Home » Economie » Regelgeving » EC trekt extra geld uit voor promotie afzet landbouwproducten

EC trekt extra geld uit voor promotie afzet landbouwproducten

Geplaatst op vrijdag 12-01-2018

De Europese Commissie verhoogt de financiering voor de promotie van de afzet van landbouwproducten.

In totaal trekt de commissie 169 miljoen uit om de afzet van EU-producten over de hele wereld te bevorderen. Dat is 27 miljoen euro meer dan in 2017. Het betreft de cofinanciering van afzetprogramma’s, die breed kunnen worden ingezet.

Twee derde van het beschikbare budget is bedoeld voor de bevordering van de afzet van EU-voedingsproducten naar niet-EU-landen. Daarmee ligt de focus op agrovoedingsproducten die een groot groeipotentieel hebben in landen als Canada, Japan, China, Mexico en Colombia.

Voor programma's binnen de EU, legt de commissie de nadruk op het informeren van consumenten over de verschillende kwaliteitsregelingen en -labels van de EU. Als voorbeelden noemt men herkomsttracering en biologische producten.

Sectorale financiering zal onder andere gaan naar programma's ter bevordering van het duurzaam fokken van dieren. Er is ook geld gereserveerd voor campagnes ter bevordering van gezonde voeding.

Voorstel indienen op portaalsite

Een breed scala aan organisaties, zoals vakverenigingen, producentenorganisaties en met afzetbevordering belaste agrovoedingsinstanties, komen in aanmerking voor de financiering. De commissie roept op tot het indienen van voorstellen. Aanmelden kan tot uiterlijk 12 april 2018 via een daartoe bestemde portaalsite. De Commissie zal de voorstellen vervolgens beoordelen en maakt in het najaar bekend wie voor de subsidie in aanmerking komt.

Volgens Eurocommissaris Phil Hogan waren er vorig jaar bijna tien keer zoveel aanvragen voor agrovoedingspromotieprogramma's als dat er budget beschikbaar was. Hij adviseert dus niet te lang te wachten om een aanvraag in te dienen.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim AgroVision AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...