Home » Economie » Regelgeving » 'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

Geplaatst op vrijdag 16-02-2018

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO. Hij wil het royeren van frauderende boeren zelfs breder doortrekken naar andere organisaties als FrieslandCampina en de Rabobank. Calon stelt dit in een uitgebreid interview met de Agrio-bladen. Hierbij een korte samenvatting van dit interview.

In nieuwsuur ontlokte Twan Huys u de uitspraak dat LTO frauderende leden zal royeren. Hoe kijkt u daar op terug?

Daar sta ik nog volledig achter. Het was geen ‘slip of the tongue’. Intern spreken we hier al een half jaar over. Bij mijn sollicitatiegesprek werd me al gevraagd: ‘Wat doe je met leden die fraude plegen?’ Nou, die moet je royeren. En dan bedoel ik niet de kleine fraude. Dus niet over die 2.100 melkveehouders, waar nu blijkbaar iets mis is gegaan met de I&R-registratie. Daar is het ministerie buitenproportioneel opgetreden, en veel bedrijven zijn onterecht geblokkeerd. Nee, bij fraude gaat het over mensen die willens en wetens de regels aan hun laars lappen. Als belangenbehartigingsorganisatie ben je totaal ongeloofwaardig als je fraude gedoogt. Kijk naar Bouwend Nederland – die hebben nu nog steeds last van de bouwfraude van twintig jaar geleden.”


Maar is dat nu zo’n straf voor een frauderende boer? Dat hij geen lid meer mag zijn van LTO?

„Nee, dat is helemaal geen straf, zolang dit verder niets uitmaakt. Maar we pakken dit niet alleen aan. Dat is onzinnig. We zijn nu in overleg met agrobedrijven – met Cosun, FrieslandCampina, Avebe, enzovoorts – en met financiers, hoe we dit gaan aanpakken. Want die bedrijven zitten met precies hetzelfde probleem. Frans Keurentjens (de voorzitter van FrieslandCampina ) kan zich ook niet veroorloven dat een of andere sukkel rotzooi in zijn melk doet. Als hij dat niet voorkomt, dondert zijn afzet in elkaar. Het gaat hier om vertrouwen in de agro-productie. Of dat nu boompjes zijn, melk, suiker, of kippen – het maakt niet uit. ”


Je hebt kans dat je een paar honderd, misschien een paar duizend, leden moet royeren.

„Dat kan wel, maar de cijfers vind ik niet interessant. Het gaat erom dat je schoon bent. Je kunt beter een kleine, degelijke organisatie zijn dan een grote die dat niet is.”


Hoe groot is LTO eigenlijk? Hoeveel boeren vertegenwoordigen jullie nog?

„Dat is 72 procent. Hoeveel dat per sector is, weet ik niet – voor de melkveehouderij zal het wat meer zijn, voor de varkenshouderij iets minder. Maar het is net zoveel als in 1990. Dat verbaasde mij. Ik had thuis nog dossiers van die tijd, toen ik voorzitter was van de Groninger Maatschappij van Landbouw, en daarin vond ik een artikel van het toenmalig Landbouwblad. Daarin stond dat de organisatiegraad toen rond de 70 procent was. Toen hebben we gekeken hoe dat nu is – hetzelfde dus, 72 procent. Het verbaasde me wel, want de organisatiegraad binnen Nederland neemt af. Voetbalclubs, verenigingen, hebben steeds minder leden. Ja, we hebben nu minder leden, maar er zijn ook minder boeren in Nederland. En 72 procent is best goed in branche-organisatieland. MKB-Nederland haalt dat bijvoorbeeld niet; ik denk dat die op de 40 of 50 procent zitten.”


Brengt de huidige commotie over fraude die derogatie niet in gevaar?

Het helpt niet in de onderhandelingen, maar volgens onze informatie in Brussel valt dat wel mee. Er is wel een ander gevaar. Nederland is altijd het beste jongetje van de klas, en weet altijd hoe het moet. Dat kan tegen je werken - kijk naar de pulsvisserij. Na het opheffen van de melkquotering zijn maar twee landen meer gaan melken; Nederland en Ierland. Wij zijn daardoor niet erg geliefd onder de Duitse en Franse melkveehouders. De derogatie wordt in het Nitraatcomité bepaald. En daarin zitten vertegenwoordigers van de lidstaten. Daar kunnen ook andere argumenten meespelen dan enkel de ratio.

 

Lees het volledige interview met Marc Calon in de Vee & Gewas, Veldpost of Stal & Akker die op zaterdag 17 februari in de bus valt. 

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: LTO Nederland

Reacties

Kennispartner artikelen
Voedselketeninformatie slachtrunderen (VKI) en afkeuringen
In de praktijk ontstaat er wel eens verwarring over het invullen en gebruiken van het VKI formulier dat, sinds 1 januari 2010,... Lees meer »
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei AgroVision LG DSV Zaden Lely Nederland MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...