Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

Kennispartner artikelen
Nieuwe openstelling regeling jonge landbouwers 2015 op komst
De regeling voor jonge landbouwers wordt naar verwachting op 2 of uiterlijk 9 november opengesteld door alle provincies. Dit... Lees meer »
Introductie nieuw kengetal: kg melk per kg fosfaat
ForFarmers introduceert het nieuwe kengetal kilogram melk per kilogram fosfaat. Dit nieuwe kengetal is een sturend kengetal voor... Lees meer »
advertentie
E-mailadres:
 
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland BASF Agro Agrifirm Feed Boehringer Ingelheim Lely Nederland Elanco Alfa Accountants en Adviseurs LG AgroVision ForFarmers
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights
Gehaltenstieren aan kop in de TIP-lijst

Gehaltenstieren aan kop in de TIP-lijst

Net als na elke indexdraai, zet de Melkvee-redactie ook deze maand de stieren van de verschillende...
 

DeLaval voerschuif werkt via rail en zonder accu

DeLaval introduceerde ruim een jaar geleden op de World Dairy Expo in Madison (VS) een voerschuif die zich via een rail aan het voerhek voortbeweegt. Het voer wordt aangeschoven middels een duwblad. In Canada draait inmiddels het eerste systeem (zie video). Vooralsnog is de voerschuif alleen beschikbaar voor...
 
Forse prestatietoeslag voor leden FrieslandCampina

Forse prestatietoeslag voor leden FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft een goed eerste halfjaar gedraaid. De winst steeg met 85 procent naar 192...
 
Melkaanvoer blijft stijgen

Melkaanvoer blijft stijgen

De melkaanvoer is in juli weer gestegen. In vergelijking met juni werd er 1,4 procent meer melk...
 
BEX-voordeel 2015 15% lager

BEX-voordeel 2015 15% lager

Melkveehouders halen in 2015 15 procent minder voordeel met BEX dan in 2014. Dit komt door de...