Home » Economie » Marktprijzen » Wisselend beeld zuivelmarkt

Wisselend beeld zuivelmarkt

Geplaatst op woensdag 03-01-2018

De zuivelmarkt laat deze week een wisselend beeld zien. Afgelopen dinsdag gaf de GDT-veiling van Fonterra wat hoop op een stevigere bodem in de markt. Vooral de melkpoeders deden het goed. De Nederlandse zuivelnoteringen vielen in dat licht wat tegen: Boter leverde opnieuw 5 euro in.

Met 410 euro per 100 kilo, staat de boterprijs er overigens nog steeds niet slecht voor. Maar met het feit dat boter op de Global Dairy Trade een kleine plus van 0,6 procent liet zien, valt de lagere boternotering wat tegen.

Hetzelfde geldt voor vol melkpoeder. Dat bleek dinsdag op de internetveiling de grote aandachtrekker met een plus van 4,2 procent. Op de Nederlandse markt leverde het fabrikant echter 1 euro per 100 kilo in en noteert nu 242 euro.

Mager melkpoeder bleef stabiel op 129 euro, een historisch laag niveau. Ook daar noteerde de GDT-veiling een plusje van 1,6 procent. Weipoeder ging van 59 naar 60 euro per 100 kilo.

De positieve correctie noteringen van de GDT is geen verrassing. Zo liet zuivelcoöperatie Fonterra al weten dat de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland dit seizoen lager uit zal vallen dan vorig seizoen, in verband met aanhoudende droogte. De verwerker meldde daarom al minder zuivel aan te zullen bieden op de veiling.

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgroVision Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden LG
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...