Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

Kennispartner artikelen
Ton van den Broek rekent op 11.000 liter/koe/jaar
Nadat hij zijn bedrijf vijf jaar geleden staakte, herstartte melkveehouder Ton van den Broek in januari van dit jaar zijn... Lees meer »
Terugblik: mais oogsten met Yvon Jaspers
De oogst is een moment waar naar toegeleefd wordt en het resultaat is vaak iets om trots op te zijn. Yvon Jaspers zocht in het... Bekijk de video »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgroVision ForFarmers MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Agrifirm Feed Elanco LG BASF Agro Lely Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
LTO: Later uitbetaling toeslagrechten onacceptabel

LTO: Later uitbetaling toeslagrechten onacceptabel

LTO Nederland vindt het onacceptabel dat de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) pas eind...
 
‘Streef naar persistentie, vergeet de tussenkalftijd’

‘Streef naar persistentie, vergeet de tussenkalftijd’

Vader Frits (64) en zoon Rob Hubens (26) melken in Beesel (LB) koeien en geiten. De geiten lammeren...
 
Zuivelmarkt blijft negatief gestemd

Zuivelmarkt blijft negatief gestemd

De negatieve tendens op de zuivelmarkt houdt ook deze week aan. Afgelopen dinsdag noteerde de...
 
Boer niet bezig met vitaal kalf of makkelijke geboorte

Boer niet bezig met vitaal kalf of makkelijke geboorte

Bij de fokkerijkeuzes krijgt het geboorteproces weinig aandacht, blijkt uit een enquête van...
 
Duitse deelstaat wil aanbindstallen verbieden

Duitse deelstaat wil aanbindstallen verbieden

De Duitse deelstaat Hessen wil het jaarrond houden van melkvee in aanbindstallen verbieden....