Home » Economie » Marktprijzen » Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

Geplaatst op donderdag 22-02-2018

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per 100 kilo melk. Dat is een stijging van 24 procent ten opzichte van de melkprijs van 2016. De nabetaling bedraagt 1,03 euro. Dit is meer dan de helft lager in vergelijking met de prestatietoeslag van 2016. Dit is het gevolg van de flinke winstdaling van de zuivelcoöperatie. Als oorzaak worden onder andere eenmalige afschrijvingen in China en Duitsland genoemd.

Inclusief de reservering in ledenobligaties van 0,30 euro (2016: 1,25 euro) komt de melkprijs daarmee uit op 40,01 euro. Een bedrag van 1,33 euro (2016: 2,12 euro) wordt toegevoegd aan de algemene reserve. Inclusief de weidegangtoeslag en de uitkering voor bijzondere melkstromen komt de prestatieprijs over 2017 uit op 41,80 euro; 19 procent hoger dan de 35,01 euro van 2016.

FrieslandCampina maakte vanochtend in Amersfoort de jaarcijfers over 2017 bekend. Ondanks dat de omzet met ruim 10 procent steeg naar 12,1 miljard euro, daalde de winst met 37,3 procent naar 227 miljoen euro. De omzet van Koninklijke FrieslandCampina N.V. groeit in 2017 met 10,1 procent naar 12,1 miljard euro.

Afschrijvingen China en Duitsland

De hogere omzet is volgens de zuivelcoöperatie vooral te danken aan de hogere verkoopprijzen en toevoeging van Engro Foods in Pakistan aan de geconsolideerde cijfers. De dalende winst is het gevolg van de negatieve valuta-effecten en door eenmalige afschrijvingen in China en Duitsland en lasten door herstructureringen. Volgens FrieslandCampina wordt de hogere melkprijs grotendeels gecompenseerd door de omzetstijging, maar niet voldoende om de toegenomen overige grondstof- en verpakkingskosten goed te maken. Hierdoor staan de marges onder druk, voornamelijk in de consumentenactiviteiten.

Positief nieuws is er bij de verkoopvolumes van consumentenproducten in Zuidoost-Azië en van Friso kindervoeding in China. Hetzelfde geldt voor de verkoopvolumes in Afrika in het algemeen. Daarnaast groeit de verkoop van caseïnaten en ingrediënten voor de farmaceutische industrie, aldus de het zuivelconcern.

'Duurzame en structurele oplossing melkaanvoer'

De melkaanvoer in 2017 lag met 10.716 miljoen kilo melk op een vergelijkbaar niveau met 2016, toen er 10.774 miljoen kilo melk werd geleverd. De zuivelcoöperatie geeft aan dat zij samen met de leden-melkveehouders moet blijven zoeken naar een gezond evenwicht tussen melkaanvoer, verwerkingscapaciteit en de vraag naar zuivelproducten. Opvallend is daarbij dat FrieslandCampina zegt in 2018 een duurzame en structurele oplossing te willen definiëren met betrekking tot de melkaanvoer.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG DSV Zaden Lely Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...