Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

Kennispartner artikelen
Acht vuistregels voor een maiskuil zonder broei
Schoon werken is de basis voor een geslaagde maiskuil. Verontreiniging met grond is funest voor een goede conservering. Maar ook... Lees meer »
Stappenplan advies maisoogst
Het juiste oogstmoment van snijmais is van groot belang voor een optimale benutting van het rantsoen en goede productieresultaten... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim Agrifirm Feed Elanco Lely Nederland BASF Agro AgroVision MSD Animal Health Nederland ForFarmers
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights
‘Tussenkalftijd niet verkorten, maar verlengen naar twee jaar’

‘Tussenkalftijd niet verkorten, maar verlengen naar twee jaar’

In de media wordt vaak gehamerd op het belang van een korte tussenkalftijd. aAa-analist Marcel...
 
Video: Barsten in het ammoniakbastion

Video: Barsten in het ammoniakbastion

De gegevens waarop het ammoniakbeleid is gebaseerd, zijn niet inzichtelijk voor andere...
 
Weidegang mogelijk verplicht in wet

Weidegang mogelijk verplicht in wet

Vandaag presenteren SP, D66 en Groenlinks een initiatiefnota om weidegang te verplichten. Een...
 
Moeder voormalig NRM-kampioene krijgt 93 punten

Moeder voormalig NRM-kampioene krijgt 93 punten

Hellen 585 (Goldwyn x Norik), de moeder van voormalige NRM-kampioene Hellen 589 (v. Shottle), is...
 
Duitse inspecteurs introduceren Fleckscore in Nederland

Duitse inspecteurs introduceren Fleckscore in Nederland

De Duitse inspecteur Hans Stadtler bezocht samen met hoofdinspecteur Bernhard Luntz onlangs het...