Home » Economie » Regelgeving » Biologische veehouders kiezen zelf voor aanvullende normen

Biologische veehouders kiezen zelf voor aanvullende normen

Geplaatst op dinsdag 16-01-2018

De biologische melkveehouderij in Nederland wil onderscheidend blijven. De (EU-)wet- en regelgeving biedt op dit moment nog onvoldoende mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen. Daarom hebben De Natuurweide en acht zuivelondernemingen getekend voor aanvullende normen bovenop de eisen die de Europese Unie hen oplegt.

Initiatiefnemer is De Natuurweide, de belangenorganisatie voor Nederlandse biologische melkveehouders. Volgens de organisatie ontstond de wens vanuit de sector om een bovenwettelijke standaard te ontwikkelen voor biologische zuivel, om koploper te blijven op het gebied van natuur-, milieu en diervriendelijke productie.

De Europese wettelijke voorwaarden voor de biologische producten blijven het fundament onder de biologische productie. Daarbovenop zijn door de samenwerkende organisaties aanvullende normen tot stand gekomen. Deze aanvullende normen liggen op het gebied van biodiversiteit, weidegang en dierenwelzijn, diergezondheid, uitstraling erf en bedrijf, presentatie naar de consument en energie en voer. De concrete invulling van deze normen zullen vanaf dit jaar gestalte krijgen. Ook wordt met nadruk vermeld dat het niet om een eenmalige actie gaat, maar dat in de toekomst de normen nog aangevuld kunnen worden.

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

Deelname van de zuivelorganisaties is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, zo stelt de Natuurweide. „De Natuurweide en de zuivelondernemingen kiezen bij aanvang bewust voor maatregelen die voor iedereen van toepassing zijn en die ook onafhankelijk kunnen worden gecontroleerd. Het jaar 2018 fungeert als opstartjaar en de partijen staan open voor samenwerking met andere zuivelorganisaties”, aldus de Teunis Jacob Slob, voorzitter van de Natuurweide.

Naast de Natuurweide nemen de volgende zuivelbedrijven deel aan dit initiatief: Aurora Kaas, Biokaas Kinderdijk, EKO Holland, Henri Willig, Rouveen, A-ware, Vreugdenhil Dairy Foods, en Weerribben Zuivel.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland DSV Zaden AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...