Home » Nieuws » Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Kuilmonsters nemen tot op de bodem

Geplaatst op donderdag 24-05-2012

Graskuilen moeten tot op de bodem worden bemonsterd. Dat blijkt uit onderzoek van BLGG AgroXpertus naar de variatie binnen kuilen. Zelfs in homogene kuilen van 1 snede, zijn de verschillen tussen de top en de bodem groot.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de steeds groter wordende gras- en maïskuilen. Geeft de traditionele wijze van bemonsteren bij deze hoge, brede en lange kuilen een nauwkeurig beeld van de voederwaarde, vroegen de deskundigen bij BLGG AgroXpertus zich af. Elke ondernemer moet immers kunnen vertrouwen op de bruikbaarheid van het analyseverslag!

Grote verschillen binnen kuil

Uit bemonstering van homogene voorjaarskuilen bleek dat vooral de verschillen tussen de boven- en onderkant groot zijn. Bemonstering tot op de bodem is dan ook essentieel om een goed gemiddeld beeld van de kuil te krijgen. Tussen de linker- en rechterkant van de kuil én tussen de voor- en achterzijde bestaan ook verschillen. Daarom steekt BLGG AgroXpertus een kuil altijd op meerdere plaatsen, diagonaal over de kuil; die werkwijze volstaat ook bij hoge kuilen leert het onderzoek. Het materiaal van deze steken vormt samen een betrouwbaar gemiddelde van de totale kuil.

Bemonsteren met perslucht

Bemonstering tot op de bodem is – vooral bij hoge kuilen – een behoorlijke uitdaging. Spierkracht alleen is onvoldoende om de boor helemaal naar beneden te duwen en vervolgens ook weer omhoog te trekken. Voor normale kuilen gebruikt BLGG AgroXpertus een zogenaamde ‘krikboor’. Voor hoge kuilen is de Matador ontwikkeld; een boor die werkt met behulp van perslucht. Voor beide methoden geldt echter: er mag geen invloed zijn op de samenstelling van het monster. Warmteontwikkeling en verdringing van grove delen zijn uit den boze.
BLGG AgroXpertus test elke nieuwe monstername-methode uitgebreid voordat het wordt geïntroduceerd. Bovendien is elke monsternemer geaccrediteerd. Zo kunt u als veehouder vertrouwen op de kwaliteit van de monstername en – samen met uw voorlichter – het rantsoen afstemmen op de kwaliteit van het ruwvoer.

Heterogene kuilen

Partijen die tegen elkaar zijn aangekuild, kunnen het best apart worden bemonsterd. Is de kuil opgebouwd uit lagen van verschillende snedes, dan is het raadzaam per laag een analyse uit te voeren. Zeker als de ene laag naar het jongvee gaat en de andere naar de melkkoeien. Door per partij of per laag te bemonsteren weet u precies wat u voert. Hierdoor houdt u de voerkosten per kilo melk laag.

Tekst: BLGG AgroXpertus

Reacties

Kennispartner artikelen
Vroeg starten zorgt voor de hoogste opbrengst
In proeven in Nederland en België is afgelopen jaren duidelijk aangetoond dat een vroeg uitgevoerde onkruidbestrijding (voor... Lees meer »
Zet niet zomaar de staldeur open! 5 tips voor slim weiden
Koeien laten weiden levert niet alleen mooie plaatjes op, maar ook kansen voor melkveehouders. Wie slim weidt, kan de voerkosten... Lees meer »
MARGE-MONITOR MELKVEEHOUDERIJ
 
-1,69
Marge in euro per 100 kg meetmelk
 
Melkopbrengst
Kritieke melkopbrengst
Voersaldo
Een initiatief van:
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
ForFarmers Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland LG DSV Zaden Lely Nederland AgroVision Elanco Alfa Accountants en Adviseurs BASF Agro
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Negende editie van De Beste Boerenkoe van start!

De negende editie van De Beste Boerenkoe is van start! Op www.debesteboerenkoe.nl kunnen veehouders...
 

Prijs sojaschroot schiet ruim boven 40 euro

Sojaschroot maakt een bijna ongekende prijsstijging door. Tot begin maart konden veehouders...
 

Veertig procent melkveehouders vreest faillissement

Vier op de tien melkveehouders zeggen binnenkort failliet te gaan, met de huidige melkprijs van 25...
 

Verborgen leed door liquiditeitskrapte

Hoe moeilijk het ook is, ga praten over je financiële problemen. Dit dringende advies geven...
 

Fotoserie: unieke combinaties in nieuwe serrestal

Willie Peters en Monique Groenhuijzen uit het Limburgse Weert bouwden afgelopen jaar een nieuwe...