Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

Kennispartner artikelen
Fosfaatrechten: eindelijk duidelijkheid, of niet?
Fosfaatrechten: eindelijk duidelijkheid, of niet? Er is eindelijk duidelijkheid: er komen fosfaatrechten voor de melkveehouderij. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2016,... Lees meer »
Slepende melkziekte vaak oorzaak klauwproblemen
Slepende melkziekte vaak oorzaak klauwproblemen Klauwproblemen worden vaak veroorzaakt door verschillende factoren, maar hebben een duidelijke link met de negatieve... Lees meer »
advertentie
E-mailadres:
 
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Elanco Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Lely Nederland Boehringer Ingelheim Agrifirm Feed BASF Agro LG
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights
Tweede muizenplaag is een feit

Tweede muizenplaag is een feit

In Friesland is sprake van een tweede muizenplaag. Boeren in het gebied tussen Bolsward en Sneek...
 
LTO Noord: onafhankelijkheid boeren TV-zender waarborgen

LTO Noord: onafhankelijkheid boeren TV-zender waarborgen

LTO Noord is het initiatief voor een boeren TV-zender vooral ingestapt om burgers weer dichter bij...
 
Duitsland wil Europees verbod slacht drachtige koeien

Duitsland wil Europees verbod slacht drachtige koeien

De Duitse landbouwminister Christian Schmidt wil zo snel mogelijk een verbod op de slacht van...
 
Nieuw defect in Holsteinpopulatie

Nieuw defect in Holsteinpopulatie

Er is een nieuwe genetische afwijking ontdekt in de Holsteinpopulatie. Alle kalveren die homozygoot...
 
Antwoord Romijn op vragen fosfaatrechten

Antwoord Romijn op vragen fosfaatrechten

Staatssecretaris Dijksma heeft donderdag een nieuw instrument aangekondigd om de groeiende...