Home » Economie » Regelgeving » Petitie voor eerherstel melkveehouders

Petitie voor eerherstel melkveehouders

Geplaatst op dinsdag 13-02-2018

De overheid moet – na zorgvuldig onderzoek – duidelijkheid scheppen over het wérkelijke aantal melkveebedrijven dat heeft gefraudeerd met de dierregistratie, om het imago van de melkveehouders te herstellen. 'Excuses zijn daarbij gewenst.'

Dat eisen gedupeerde melkveehouders in een petitie gericht aan de Tweede Kamer. De online petitie 'imagoschade door valse beschuldiging kalverfraude melkveesector' is in twee dagen al ruim 1.300 keer ondertekend.

"Afgelopen dagen is de melkveesector enorme klappen toegedeeld. Veel melkvee-bedrijven zijn onterecht geblokkeerd wegens verdenking van fraude. Wij verafschuwen fraude met het I&R-systeem, maar er is onzorgvuldig gehandeld door de overheid, waardoor het imago van de melkveehouders enorm is geschaad", schrijven de inititatiefnemers.

"De overheid heeft onzorgvuldig gehandeld door bedrijven te blokkeren die zich niet schuldig gemaakt hebben aan fraude, maar nu door een administratieve fout in het I&R-systeem belemmerd worden in hun bedrijfsvoering en enorme imagoschade ondergaan."

Onschuldpresumptie

De gedupeerden stellen dat het handelen van de overheid in strijd is met de zogeheten onschuldpresumptie: je bent in principe onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. De geblokkeerde bedrijven worden schuldig geacht en er is al een strafmaatregel opgelegd voordat er zorgvuldig onderzoek is gedaan, aldus de initiatiefnemers.

De veehouders eisen een professionele handelingswijze van de overheid. Onterecht geblokkeerde bedrijven moeten met spoed worden vrijgegeven.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Petities.nl

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision LG MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Lely Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...