Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

 
Kennispartner artikelen
De nieuwe KWS-maïsrassenbrochure 2015 is weer beschikbaar!
De nieuwe KWS-maïsrassenbrochure 2015 is weer beschikbaar! In de nieuwe KWS-maïsrassenbrochure 2015 vindt u alle toprassen van KWS op volgorde van (korrel)vroegrijpheid overzichtelijk gerangschikt. Bij de diverse proefinstanties, welke actief zijn in het maïsrassenonderzoek, zijn de... Lees meer »
BVD problematiek wordt nog vaak onderschat
BVD problematiek wordt nog vaak onderschat Bovine Virus Diarree (BVD) is een veel voorkomende en zeer besmettelijke ziekte die bij rundvee veel schade veroorzaakt. Lees meer »
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs KWS Boehringer Ingelheim LG Elanco BASF Agro AgroVision Agrifirm Feed Lely Nederland
advertentie
 
 
E-mailadres:
 
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Boer mag ongedierte blijven bestrijden

Boer mag ongedierte blijven bestrijden

Buitengebruik van rodenticiden om ratten en ander ongedierte te bestrijden blijft onder voorwaarden...
 
DOC melkprijs in vrije val: €26,61

DOC melkprijs in vrije val: €26,61

De voorschotmelkprijs van DOC is weer fors naar beneden bijgesteld. De melkprijs daalt met 4 euro...
 
Aurora Jeroen leidt TIP-index

Aurora Jeroen leidt TIP-index

Zoals na elke indexdraai heeft Melkvee.nl/Melkvee Magazine de stieren na de decemberdraai weer...
 
Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

Wie de Holland Holstein sHow (HHH) afgelopen zaterdag gemist heeft, of wie de dag nog eens wil...
 
Bookem troeft Atlantic af

Bookem troeft Atlantic af

Afgelopen zomer had WWS-stier De-Su 521 Bookem (Planet x Ramos x Hershel) de ondankbare taak om de...