Home » Economie » Marktprijzen » ABN Amro: Melkprijsdaling vroeg in 2018 onvermijdelijk

ABN Amro: Melkprijsdaling vroeg in 2018 onvermijdelijk

Geplaatst op dinsdag 19-12-2017

Na de piek in de melkprijs van 2017, lijkt een melkprijsdaling voor het komende jaar onvermijdelijk. Dat stelt de ABN Amro.

Volgens de bank heeft dit te maken met de extra melkaanbod door de hoge melkprijzen en de sterke euro, wat zorgt voor lagere bulkprijzen van boter en melkpoeders. Die staan al langere tijd onder druk, maar doordat langetermijncontracten in met name kaas vertragend werken, kon de melkprijs nog een tijdje op niveau blijven.

Toen de EU-commissie echter in oktober aangaf de interventie van magere melkpoeder in 2018 sterk te gaan beperken, verzwakte ook de markt voor foliekaas snel. ABN Amro vreest dat daardoor veel melk naar de kaasbakken zal stromen in 2018. De kaasprijs daalde afgelopen tijd zo snel dat een aanzienlijke daling van de melkprijs vroeg in 2018 onvermijdelijk lijkt.
De bank geeft aan dat de prijsontwikkeling in de tweede helft van 2018 vooral bepaald zal worden door het melkaanbod in de EU en Nederland. In Nederland zal de productie dalen als gevolg van de nieuwe fosfaatwetgeving.

Driejaarlijkse cyclus

Hoewel de markt altijd verassingen biedt en de mondiale zuivelconsumptie de komende jaren nog steeds verder doorgroeit, ziet ABN AMRO wel een steeds terugkerende trend. Elke drie jaar lijkt de melkprijs te pieken als gevolg van een tekortsituatie op de wereldmarkt met hoge zuivelprijzen. Als gevolg daarvan groeit de mondiale melkproductie, wat weer leidt tot een overschotsituatie en lage melkprijzen. Het gevolg is dat de melkproductie weer afneemt en een tekortsituatie ontstaat.

ABN Amro trekt deze lijn door en geeft aan dat de Nederlandse melkveehouder zich na het goede jaar 2017 al weer moet voorbereiden op een lastiger periode in 2018 en 2019, waarna in 2020 naar verwachting weer een nieuwe melkprijspiek zou ontstaan.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland DSV Zaden AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...