Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

 
Kennispartner artikelen
Bezoek de maïsdemo’s
Bezoek de maïsdemo’s De komende weken zijn op tal van plaatsen de demonstraties en open dagen in het kader van maïs. Naast het vergelijken van rassen is er ook aandacht voor onkruidbeheersing en schimmelbestrijding. Lees meer »
Tips beweiding najaar
Tips beweiding najaar Ook in het najaar kunt u nog prima melken van vers gras. Let op deze aandachtspunten: Lees meer »
MARGE-MONITOR MELKVEEHOUDERIJ
 
+6,04
Marge in euro per 100 kg meetmelk
 
Melkopbrengst (12 mnd rollend)
Kritieke melkopbrengst (12 mnd rollend)
Voersaldo (12 mnd rollend)
Een initiatief van:
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
BASF Agro KWS MSD Animal Health Nederland Agrifirm Feed Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG Elanco
advertentie
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Directiewissel bij CRV

Directiewissel bij CRV

Per 1 januari 2015 gaat huidig directeur Operations en Development, Ate Lindeboom, met pensioen....
 
DOC: effect boycot in september merkbaar

DOC: effect boycot in september merkbaar

DOC kaas geeft aan dat de effecten van de zuivelboycot zullen worden gecorrigeerd in de...
 
Eerste index voor Woeste Polder Reladon

Eerste index voor Woeste Polder Reladon

Een opmerkelijke stier die bij de perspublicaties nergens ondergebracht kan worden, omdat het een...
 
Atlantic en Camion blijven lijstaanvoerder

Atlantic en Camion blijven lijstaanvoerder

De indexdraai van augustus wordt gekenmerkt door rust. Atlantic en Camion houden kun kopposities...
 
Zuivelnoteringen dalen fors door boycot

Zuivelnoteringen dalen fors door boycot

De zuivelnoteringen van het Productschap Zuivel laten deze week aanzienlijke prijsdalingen zien. Zo...