 % boeren oneens met afschaffen quotum

40 % boeren oneens met afschaffen quotum

Geplaatst op zaterdag 26-01-2013

Twee op de vijf melkveehouders is het er niet mee eens dat het melkquotum op 1 april 2015 wordt afgeschaft. Dat blijkt uit een peiling van vakblad Melkvee Magazine onder 644 melkveehouders.

 

De cijfers laten zien dat een kleine meerderheid (54 procent) van de melkveehouders het prima vindt dat het quotum verdwijnt. 6 procent van de boeren staat daar neutraal tegenover. Boeren maken zich wel enigszins zorgen over de melkproductie en de melkprijsontwikkeling na 2015. Ruim 91 procent verwacht dat na het beëindigen van de quotumregeling de Nederlandse melkproductie zal stijgen. Ongeveer 72 procent van de boeren verwacht dat de melkprijs als gevolg van de toegenomen melkaanvoer zal dalen, terwijl 20 procent voorspelt dat de melkprijs niet verandert.

720 miljard kilo melk

Voor Cees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, kan het melkquotum niet snel genoeg verdwijnen. Nederland zet zich met een productieregeringssysteem op achterstand ten opzichte van de wereldmarkt, volgens de voorzitter. „In de wereld wordt jaarlijks 720 miljard kilo melk geproduceerd. Waarvan ongeveer 30 miljard in landen als Canada, Nederland, Ierland, Oostenrijk en Denemarken wordt gereguleerd door middel van een quotumsysteem. 700 miljard wordt dus vrij geproduceerd.” De LTO-voorzitter voorspelt geen drastische melkprijsdaling na 2015. „Nederland produceert ongeveer 2 procent van de wereldmarkt. Op het moment dat onze melkveehouders 10 procent meer gaan melken, stijgt onze invloed op de wereldmarkt met 0,2 procent. Ik verwacht niet dat deze verhoogde productie een grote effect heeft op de Nederlandse melkprijs.”

Nieuw-Zeeland

Dirk Jan Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), is het niet met Romijn eens. Hij vraagt zich af of melkveehouders zich er wel voldoende bewust van zijn wat er na 2015 gebeurt. „Er komt dan een enorme hoeveelheid melk erbij. De melkprijs zal een forse dip maken. Acht procent van de mondiale melkproductie wordt op de wereldmarkt verhandeld. Wanneer daar 1 procent meer melk bijkomt, gaat het aanbod 12 procent omhoog. Bovendien heeft Nederland niet de laagste kostprijs. We kunnen niet concurreren met een land als Nieuw-Zeeland dat een veel lagere kostprijs heeft.” Romijn denkt niet dat melkproductie na 2015 explodeert. „Milieufactoren als mest- en ammoniakproductie zijn de nieuwe beperkende factoren.” Schoonman verwacht dat veel bedrijven het moeilijk zullen krijgen in het geval de melkprijs daalt. „We zijn er niet voor om elk bedrijf te redden, maar het moet ook geen survival of the fittest worden.” Ongeveer driekwart van de geënquêteerde boeren vond de invoering van het melkquotum achteraf gezien positief. Romijn is het daar gedeeltelijk mee eens. Het melkquotum heeft volgens de LTO-voorzitter jaren goed gefunctioneerd, maar alle voordelen zijn inmiddels verdwenen, stelt hij. „Ik vind het prima dat boeren straks geen quotumkosten meer hoeven te maken. Het heeft meer zin om te investeren in dierenwelzijn en goede huisvesting.” Ook Schoonman vind het melkquotum vanuit retroperspectief positief. „Het heeft de sector rust gegeven.”

Lees het hele onderzoek in de Melkvee Magazine die zaterdag 26 januari verschijnt.

Tekst: Stefan Buning
Beeld: Gerard Burgers

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van... Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden AgroVision MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...