Home » Gezondheid » Overig » Bleker:‘Zo snel mogelijk heel precies duidelijkheid over I&R fraude’

Bleker:‘Zo snel mogelijk heel precies duidelijkheid over I&R fraude’

Geplaatst op vrijdag 09-02-2018

Er moet zo snel mogelijk én heel precies duidelijkheid komen over de I&R fraude verdenkingen. Dat zegt voormalig staatssecretaris van landbouw Henk Bleker, die nu voorzitter is van Vee & Logistiek Nederland. Deze week werden 2100 melkveebedrijven geblokkeerd door RVO.

Het I&R systeem van deze bedrijven blijft geblokkeerd, totdat veehouders via mijnrvo.nl kunnen aantonen dat er geen sprake is van fraude. Als het niet lukt om duidelijk te maken dat er geen sprake is van meerlingen fraude, moet inspectie ter plekke op het bedrijf uitsluitsel geven. Tot nu toe zijn er 150 bedrijven geïnspecteerd. Op dit moment wordt gewerkt aan de verslaglegging van deze inspecties, aldus een woordvoerder van minister Schouten.

Onzorgvuldigheid

Gisteravond hield Vee & Logistiek Nederland een ledenvergadering en werd de I&R fraude besproken, naast het reeds geplande agendapunt over de gewijzigde BTW regeling. Bleker: ‘We moeten zo snel mogelijk het I& R systeem weer op orde krijgen, zodat verdachte bedrijven die fouten hebben gemaakt die incidenteel vaker voorkomen, niet langer worden verdacht. Jaarlijks vinden er 4,5 miljoen kalveren registraties plaats: 1,5 miljoen kalveren x 3 registratie’s per kalf. Bij inseminatie, bij geboorte en bij afvoer van het bedrijf. Hiermee worden fouten gemaakt. Dat gebeurt in elke andere bedrijfstak met een vergelijkbare administratie ook. Slordigheid en onzorgvuldigheid met I& R is een totaal ander verhaal dan veehouders die willens en wetens met het I&R systeem gefraudeerd hebben. Daarmee wil Vee & Logistiek Nederland het niet bagatelliseren, maar op dit moment weet niemand precies hoe het zit.’

Enorm aantal I&R meldingen in 2017

Volgens het ministerie van LNV is door I& R data analyse bij circa 2000 bedrijven een verdacht hoog percentage van 10 procent meerlingen geconstateerd en bij 5700 bedrijven een percentage van 5-10 procent, ook hoger dan het gemiddelde van 3-5 procent. Bleker wijst erop dat zijn organisatie vorig najaar al naar buiten heeft gebracht dat de fosfaatreductieregeling in 2017 een zeer groot aantal veetransporten, importen en I& R meldingen tot gevolg had. ‘Het was een zeer afwijkend jaar met veel meer aan-en afmeldingen in het I&R systeem dan gebruikelijk’, benadrukt Bleker.

Volledige steun aan Schouten

In een nieuwsbrief aan de leden spreekt Vee& Logistiek Nederland haar volledige steun uit voor de aanpak die minister Schouten tot nu toe gekozen heeft. Voorzitter Bleker schrijft in deze nieuwsbrief: ‘Minister Schouten vaart een volstrekt heldere koers. Ze maakt duidelijk dat ze wil stáán voor de sector, maar accepteert terecht op geen enkele wijze het frauderen door middel van foute I&R registraties. Zij verdient onze volledige steun.’

Afvoer fraude kalveren

Veehandelaren zijn niet direct betrokken bij I&R fraude met meerlingen. ‘Het betreft louter handelingen achter de computer tussen de veehouder en RVO, online’, zegt Bleker. Maar veehandelaren krijgen er wel mee te maken als er kalveren die bewijslast vormen worden afgevoerd. ‘Wij adviseren onze leden nadrukkelijk te checken of bedrijven waar ze zaken mee doen geblokkeerd zijn of dat individuele koeien geblokkeerd zijn in het I& R systeem. Dat kan namelijk ook. Wij willen op geen enkele manier dat onze leden meewerken aan het afvoeren van belastend bewijsmateriaal of het bemoeilijken van onderzoek ’, waarschuwt de voormalig staatssecretaris

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: Ingrid Zieverink

Reacties

Kennispartner artikelen
Voorkom een vliegenplaag in 3 stappen
Vliegen vermeerderen zich momenteel vliegensvlug door de gunstige weersomstandigheden. Twee vliegen kunnen binnen... Lees meer »
Kwaliteit van jongveeopfok belangrijker dan ooit
Afkalven op een leeftijd van hooguit 24 maanden en minstens 30 liter melk produceren. Melkveehouders Gerrit en Arjan Kelder... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Lely Nederland AgroVision MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...