Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

Kennispartner artikelen
Melkveehouders: richt u op de toekomst na 2016
Het is moeizaam ondernemen voor de gemiddelde melkveehouder. Veel regelgeving, een melkprijs die ruim beneden het langjarige... Lees meer »
Hoe oogst je meer gras van topkwaliteit?
Veel, hoogwaardig ruwvoer van eigen land met minimale verliezen voor het voerhek krijgen: dat zou anno 2016 topprioriteit moeten... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Elanco ForFarmers LG MSD Animal Health Nederland AgroVision DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs BASF Agro Boehringer Ingelheim Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

‘Hogere generieke korting, Van Dam misbruikt fosfaatcijfers’

Staatssecretaris Van Dam beraadt zich of de hogere fosfaatproductie dan eerst werd aangenomen ook...
 

Video: stierenparades op Belevingsdagen KI Samen

De combinatie van een stierenparade, dochtergroepen en het openstellen van het nieuwe...
 

Fosfaatproductie melkvee hoger dan verwacht

De fosfaatproductie in de melkveehouderij nam over 2015 flink toe, tot 9 procent boven het eigen...
 

Automatisch dippen in melkbeker operationeel

Melkmachinefabrikant GEA biedt sinds kort de mogelijkheid om automatisch te dippen in de melkbeker....
 

Brexit laat biologische melkprijs dalen

De biologische garantieprijs van juli bedraagt 45,00 euro. Daarmee daalt de biologische...