Home » Mechanisatie » Mest » ‘Mest doet niets bij deze bodemtemperatuur'

‘Mest doet niets bij deze bodemtemperatuur'

Geplaatst op woensdag 07-03-2018

Natuurlijk spelen er bij de start van het bemestingsseizoen meer factoren een rol dan alleen de bodemtemperatuur. Maar één ding weet je zeker. Bij deze bodemtemperatuur van slechts een paar graden in de plus, doet de mest die wordt uitgereden niets. Dat zegt PPP-Agro adviseur Sjon de Leeuw uit Meerkerk (ZH).

Om zich heen ziet hij dat er veel drijfmest wordt uitgereden. Hij benadrukt dat het een lastige afweging is: nu bemesten of wachten totdat de bodemtemperatuur voldoende is opgelopen en de bodem mogelijk in een kletsnatte boel verandert. Sinds kort houdt PPP Agro Advies op haar website de ontwikkeling van de bodemtemperatuur bij, door de meetgegevens van enkele tientallen Noord- en Zuid-Hollandse veehouderijbedrijven te verzamelen.

Alleen weidepercelen

„Nu doet de mest niets, want het gras lijkt soms wel dood. Vorig jaar was het begin maart heel anders. Toen zag je overal witte puntjes in de wortelzone. Dit jaar moet het gras eerst in een warm bad komen te liggen, voordat er weer leven in komt. Alleen dan wordt de mest benut. Bij een bodemtemperatuur van 8 graden gaat het gras groeien. Tot die tijd loop je het risico dat ammoniak vervluchtigt, zeker als het gaat waaien. Of dat er mest afspoelt, als het nat wordt. Als je dan toch mest wilt uitrijden, omdat het zoveel werk is en de loonwerker ook de tijd moet krijgen, bemest dan alleen de percelen die je dit voorjaar niet gaat maaien, maar gaat beweiden."

Zonkracht

De Leeuw is zich ervan bewust dat het zomaar april kan zijn, voordat je weer het land op kunt, als je nu geen mest uitrijdt en de neerslagverwachting voor de komende tien dagen uitkomt. Dan wordt het land weer kletsnat. „Maar in maart kan de zonkracht ook snel toenemen en het vocht ook snel weer verdampen. Ik begrijp de boeren wel die niet op de lange termijn weersverwachting reageren."

Strontbende

Hij ergert zich aan percelen die door het bemesten in een strontbende zijn veranderd. „Dan weet je zeker dat de mineralenbenutting terugloopt en het is slecht voor het imago van de sector." Toen de vorst in de grond zat, is er ook mest uitgereden, tegen de uitrijdregels in.

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Waarom de stikstofstabilisator Vizura toevoegen aan drijfmest?
Voor groei en opbrengst hebben planten stikstof nodig. Veehouders en akkerbouwers maken bij voorkeur gebruik van organische mest.... Lees meer »
Belang van efficiënte benutting van stikstof uit drijfmest
Planten zoals mais en gras nemen de stikstof in dierlijke mest overwegend op in de vorm van nitraat en in mindere mate in de vorm... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...