Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

Kennispartner artikelen
Schothorst: voerefficiëntie aantoonbaar verhoogd
Schothorst: voerefficiëntie aantoonbaar verhoogd Een schimmelbestrijding in maïs met Retengo Plus levert niet alleen meer voederwaarde op, maar ook een hogere... Lees meer »
Houd positief imago melkveehouderij vast!
Houd positief imago melkveehouderij vast! Column Tim den Toom, accountmanager cattle bij Elanco Animal Health Toen ik de AgrifoodMonitor 2014 onder ogen kreeg, was ik... Lees meer »
advertentie
E-mailadres:
 
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Agrifirm Feed Boehringer Ingelheim LG Elanco BASF Agro
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights
Fusie DOC en DMK gaat door

Fusie DOC en DMK gaat door

De fusie tussen DOC en DMK gaat door. De aanwezige leden van DOC stemden vanmiddag in Zwolle met...
 
Fosfaatproductie melkveehouderij boven plafond

Fosfaatproductie melkveehouderij boven plafond

De Nederlandse melkveehouderij heeft vorig jaar meer mest geproduceerd dan volgens het zelf...
 
Hochwald baalt van foutieve informatie vanuit DOC

Hochwald baalt van foutieve informatie vanuit DOC

Zuivelcoöperatie Hochwald baalt van berichten waarin gesuggereerd wordt dat het Duitse bedrijf...
 
NVO brengt nieuwe lijst met aanhoudingspercentages

NVO brengt nieuwe lijst met aanhoudingspercentages

De stier waarvan de dochters het langst op de bedrijven aanwezig blijven, blijkt MRIJ-stier Dz...
 
Nieuwe compacte stal met Aeromix-systeem

Nieuwe compacte stal met Aeromix-systeem

De familie Reinders uit Anevelde (OV) melkt tot op heden nog in een oude ligboxenstal uit 1972 en...