Home » Nieuws » 40 % boeren oneens met afschaffen quotum

40 % boeren oneens met afschaffen quotum

Geplaatst op zaterdag 26-01-2013

Twee op de vijf melkveehouders is het er niet mee eens dat het melkquotum op 1 april 2015 wordt afgeschaft. Dat blijkt uit een peiling van vakblad Melkvee Magazine onder 644 melkveehouders.

 

De cijfers laten zien dat een kleine meerderheid (54 procent) van de melkveehouders het prima vindt dat het quotum verdwijnt. 6 procent van de boeren staat daar neutraal tegenover. Boeren maken zich wel enigszins zorgen over de melkproductie en de melkprijsontwikkeling na 2015. Ruim 91 procent verwacht dat na het beëindigen van de quotumregeling de Nederlandse melkproductie zal stijgen. Ongeveer 72 procent van de boeren verwacht dat de melkprijs als gevolg van de toegenomen melkaanvoer zal dalen, terwijl 20 procent voorspelt dat de melkprijs niet verandert.

720 miljard kilo melk

Voor Cees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, kan het melkquotum niet snel genoeg verdwijnen. Nederland zet zich met een productieregeringssysteem op achterstand ten opzichte van de wereldmarkt, volgens de voorzitter. „In de wereld wordt jaarlijks 720 miljard kilo melk geproduceerd. Waarvan ongeveer 30 miljard in landen als Canada, Nederland, Ierland, Oostenrijk en Denemarken wordt gereguleerd door middel van een quotumsysteem. 700 miljard wordt dus vrij geproduceerd.” De LTO-voorzitter voorspelt geen drastische melkprijsdaling na 2015. „Nederland produceert ongeveer 2 procent van de wereldmarkt. Op het moment dat onze melkveehouders 10 procent meer gaan melken, stijgt onze invloed op de wereldmarkt met 0,2 procent. Ik verwacht niet dat deze verhoogde productie een grote effect heeft op de Nederlandse melkprijs.”

Nieuw-Zeeland

Dirk Jan Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), is het niet met Romijn eens. Hij vraagt zich af of melkveehouders zich er wel voldoende bewust van zijn wat er na 2015 gebeurt. „Er komt dan een enorme hoeveelheid melk erbij. De melkprijs zal een forse dip maken. Acht procent van de mondiale melkproductie wordt op de wereldmarkt verhandeld. Wanneer daar 1 procent meer melk bijkomt, gaat het aanbod 12 procent omhoog. Bovendien heeft Nederland niet de laagste kostprijs. We kunnen niet concurreren met een land als Nieuw-Zeeland dat een veel lagere kostprijs heeft.” Romijn denkt niet dat melkproductie na 2015 explodeert. „Milieufactoren als mest- en ammoniakproductie zijn de nieuwe beperkende factoren.” Schoonman verwacht dat veel bedrijven het moeilijk zullen krijgen in het geval de melkprijs daalt. „We zijn er niet voor om elk bedrijf te redden, maar het moet ook geen survival of the fittest worden.” Ongeveer driekwart van de geënquêteerde boeren vond de invoering van het melkquotum achteraf gezien positief. Romijn is het daar gedeeltelijk mee eens. Het melkquotum heeft volgens de LTO-voorzitter jaren goed gefunctioneerd, maar alle voordelen zijn inmiddels verdwenen, stelt hij. „Ik vind het prima dat boeren straks geen quotumkosten meer hoeven te maken. Het heeft meer zin om te investeren in dierenwelzijn en goede huisvesting.” Ook Schoonman vind het melkquotum vanuit retroperspectief positief. „Het heeft de sector rust gegeven.”

Lees het hele onderzoek in de Melkvee Magazine die zaterdag 26 januari verschijnt.

Tekst: Stefan Buning
Beeld: Gerard Burgers

Reacties

Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het... Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Boehringer Ingelheim AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland LG AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...