Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

Kennispartner artikelen
VAR verdwijnt definitief
De kogel is door de kerk. Op 2 februari heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel waardoor de VAR wordt afgeschaft.... Lees meer »
Van 8 naar 8,5 ton melk door advies melkwinningsspecialist
Door het advies van de Lely melkwinningsspecialist kan de melkcapaciteit aanzienlijk worden verhoogt. De... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs Elanco BASF Agro ForFarmers LG Lely Nederland AgroVision Agrifirm Feed Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Meerderheid Tweede Kamer wil kalf bij de koe

Meerderheid Tweede Kamer wil kalf bij de koe

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering binnen een half jaar met een plan van aanpak...
 
‘Honderden’ te lichte kalveren doodgespoten

‘Honderden’ te lichte kalveren doodgespoten

Op verschillende verzamelplaatsen lagen vorige week woensdag stapels van tientallen dode kalveren....
 
Van Dam: 750 euro bonus bij weidegang voor 15 april

Van Dam: 750 euro bonus bij weidegang voor 15 april

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gaat boeren belonen met een bonus van maximaal 750...
 
NMV stapt per direct uit overleg met ministerie over PAS

NMV stapt per direct uit overleg met ministerie over PAS

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en...
 
Vastgoedmarkt wacht op duidelijkheid fosfaatrechten

Vastgoedmarkt wacht op duidelijkheid fosfaatrechten

Stoppende melkveehouders stellen een beslissing over verkoop van het bedrijf uit vanwege...