Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

Kennispartner artikelen
Moment schimmelbestrijding in maïs nadert
Moment schimmelbestrijding in maïs nadert De afgelopen maanden groeide de maïs traag als gevolg van de droogte en de relatief lage bodemtemperatuur. Door huidige hoge... Lees meer »
Bescherm uw droge koeien tegen hittestress
Bescherm uw droge koeien tegen hittestress Bij hittestress denken veel melkveehouders aan die paar tropische zomerdagen per jaar dat het 30 graden is. Maar hittestress komt... Lees meer »
advertentie
E-mailadres:
 
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
BASF Agro MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Boehringer Ingelheim LG Elanco Agrifirm Feed Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Antwoord Romijn op vragen fosfaatrechten

Antwoord Romijn op vragen fosfaatrechten

Staatssecretaris Dijksma heeft donderdag een nieuw instrument aangekondigd om de groeiende...
 
PAS nog gecompliceerder

PAS nog gecompliceerder

Nu de Regeling PAS, de wettelijke verankering van de Programmatische Aanpak Stikstof, in de...
 
Uitgebreide fotoserie CRV Koe-Expo

Uitgebreide fotoserie CRV Koe-Expo

Naast een individuele keuring, waarvan de kampioenen afgelopen zaterdag al op deze site te zien...
 
Minder kosten mestafzet project Vruchtbare Kringloop

Minder kosten mestafzet project Vruchtbare Kringloop

De 214 melkveehouders die deelnemen aan het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers...
 
Gea komt met nieuwe enkelbox melkrobot

Gea komt met nieuwe enkelbox melkrobot

Gea Farm Technologies komt met een nieuwe melkrobot op de markt: de Monobox. Dit is een enkelbox...