Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Inzicht in liquiditeit
Inzicht in liquiditeit Uit onderzoek blijkt, dat 25% van de melkveehouders liquiditeitsproblemen ondervindt. Om inzicht te geven in de liquiditeit, biedt AgroVision aan Mifas-Financieel gebruikers de gratis liquiditeitsbegroting. Hiermee ziet de melkveehouder snel wanneer... Lees meer »
Bemesten naar behoefte
Bemesten naar behoefte Het maisseizoen staat voor de deur dus is nu de tijd om voor een goede start te zorgen. Naast het onderwerken van het vanggewas is hierin de bemesting natuurlijk van groot belang. De uitdaging is om de mais ondanks de krappe normen toch zo goed... Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG BASF Agro Boehringer Ingelheim Lely Nederland Agrifirm Feed Elanco AgroVision
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Braks: Melkquota zo weer invoeren

Braks: Melkquota zo weer invoeren

Oud-landbouwminister Gerrit Braks (81) zou het melkquotum zo weer invoeren. Door het afschaffen van...
 
‘Fosfaatreferentie klopt niet’

‘Fosfaatreferentie klopt niet’

De definitieve beschikkingen van de melkveefosfaatreferentie, die boeren nu thuis krijgen, bevat...
 
DOC en DMK streven weer naar fusie

DOC en DMK streven weer naar fusie

DOC Kaas B.V. en Deutches Milchkontor Group (DMK) hebben het voornemen een bedrijfsfusie aan te...
 
CRV publiceert aanhoudingscijfers

CRV publiceert aanhoudingscijfers

Sinds een jaar publiceert de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) de aanhoudingspercentages...
 
Drie robotkenmerken bij indexdraai april

Drie robotkenmerken bij indexdraai april

Bij de indexdraai van april aanstaande zijn er een aantal veranderingen in de fokwaardeschatting....