Home » Economie » Overig » Tegen fosfaatrechten protesterende bio-boeren naar Brussel

Tegen fosfaatrechten protesterende bio-boeren naar Brussel

Geplaatst op dinsdag 13-03-2018

Een groep biologische melkveehouders en het Friese PvdA-Statenlid Hetty Janssen gaan vandaag naar Brussel voor overleg met de directie van de Commissie Milieu. Ze vinden dat ze onevenredig hard worden geraakt door de fosfaatwet.

Het argument van het ministerie om de bio-boeren ook aan het fosfaatrechtenstelsel mee te laten doen, is dat ook bio-koeien fosfaat produceren en daarmee hebben bijgedragen aan overschrijding van het plafond.

‘Bioboeren dragen niet bij aan grondwaterverontreiniging’

De groep biologische boeren vindt echter dat er voor hen een uitzonderingspositie zou moeten gelden: „Kijkend naar de achtergrond van de Derogatiebeschikking is het fosfaatproductieplafond er om verontreiniging van grondwater te voorkomen. Biologische boeren dragen structureel niet bij aan die verontreiniging, omdat zij altijd ruim onder de normen van de EU-Nitraatrichtlijn produceren. De bio-melkveehouderij heeft als geheel geen mest – en fosfaatoverschot. Er is eerder een tekort aan mest op sectorniveau. “

De groep vindt de derogatie – waarvoor de fosfaatwet uiteindelijk werd opgesteld – alleen in het belang van gangbare melkveebedrijven. „Biologische melkveehouders moeten nu mee betalen aan een duur fosfaatrechtensysteem. De bio-sector wordt hierdoor ernstig gehinderd om door te ontwikkelen en aan de toenemende vraag naar biologische zuivel te kunnen voldoen.”

16 cent hogere kostprijs dan collega EU-bioboer

Het verplicht investeren in fosfaatrechten bij meer productievolume, om in te spelen op de groeiende vraag naar biologische zuivel, leidt tot een kostprijsverhoging van € 0,16/liter melk, aldus de protesterende groep. „De bio-collega’s in de EU hebben deze investering niet. Dat is een verstoring voor de Nederlandse bio-boer in de interne EU-markt.”

Het ministerie van Landbouw past willekeur toe bij het categoriseren van diersoorten die specifiek wel of niet onder de Fosfaatwet vallen, vindt de groep biologische melkveehouders. „Het is goed mogelijk de biologische melkveehouders te categoriseren als groep buiten het fosfaatstelsel. Zij kunnen dan – net als de vleeskalverhouderij en de geitenhouderij – onder de categorie ‘overige’ vallen.”

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ruth van Schriek

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland LG AgroVision AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...