Home » Economie » Regelgeving » 2.100 rundveebedrijven op slot na onregelmatigheden in I&R

2.100 rundveebedrijven op slot na onregelmatigheden in I&R

Geplaatst op donderdag 08-02-2018

Bij ruim 2.100 Nederlandse rundveebedrijven zijn onregelmatigheden in de I&R vastgesteld. Deze bedrijven worden donderdag en vrijdag geblokkeerd, zegt minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

„De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met de I&R en het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan”, zegt Schouten. „Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt. We moeten voorkomen dat de bedrijven die zich wel netjes aan de regels houden de dupe worden van bedrijven die knoeien met het systeem.” Van de bedrijven die onregelmatigheden vertonen, is een analyse gemaakt en zijn verschillende administratieve gegevens met elkaar vergeleken.

Brief aan bedrijven
Alle 2.100 bedrijven die op slot zitten, krijgen een brief. „Ze ontvangen een besluit waarin de opgelegde maatregelen zijn opgenomen inclusief een dossier met informatie waarop het besluit gebaseerd is. In het besluit wordt ook aangegeven wat een bedrijf moet doen om de blokkade opgeheven te krijgen. Dit komt erop neer dat het bedrijf de registratie in I&R aantoonbaar kloppend moet maken”, aldus Schouten in de brief aan de Kamer. 

150 van de 2.100 bedrijven zijn tot nu geïnspecteerd, verspreid over het hele land. Wanneer daadwerkelijk overtreding wordt geconstateerd, wordt er een proces-verbaal opgesteld. Er wordt vervolgens gekeken naar naheffingen en kortingen op subsidies. Daarnaast vindt er overleg met het Openbaar Ministerie plaats over de mogelijkheid om de bedrijven die fraude hebben gepleegd strafrechtelijk te vervolgen.

Verder onderzoek
Het onderzoek naar bedrijven met onregelmatigheden in de I&R-registratie zal de komende tijd voortgezet worden. Het is mogelijk dat er daardoor nog meer dan deze 2.100 bedrijven geblokkeerd worden. „Er is nog een substantiële groep bedrijven in beeld waar onregelmatigheden worden vermoed”, aldus Schouten. „De komende tijd zal het administratief onderzoek dan ook worden voortgezet, aangevuld met fysieke inspecties , om nader te bezien of bij nog meer bedrijven sprake is van overtredingen.”

Tekst: Erin Veenink
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision Lely Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...