Home » Economie » Regelgeving » Gezondheidsraad: verminder uitstoot fijnstof en ammoniak

Gezondheidsraad: verminder uitstoot fijnstof en ammoniak

Geplaatst op woensdag 14-02-2018

De Gezondheidsraad adviseert verdere reductie van de uitstoot van fijnstof en ammoniak uit veehouderijen.

Dat maakt de Gezondheidsraad - een onafhankelijk adviesorgaan dat de overheid adviseert -woensdag 14 februari bekend. „Recente onderzoekgegevens bevestigen eerdere bevindingen dat mensen die in de buurt van veehouderijen wonen vaker een verminderde longfunctie hebben en een verhoogd risico op longontsteking. Maar het is nog steeds niet duidelijk of er sprake is van een oorzakelijk verband. Daarvoor is het aantal kwalitatief goede onderzoeken te beperkt", schrijft de Gezondheidsraad. 

„Hoewel niet kan worden vastgesteld wat de luchtwegeffecten rond veehouderijen veroorzaakt, is het wel zinvol maatregelen te treffen", volgens de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad adviseert verdere reductie van de uitstoot van fijnstof. „In de lucht rond veehouderijen zit veel fijnstof en uit onderzoek in stedelijke omgevingen blijkt dat fijnstof waarschijnlijk effecten veroorzaakt op luchtwegen en longen. Reductie van fijnstof bevordert dus de volksgezondheid als geheel. Ook adviseert de raad om de uitstoot van ammoniak verder te verminderen, omdat ammoniak bijdraagt aan de vorming van fijnstof."

Oorzaken van luchtwegproblemen onduidelijk

Er bestaan in de maatschappij veel zorgen over de gezondheidsrisico’s van wonen in de buurt van veehouderijen, volgens de Gezondheidsraad. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt van veehouderijen wonen vaker luchtwegproblemen hebben, maar het is niet duidelijk wat daar de oorzaak van is.

In 2012 bracht de Gezondheidsraad ook een advies over uit over veehouderijen en omwonenden. De destijds beschikbare gegevens hadden volgens de raad beperkte zeggingskracht. Inmiddels is aanvullend onderzoek uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan heeft de toenmalige staatssecretaris van EZ, mede namens de toenmalige minister van VWS en de toenmalige staatssecretaris van IenM, de Gezondheidsraad gevraagd opnieuw advies uit te brengen.

Zie voor meer informatie het advies Gezondheidsrisico’s rond veehouderijen: vervolgadvies op de site van de Gezondheidsraad.

'Fijnstofonderzoek deugt niet'

Wetenschapper Jaap Hanekamp had vorige week kritiek op het VGO-onderzoek naar de effecten van fijnstof. Volgens hem deugt het onderzoek niet. Door de onderzoeksopzet wordt gesuggereerd dat er een causaal verband is tussen de fijnstofconcentratie in de lucht en gezondheidsklachten bij mensen. „Dat is wat anders dan de blootstelling bij mensen te meten", stelt hij.

Tekst: Tom Schotman & Gezondheidsraad
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Lely Nederland LG AgruniekRijnvallei DSV Zaden
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...