Home » Economie » Regelgeving » Schouten: spijt van harde uitspraken over 'kalverfraude'

Schouten: spijt van harde uitspraken over 'kalverfraude'

Geplaatst op zaterdag 10-03-2018

Landbouwminister Schouten heeft spijt van haar harde woorden bij het openbaren van de 'kalverfraude'. Ze betreurt dat zij het beeld heeft laten ontstaan dat er sprake was van grootschalige administratieve fraude onder melkveehouders. 'Ik heb onderschat wat de impact is geweest door dit zelf zo naar buiten te brengen.'

Dit bericht de Volkskrant vandaag naar aanleiding van een interview met minister en vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie).

Begin februari werden 2.100 boerderijen geblokkeerd voor de aan- en afvoer van dieren op verdenking van fraude met hun kalverenadministratie. De bewindsvrouw maakte dit zelf bekend en gebruikte woorden als 'geknoeid' en 'fraude', aldus de krant.

Boeren meenden dat Schouten daarmee de indruk wekte dat ze allemaal doelbewust een foute administratie bijhielden voor eigen gewin. Media spraken van '2.100 frauderende bedrijven'. Schouten: 'Het enige dat ik kon zien was dat de kalverdministratie bij 2.100 bedrijven niet klopte. Je weet niet of dat een fout is of bewust.'

Beperkter verbod geprobeerd

De krant bericht verder dat Schouten naar eigen zeggen heeft geprobeerd verdachte boeren een beperkter verbod op te leggen, waarbij alleen verkeerd geregistreerde dieren het erf niet hadden mogen verlaten. Dit bleek niet te mogen bij administratiefouten. 'Ik moet vanuit Europa dan boerenbedrijven blokkeren.'

'Ze heeft met een kanon op een mug geschoten toen ze direct alle 2.100 bedrijven blokkeerde waar iets mis bleek in de administratie', reageert woordvoerder Maarten Leseman van LTO in hetzelfde artikel. De snelle deblokkade bevestigt volgens de organisatie het 'buitenproportioneel' handelen van de minister. Volgens de inschatting van LTO gaat het maar om een vijftigtal echte fraudeurs. De minister doet hier echter geen uitspraken over tot het vervolgonderzoek is afgerond.

'Alleen maar verliezers'

Schouten verschuilt zich achter de wet, vindt Leseman. 'Als we elkaar even diep in de ogen hadden gekeken, had ze ook op een andere manier kunnen reageren. Nu heeft de hele sector een tik gehad en zijn er alleen maar verliezers.'

Bron: de Volksrant

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Voedselketeninformatie slachtrunderen (VKI) en afkeuringen
In de praktijk ontstaat er wel eens verwarring over het invullen en gebruiken van het VKI formulier dat, sinds 1 januari 2010,... Lees meer »
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden MSD Animal Health Nederland LG AgroVision AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...