Home » Economie » Regelgeving » 750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Geplaatst op woensdag 21-02-2018

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer vrijgegeven. Daarnaast is de herstelmelding van circa 100 bedrijven beoordeeld. Hier was echter onvoldoende onderbouwing om die bedrijven te kunnen deblokkeren.

In die gevallen is de ondernemer om aanvullende informatie gevraagd of volgt er een bedrijfsbezoek. Dat meldt landbouwminister Schouten vandaag in een Kamerbrief over de laatste stand van zaken aangaande de I&R-fraude.

'Meer duiding'

Schouten geeft in haar Kamerbrief aan dat er behoefte is aan 'meer duiding van de onregelmatigheden', vrij vertaald: hoe groot is de omvang van de I&R-fraude nu werkelijk? Voor wat betreft de aantallen dieren op de geblokkeerde bedrijven stelt de minister dat het in totaal gaat om ruim 5.000 koeien die onterecht nog geregistreerd stonden als vaars in plaats van als (melkgevende) koe.

Daarbij gaat het om ruim 1.800 dieren op circa 1.500 bedrijven waar tot één GVE is geblokkeerd (ofwel één of twee vaarzen). De volgende groep van 2.300 dieren staat bij ruim 500 bedrijven waar 1 tot 5 GVE zijn geblokkeerd. Bij circa 50 bedrijven betreft het 5 tot 10 geblokkeerde GVE (circa 700 dieren) en bij ongeveer 10 bedrijven meer dan 10 geblokkeerde GVE (circa 300 dieren).

Naheffingen

Ten aanzien van de naheffingen in het kader van het fosfaatreductieplan is de verwachting dat de naheffing bij circa 1000 bedrijven onder de 500 euro zal blijven. Voor deze bedrijven zou het financieel voordeel als beperkt geduid kunnen worden.

Voor circa 300 bedrijven zal het gaan om een naheffing van 500 tot 1000 euro en voor circa 400 bedrijven om 1000 tot 5000 euro. Circa 50 bedrijven kunnen een naheffing van 5000 tot 10.000 euro tegemoet zien, en circa 20 bedrijven een naheffing van meer dan 10.000 euro. Deze verwachting is opgesteld op basis van een selectie van bedrijven die eerder een beschikking hebben ontvangen voor het fosfaatreductieplan. Hierdoor wijkt het aantal bedrijven af van de genoemde aantallen geblokkeerde bedrijven, aldus de minister.

Extra capaciteit

Het ministerie heeft extra mankracht ingezet om alle herstelmeldingen – waarbij melkveehouders aangeven dat de I&R-registratie weer op orde is gebracht - te beoordelen. Momenteel kunnen zo 120 tot 160 herstelmeldingen per dag worden bekeken, afhankelijk van de complexiteit van de dossiers.

Die extra capaciteit houdt Schouten voorlopig in stand. "De werkzaamheden zullen 7 dagen per week worden voortgezet en de verwachting is dat alle herstelmeldingen van de geblokkeerde bedrijven die tot nu toen zijn binnengekomen, binnen ongeveer anderhalve week zijn beoordeeld", aldus de minister.

Het ministerie geeft voorrang aan het beoordelen van herstelmeldingen en het deblokkeren van bedrijven. Daarom is er bij RVO en NVWA minder capaciteit beschikbaar voor die categorie bedrijven waar nader onderzoek nodig is of waar aanvullend bewijsmateriaal wordt gevraagd; denk bijvoorbeeld aan DNA-testen. De minister kan daarom nog niet zeggen hoe lang het gaat duren voordat die onderzoeken zijn afgerond.

Ontheffing bij ruimtegebrek

Geblokkeerde bedrijven mogen geen dieren afvoeren. Schouten verwacht dat de meeste bedrijven de nieuwe aanwas gedurende de blokkade wel kunnen opvangen. Maar ze sluit niet uit dat dat er ook bedrijven zijn waar ruimtegebrek kan ontstaan, wat weer kan leiden tot welzijnsproblemen. Bedrijven waar dit dreigt te gebeuren, kunnen de NVWA vragen om een ontheffing van het verbod op het afvoeren van dieren. Hiervoor zullen strikte voorwaarden gelden.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Voedselketeninformatie slachtrunderen (VKI) en afkeuringen
In de praktijk ontstaat er wel eens verwarring over het invullen en gebruiken van het VKI formulier dat, sinds 1 januari 2010,... Lees meer »
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei AgroVision LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...