Home » Economie » Trends » Landbouwsector klaagt op de verkeerde plek

Landbouwsector klaagt op de verkeerde plek

Geplaatst op vrijdag 09-02-2018

Het artikel over mestfraude eind vorig jaar in de NRC zorgde binnen de landbouwsector voor veel kritiek. Maar het aantal klachten vanuit de landbouw dat bij de NRC binnen kwam, was op één hand te tellen. Ook bij de Raad voor de Journalistiek komen nauwelijks klachten binnen over landbouwonderwerpen in de algemene media.

Ombudsman Sjoerd de Jong van de NRC gaf de deelnemers aan de bijeenkomst ‘Kom we geven de landbouw de schuld’, georganiseerd door Vork en V-Focus, een inkijkje in de journalistieke werkwijze. Binnen NRC is er geen redacteur met specifieke kennis van de landbouw. „De helft van de redacteuren woont bovendien in Amsterdam, waardoor ze ook minder geïnspireerd worden door wat er speelt op het platteland. En ze ontmoeten vooral mensen die met een stadse visie naar landbouw kijken. Dat kleurt hun beeld van de werkelijkheid”, aldus De Jong.

Journalistieke kwaliteit

De journalistieke kwaliteit is soms onvoldoende, meent De Jong, door de toegenomen werkdruk. Maar ook door een te onkritische houding richting NGO’s. „Journalisten nemen te vaak hun standpunten voor waar aan. Daar moeten we als NRC op schakelen.”

Mestfraude

Op het artikel van mestfraude kwamen maar enkele reacties binnen. Als ombudsman van de NRC is niet het aantal reacties leidend om kritisch naar het werk van de krant te kijken, maar de inhoud. Goed beargumenteerde klachten over landbouw-artikelen worden behandeld. In het geval van de mestfraude gaf dat geen aanleiding om het verder te onderzoeken. Eén van de deelnemers in de zaal wees De Jong op de foutieve foto bij het artikel, want er stond een koe afgebeeld terwijl het artikel ging over pluimvee- en varkensmest. De Jong kwam echter niet met een verklaring waarom die fout werd gemaakt.

Raad voor de Journalistiek

Net als bij de NRC komen er ook nauwelijks klachten binnen over landbouwgerelateerde onderwerpen bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ). Die neemt klachten alleen in behandeling wanneer de klager de klacht eerst bij het betreffende medium heeft neergelegd en er niets mee is gedaan dan wel het resultaat niet bevredigend was. Lex Mellink van de RvdJ: „Jaarlijks gaat het om gemiddeld 1 klacht betreffende landbouwonderwerpen.” Klachten indienen heeft volgens hem wel degelijk zin. „Wij behandelen jaarlijks tientallen klachten en ongeveer de helft is gegrond. Dat leidt tot jurisprudentie en beïnvloedt het zorgvuldig bedrijven van journalistiek.”

Eigen verhaal

Niet alle klachten kan de Raad in behandeling nemen. De Telegraaf is bijvoorbeeld niet aangesloten, omdat die krant zich niet wil laten controleren. Of klagen altijd de goede weg is betwijfelt Mellink. „Ik zie jullie niet vaak opiniërend. Iedereen maakt fouten, wetenschappers, journalisten en ook boeren. Het gaat er om zelf een podium te krijgen. Bijvoorbeeld door Boer-zoekt-vrouw-kandidaten naar voren te schuiven en het eigen verhaal te vertellen. Door ze bijvoorbeeld te laten vertellen hoeveel kosten de sector moet maken om alle maatschappelijke wensen die de sector moet uitvoeren voor het voetlicht te brengen. Op die manier kan het beeld kantelen.”

Tekst: Robert Ellenkamp
Beeld: Guus Visser, Bram Teeuwsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
Inzicht in liquiditeit
Uit onderzoek blijkt, dat 25% van de melkveehouders liquiditeitsproblemen ondervindt. Om inzicht te geven in de liquiditeit,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Lely Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...