Home » Economie » Regelgeving » 'Boeren bedreigd door binnenlandse veiligheidsdienst'

'Boeren bedreigd door binnenlandse veiligheidsdienst'

Geplaatst op donderdag 01-02-2018

De Groninger melkveehouder Ate Kuipers zegt telefonisch te zijn bedreigd door de binnenlandse veiligheidsdienst (AIVD) om te voorkomen dat boeren de inhoud van een geheime overeenkomst over de gaswinning uit 1963 openbaar zouden maken. Een andere Groninger boer werd om die reden een weekend lang gegijzeld op zijn eigen bedrijf.

Dat verklaarde Kuipers vanochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland van WNL. Uit de stukken, die nu door het Dagblad van het Noorden openbaar zijn gemaakt, blijkt dat de Staat in 1963 een geheim contract sloot met alle betrokken partijen, waaronder de NAM en de voorlopers van Shell en ExxonMobile. Daarin is vastgelegd dat de gaswinning nooit mocht worden gestopt; het moest doorgaan totdat het gas op was.

Gegijzeld

Sijbrand Nijhoff, een akkerbouwer uit Zijldijk die samen met zijn advocaat Marco Kalmijn al jaren strijdt tegen de gaswinning, slaagde erin om de geheime stukken boven tafel te krijgen. De Groninger boeren waren daarom al twee jaar lang op de hoogte van de inhoud van die documenten.

Maar de boeren werden door de staat onder druk gezet om het contract onder de pet te houden, vertelde Kuipers vanochtend bij WNL. "Sijbrand Nijhoff is een lang weekend gegijzeld op zijn eigen bedrijf. Dat is een enorme intimidatie, dan doe je een stapje terug. Je denkt aan je familie, je gezondheid, je bezit. Als je zó bedreigd wordt, ben je bang om alles te verliezen."

'Ongehoord'

CDA-Kamerlid Agnes Mulder reageerde in de uitzending geschokt. "Dit is ongehoord. Ik schrik hier enorm van en ik wil dat dit wordt uitgezocht."

Een grote groep Groninger boeren gaat vandaag protesteren in Den Haag. In de Tweede Kamer vindt vanmiddag een hoorzitting plaats over de afhandeling van de aardbevingsschade, waarbij Shell en ExxonMobile worden gehoord. "Die documenten móeten daar naar buiten worden gebracht, zodat de rol van de overheid voor iedereen duidelijk wordt", aldus Kuipers.

Bekijk hier een van de fragmenten met Kuipers in Goedemorgen Nederland van donderdag 1 februari.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: RTV Noord

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland DSV Zaden AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...