Home » Economie » Regelgeving » I&R-fraudeurs strafrechtelijk vervolgd

I&R-fraudeurs strafrechtelijk vervolgd

Geplaatst op donderdag 08-02-2018

Bedrijven die met I&R hebben gefraudeerd kunnen rekenen op een nacalculatie in het kader van het fosfaatreductieplan, en daarnaast mogelijk op een korting op de GLB-inkomenssteun. De grootste overtreders worden strafrechtelijk vervolgd. Dat blijkt uit een brief die minister Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, en waarin ze de onderzoekswijze van de NVWA en RVO beschrijft.

De NVWA heeft niet enkel naar meerlingen gezocht, maar ook naar vaarzen ouder dan 27 maanden. Daarnaast heeft de NVWA administraties van particuliere organisaties gevorderd (de brief noemt ze niet, maar het is bekend dat de administraties van CRV en het stamboek FHRS zijn gevorderd). Van bedrijven die in I&R hoge percentages meerlingen hadden, of oude vaarzen, zijn de I&R-gegevens vergeleken met de in andere systemen opgeslagen gegevens over melkproductie en kalverdata. Als vervolgens blijkt dat een dier dat in I&R als vaars staat geregistreerd, wel melk geeft of gekalfd heeft, is dat een aanwijzing voor fraude in de I&R-registratie.

Voor meer dan 2.100 bedrijven is een dergelijke onregelmatigheid geconstateerd. Zij worden donderdag en vrijdag geheel geblokkeerd, en kunnen dus geen dieren meer aan- of afvoeren. Om de blokkade op te heffen moet het bedrijf de registratie in I&R aantoonbaar kloppend maken. Dat geldt zowel voor de vaarzen als voor de meerlingen; daarvan moet op grond van DNA-onderzoek de juiste kalf-moederrelatie worden bevestigd.

Kalveren die afkomstig zijn van een verdacht moederdier, maar die al naar een ander bedrijf zijn afgevoerd, worden op dat bedrijf geblokkeerd. Bedrijven die geheel of gedeeltelijk geblokkeerd zijn zullen een brief krijgen met de maatregelen die het bedrijf krijgt opgelegd, en een dossier waarop het besluit is gebaseerd. In de brief is ook aangegeven wat het bedrijf moet doen om de blokkade op te heffen. Een aantal bedrijven die al waren geblokkeerd, hebben de geconstateerde overtredingen al hersteld, waarna de NVWA de blokkade heeft opgeheven.

Naast de administratieve controles heeft de NVWA ook zo’n 150 fysieke inspecties uitgevoerd. Daarbij werd niet enkel op fraude gecontroleerd, maar ook op andere zaken. De minister kondig aan in de komende tijd meer fysieke inspecties uit te voeren. Daarbij gaat het enerzijds om bedrijven waaruit is gebleken dat ze op grote schaal overtredingen hebben begaan, en anderzijds om inspecties om het administratief onderzoek te staven.

Bedrijven waar bij een NVWA-inspectie overtredingen worden vastgesteld, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Ruth van Schriek

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...