Home » Voer » Ruwvoer » ‘Geen drijfmest voor eerste snede serieuze optie’

‘Geen drijfmest voor eerste snede serieuze optie’

Geplaatst op maandag 12-03-2018

Voor bedrijven waar de draagkracht op de percelen tegenvalt, en die voldoende opslag hebben, is het een serieuze overweging om de drijfmestgift uit te stellen en voor de eerste snede alleen met kunstmest te bemesten. Dat stelt Norbert Huveneers van OCI Agro.

Volgens Huveneers kunnen deze veehouders een prima grassnee oogsten van alleen kunstmest. „Door alleen snel beschikbaar stikstof uit kunstmest toe te dienen, heeft het gras direct voeding en neem je minder risico’s met insporing. De omstandigheden voor de tweede en derde snede wat betreft de draagkracht, zijn vaak veel gunstiger. Dan kan, middels een hogere drijfmestgift en een lagere kunstmestgift, de stikstof uit drijfmestgift beter tot zijn recht komen.”

Het advies van de bemestingsdeskundige heeft alles te maken met de huidige omstandigheden waarbij een aantal veehouders nog geen mest hebben kunnen uitrijden. „We zijn op dit moment twee weken later dan andere jaren. Dit heeft te maken met de natte periode in februari en de strenge vorst van begin maart. Door de flinke regenval in februari is de bodemvoorraad aan direct beschikbaar stikstof is laag. Zodra de buitentemperatuur stijgt, heeft het gras direct behoefte aan stikstof terwijl de mineralisatie en de omzetting van een deel van de stikstof uit drijfmest nog tegenvalt.”

‘Aandacht zwavel soms wat overdreven’

Op dit moment verschijnen er ook weer berichten over de noodzaak van zwavelbemesting. Huveneers acht een goede bemesting van zwavel eveneens belangrijk, maar vindt de aandacht weleens wat overdreven. „Uit commerciële belangen wordt al snel zwavelbemesting geadviseerd. Ons advies is om vooral op de bodemanalyse te kijken of zwavel nodig is. Voor wat koudere gronden in combinatie met de lage bodemtemperatuur, kan het de overweging zijn om wat extra zwavel te bemesten voor de eerste snede. Daarbij kunnen veehouders het beste een zwavelmeststof gebruiken die snel beschikbaar komt, zoals zwavelzure ammoniak. Zwavelbronnen op basis van gips werken in dit geval te traag.”

Lees ook: Topkuilfinalist Jurgen Veron maakt kuil van alleen kunstmest

 

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Trekkerweb

Reacties

Kennispartner artikelen
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor... Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgroVision MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...