Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Ook begin droogstand behoeft speciaal rantsoen
Ook begin droogstand behoeft speciaal rantsoen Hoe zorgt u voor gezonde, hoogproductieve koeien? Dat is de belangrijkste vraag voor elke melkveehouder. Volgens Sven Harmsen, accountadviseur Rundvee bij Elanco Animal Health, begint een succesvolle lactatie met een succesvolle droogstand:... Lees meer »
Grasland in winterrust
Grasland in winterrust Nu de grasgroei en de draagkracht van de bodem sterk afneemt, is het belangrijk om uw graszode klaar te maken voor de winterperiode. Enkele tips: Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Agrifirm Feed MSD Animal Health Nederland Lely Nederland KWS LG Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs BASF Agro Elanco
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Voerleveranciers zien af van beursdeelname

Voerleveranciers zien af van beursdeelname

Verschillende voerleveranciers zien af van deelname aan de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen (RMV)...
 
Veel boeren boos om uitzending Radar

Veel boeren boos om uitzending Radar

De aflevering van het Tros-programma Radar van maandagavond is veel boeren en boerinnen in het...
 
Agrarisch vertrouwen op laagste punt

Agrarisch vertrouwen op laagste punt

Het vertrouwen van boeren en tuinders in de agrarische sector staat nu op het laagste niveau in...
 
Elektrische melkrobot van Fullwood

Elektrische melkrobot van Fullwood

Fullwood heeft een nieuwe generatie melkrobot op de markt gezet: De M²erlin. De firma claimt...
 
Dijksma wil Melkveewet aanpassen

Dijksma wil Melkveewet aanpassen

Staatssecretaris Dijksma wil de Melkveewet aanpassen. De (grondloze) uitbreiding van een bedrijf...