Home » Economie » Trends » 'Brussel' ziet kosten voor boeren in alle sectoren tot 2030 fors stijgen

'Brussel' ziet kosten voor boeren in alle sectoren tot 2030 fors stijgen

Geplaatst op zaterdag 06-01-2018

De Europese Commissie voorspelt in haar zopas verschenen nieuwe prognose (Agricultural Outlook) dat de boeren in Europa tot 2030 (in twaalf jaar dus) hun kosten met 30 procent zullen zien stijgen terwijl hun inkomens aanzienlijk minder toenemen. Alle sectoren zullen door de kostenstijging worden getroffen. Niet alleen energie en kunstmest zullen opnieuw duurder worden. Ook voor veevoeder moeten de veehouders prijsstijgingen verwachten, omdat ze nu (nog) profiteren van een zeer lage graanprijs.

In Europa zullen er in 2030 nog 6,6 miljoen arbeidsplaatsen zijn in de landbouw. Dat is een daling met 2,3 procent per jaar. De landbouwbedrijven zullen niet alleen groter worden, ze zullen ook meer investeren in automatisering, anders kunnen zij het toenemende werk niet aan. Ofschoon de land- en tuinbouwers steeds met minder zullen zijn, zal er in Europa toch 20 procent meer worden geproduceerd tegen 2030. Dat gaat gepaard met een lichte verbetering van het landbouwinkomen. Zoals in de afgelopen jaren moeten de boeren ook op middellange termijn echter geen grote verwachtingen koesteren op het vlak van de prijzen. In vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen drie jaren, stijgt het landbouwinkomen aanvankelijk lichtjes om daarna weer te stabiliseren. Over de hele periode tot 2030 stijgt het inkomen met 1,1 procent per arbeidskracht.

In de dertien nieuwe lidstaten is er sprake van een grotere stijging van +0,8 procent per jaar dan in de oude lidstaten. Het gevolg is dat inkomenskloof tussen deze nieuwe- en oudere lidstaten opnieuw met twee procent zal verminderen tegen 2030.Zoals reeds opgemerkt, zullen de boeren in Europa hun kosten met 30 procent zien stijgen tussen nu en 2030. Daarom zal de productie omhoog gaan, waarmee de boeren hun inkomen alleen maar op peil zullen houden. Meer zit er niet in. De afgelopen tien jaar was de verbetering van het landbouwinkomen nog vooral te danken aan het prijsherstel na het crisisjaar 2009.

Per arbeidskracht ziet het inkomen in de landbouw er wat gunstiger uit dan in het geheel, maar de uitstroom aan ondernemers en werknemers is verre van positief te noemen. De afgelopen tien jaar zijn in de landbouw maar liefst 2,5 miljoen arbeidsplaatsen verdwenen, zodat het totaal momenteel nog 9 miljoen banen betreft in de 28 lidstaten van de EU. Dat aantal maakt echter een forse duikvlucht naar 6,6 miljoen arbeidskrachten in 2030 ofwel een daling met 28 procent.

De daling van het aantal arbeidsplaatsen doet zich vooral voor in de nieuwe lidstaten. Vooral de kleine boeren zullen daar meer en meer verdwijnen, terwijl de grotere bedrijven mankracht door machines vervangen. Landbouwbedrijven worden op middellange termijn nog kapitaalintensiever als gevolg van de investeringen in precisielandbouw en digitalisering. Door de automatisering zijn wel minder arbeiders nodig, maar ze zullen beter geschoold en duurder zijn dan tot nu toe.

Tekst: Jan Schils
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
Inzicht in liquiditeit
Uit onderzoek blijkt, dat 25% van de melkveehouders liquiditeitsproblemen ondervindt. Om inzicht te geven in de liquiditeit,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision AgruniekRijnvallei LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Boehringer Ingelheim DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...