Home » Economie » Regelgeving » Meulenbroeks: verantwoordelijkheid I&R te makkelijk afgeschoven op boer

Meulenbroeks: verantwoordelijkheid I&R te makkelijk afgeschoven op boer

Geplaatst op vrijdag 09-03-2018

LTO-vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks vindt dat de verantwoordelijkheid van een kloppend I&R-systeem te makkelijk volledig wordt afgeschoven op de individuele veehouder.

Volgens de LTO’er mag het niet zo zijn dat een individuele boer verantwoordelijk wordt gehouden voor het feit dat bepaalde koppelingen tussen het systeem van RVO en andere managementsystemen niet goed blijken te werken.

Meulenbroeks reageert daarmee op de brief van Minister Schouten van afgelopen donderdag, waarin zij de laatste stand van zaken meldt met betrekking tot het I&R-dossier. „Het aantal betrokken veehouders wordt steeds kleiner en het blijkt meer en meer een storm in een glas water. Ik zie dan ook steeds meer de bevestiging dat de fouten die men geconstateerd heeft niet moedwillig zijn gedaan maar vooral betrekking hebben op technische fouten in het I&R-systeem. Van excuses richting de sector is echter nog geen sprake.“

De vakgroepvoorzitter vindt dat de houding van het ministerie nog steeds te veel eenzijdig gericht is tegen individuele veehouders dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor een kloppend I&R-systeem. „Natuurlijk ben je er als veehouder verantwoordelijk voor dat je de dierregistratie goed en tijdig bijwerkt. Maar wanneer er de systemen technisch niet goed op elkaar zijn afgestemd, dan mag je daar de individuele boer niet op afrekenen. ”

Robuuster systeem

Meulenbroeks geeft aan dat het wel belangrijk is dat zowel menselijke fouten als de technische mankementen van het I&R-systeem zo snel mogelijk worden opgelost. „Dit heeft de volle aandacht van een werkgroep die wij hebben opgezet. Uit deze affaire moeten we ook leren en ervoor zorgen dat het registratiesysteem robuuster wordt. Toch moeten we ook beseffen dat het systeem nooit 100 procent kan kloppen. Ook in de toekomst zullen er mismatches zijn. Het streven moet echter wel zijn dat alles goed geregistreerd staat. Die aandacht is misschien de afgelopen jaren weleens wat verslapt.”

Lees ook: Schouten: blokkade van 1800 bedrijven opgeheven

 

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Voedselketeninformatie slachtrunderen (VKI) en afkeuringen
In de praktijk ontstaat er wel eens verwarring over het invullen en gebruiken van het VKI formulier dat, sinds 1 januari 2010,... Lees meer »
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland DSV Zaden AgroVision LG AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...