Home » Nieuws » Afwachtende houding op fosfaatmarkt

Afwachtende houding op fosfaatmarkt

Geplaatst op woensdag 10-01-2018

Op dit moment is er nog weinig handel in fosfaatrechten. Een optelsom van onzekerheden maakt dat kopers en verkopers een afwachtende houding innemen.

Voor 15 januari krijgen de laatste melkveehouders de beschikking in de brievenbus over hoeveel fosfaatrechten zij daadwerkelijk krijgen toebedeeld. De exacte verrekening van de 10 procent afroming van een overdracht wordt dan naar verwachting ook duidelijk.

De beschikking mag dan binnenkort duidelijk zijn, dat is niet de enige reden dat de handel nog niet echt loskomt, zo zegt Niek Groot Wassink, adviseur rundvee bij DLV Advies. „De dreiging van dalende melkprijzen en een mogelijke standstill bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina maken melkveehouders ook afwachtend. Niet onlogisch en in veel gevallen zelfs terecht. Melkveehouders hebben al ruim 2 jaar met veel onzekerheid te maken. Dat maakt hen voorzichtig. Daarnaast is het zaak om de liquiditeiten goed te managen.”

Prijs fosfaatrechten

Op dit moment worden er verschillende partijen fosfaatrechten aangeboden. De afgelopen week is de gemiddelde vraagprijs op Quotum.nu gedaald van 205 naar 197 euro. De goedkoopste rechten worden aangeboden voor 192 euro per kilo fosfaat.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland DSV Zaden AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim AgroVision Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...