Home » Melken » Melkrobot » Robot wint het van zij-aan-zij melkstal

Robot wint het van zij-aan-zij melkstal

Geplaatst op woensdag 03-01-2018

De melkrobot wint steeds meer terrein. Hoewel er in 2017 minder melkrobots werden verkocht dan in 2016, nam het aantal melkrobots verhoudingsgewijs meer toe dan het aantal verkochte melkstallen. De totale verkoop van melksystemen halveerde bijna.

In totaal werden er vorig jaar 222 melkrobots (boxen) verkocht tegenover 218 melkstallen. In 216 was dit nog respectievelijk 315 om 491. Het aantal bedrijven die robot melkt komt daarmee op 22 procent. De visgraat-melkstal is met 39 procent nog steeds het meest gebruikte melksysteem, al neemt het aandeel wel elk jaar iets af. Toch investeerden in 2017 nog 51 veehouders in een visgraat-melkstal.

Zij-aan-zij minder in trek

De opmars van de melkrobot lijkt ten koste te gaan van de zij-aan-zij melkstal. Met 35 procent van de meest verkochte melksystemen in 2016, zat het de melkrobot op de hielen. In 2017 lag dit percentage echter een stuk lager: 28 procent. Daarmee is het nog wel de meest populaire melkstal om in te investeren. Het aantal verkochte draaimelkstallen daalde van 25 naar 20 procent van het totaal verkochte aantal melksystemen.

Swing-over groeit procentueel hardst

Het aandeel swing-over melkstallen blijft stabiel op ongeveer vier procent. Wel valt op dat dit type melkstal ten opzichte van vorig jaar met bijna zes procent de sterkste procentuele groei doormaakt. Op de tweede plek volgt de melkrobot met een groei van bijna drie procent. Numeriek gezien groeit het aantal robots het hardst: in 2017 waren er 112 melkrobots meer dan in 2016. Grootste procentuele daler is de grupstal. Van dat type melksysteem waren in 2017 ruim acht procent minder melkstallen in gebruik dan in 2016. Numeriek levert de visgraat de meeste melkstallen in: in 2017 waren er 416 minder visgraat-melkstallen in gebruik dan in 2016.

1.122 grupstallen

In 2017 waren er toch nog altijd 1.122 grupstallen in gebruik, tegenover 1.223 in 2016. Dit is een afname van 7 naar 6 procent van het totale aantal melksystemen. In 2017 werden er nog 4 nieuwe grupstallen gebouwd tegenover 3 in 2016.

Klik hier voor meer cijfers over melksystemen.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen/Geert van den Biggelaar
Beeld: Ruth van Schriek/Geert van den Biggelaar

Reacties

Kennispartner artikelen
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het... Lees meer »
Nieuw hals tag zorgt voor nog meer grip op de koegezondheid
Onlangs is een nieuwe hals-tag geintroduceerd, de ISO LD SmartTag Neck, met nieuwe functionaliteiten. Naast de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei DSV Zaden Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...